Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Maak kennis met Ajax’ tegenstander FK Qarabag

Ajax neemt het donderdag in de competitiefase van de Europa League op tegen FK Qarabag. Wat weten we van de club uit Azerbeidzjan?

23 oktober 2024 - 08:00
Feitjesqaraja800
FK Qarabag is in de competitiefase nog puntloos. © Pro Shots

Thuis ‘buitenshuis’
Ajax en zijn supporters mogen zich opmaken voor een trip naar Bakoe. Een bestemming die bij awaydayliefhebbers ongetwijfeld tot de verbeelding spreekt. Maar hoe komt het dat Qarabag zijn thuiswedstrijden op zo’n 340 kilometer van Agdam speelt, de plek waar de club in 1950 werd opgericht?

Daarvoor moeten we terug in de tijd. Na de oprichting voetbalde Qarabag onder verschillende namen in de competities van de Sovjet-Unie, totdat in 1992 de Azerbeidzjaanse Premier League werd opgericht. Een jaar later werd de club voor het eerst landskampioen, maar reden tot blijdschap was er niet.

Het jaar 1993 vormde namelijk het hoogtepunt – of wellicht is dieptepunt een beter woord – van de oorlog tussen Azerbeidzjan en Armenië om Nagorno-Karabach. Ruim een week voor het kampioensduel werd Agdam ingenomen door de Armenen. Alle inwoners moesten hals over kop vluchten, onder wie ook de naaste familieleden van de spelers.

Agdam werd grotendeels verwoest en veranderde in een spookstad. Er bleven slechts ruïnes over. FK Qarabag week daarom vanaf 1993 uit naar de hoofdstad Bakoe. Sindsdien speelt de club daar zijn competitiewedstrijden in de Azersun Arena, die plaats biedt aan 5800 toeschouwers.

In de nationale competitie is dat voldoende. Doordat de club zo ver van huis voetbalt, moeten de meeste supporters een flinke reis maken om hun favoriete ploeg aan het werk te zien. Het toeschouwersaantal ligt daardoor meestal onder de tweeduizend.

Met internationale wedstrijden is dat echter anders. Dan komen de mensen wel massaal. Daarom vormt het Tofikh Bakhramovstadion het toneel voor Europese duels. Er is hier plek voor 31.200 supporters.

Toch verloochent Qarabag zijn roots niet. De link met Nagorno-Karabach blijft sterk aanwezig, zeker bij supporters. Zo is het officiële adres van de club nog steeds in Agdam, de plek waar de club in 1950 het levenslicht zag.

Aanbevolen
In een Ajaxtreintje via Istanbul naar Bakoe

Stadion vernoemd naar arbiter
Het Tofikh Bakhramovstadion is vernoemd naar de gelijknamige scheidsrechter uit Azerbeidzjan. Hij was een bekende Sovjetarbiter, die vooral opzien baarde door als grensrechter in de WK-finale van 1966 een omstreden doelpunt toe te kennen aan Engeland. In de verlenging van het treffen met West-Duitsland was de stand 2-2, toen Geoff Hurst de bal hard tegen de onderkant van de lat schoot. De bal stuiterde achterwaarts het veld weer in, waarna de grote vraag was of de bal de doellijn volledig had gepasseerd.

Scheidsrechter Gottfried Dienst twijfelde, maar kende op advies van Bakhramov een doelpunt toe. Engeland won het duel uiteindelijk met 4-2. Er wordt tot op de dag van vandaag nog gediscussieerd of het bewuste doelpunt wel had mogen tellen. In Engeland verwezen veel kranten naar de ‘Russische grensrechter’ die de goal toekende, omdat Azerbeidzjan in die tijd deel uitmaakte van de Sovjet-Unie. De bijnaam van Bakhramov bleef zo lang hangen, dat zijn echte naam bijna vergeten was. 

Na zijn dood in 1993, werd het nationale stadion van Azerbeidzjan als eerbetoon naar hem vernoemd.

Aanbevolen
Poepon avonturier bij FK Qarabag in Azerbeidzjan

Logo en bijnamen
In het clublogo zien we het Karabachpaard, dat symbool staat voor de regio waar de club vandaan komt. Dat paard komt ook terug in de bijnaam van de club: The Horsemen. Oftewel de paardrijders. Hoewel het wapen al eerder op programmaboekjes en sjaals te zien was, werd het pas in 2004 ook op het shirt verwerkt.

De huidige trainer van Qarabag, Gurban Gurbanov, vervult deze functie al sinds 2008. Ja, dat lees je goed. Over lang op je post zitten gesproken... Vanwege de aantrekkelijke speelstijl in de beginperiode, kreeg Qarabag onder de eigen supporters de bijnaam Qafqazın Barselonası. Vrij vertaald betekent dat Barcelona van de Kaukasus. Een verwijzing naar het succesvolle en frivole voetbal dat FC Barcelona destijds in Europa liet zien. 

De club wordt soms ook Qaçqın Klub genoemd, ofwel De vluchtelingenclub. Dit heeft te maken met het conflict rond Nagorno-Karabach en het vluchtelingenprobleem in Azerbeidzjan. Veel spelers waren vluchtelingen. Van 2010 tot 2012 speelde Qarabag zelfs in de vluchtelingennederzettingen op een steenworp afstand van de loopgraven.

Aanbevolen
Wie, wat, waar en hoe? Tips voor Ajacieden in Bakoe!

Succesvol
Inmiddels is Qarabag een veel bekendere naam in het internationale voetbal dan aan het begin van deze eeuw. We kunnen gerust stellen dat de club zich nadrukkelijk op de kaart heeft gezet. Een blik op de statistieken leert ons dat Qarabag vanaf 2014 tot nu ieder jaar beslag legde op de landstitel, met uitzondering van het niet uitgespeelde coronaseizoen.

Sinds 1996 speelt Qarabag ook in de diverse Europese competities. In het begin sneuvelde de club veelal in de voorrondes, maar vanaf 2014 werd telkens het hoofdtoernooi van de Champions League of Europa League bereikt. Spelers als Rydell Poepon en Samuel Armenteros droegen in het verleden het shirt van de club uit Azerbeidzjan.

Momenteel is Qarabag de koploper van de Azerbeidzjaanse Premier League, met 24 punten uit negen duels. In de vernieuwde competitiefase van de Europa League is de ploeg van trainer Gurbanov nog puntloos. In de eerste twee speelronden werd achtereenvolgens verloren van Tottenham Hotspur (3-0) en Malmö FF (2-1).

Aanbevolen
Farioli’s elf: hoe vervang jij geschorste Baas tegen FK Qarabag?

 

 

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >