Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Wie, wat, waar en hoe? Tips voor Ajacieden in Bakoe!

Best veel Ajaxsupporters hoopten er bij de loting op. Ze kregen wat ze wilden: een awayday naar Bakoe. Daar speelt onze club donderdag een uitduel met FK Qarabag. Maar wat is Bakoe eigenlijk voor plek? Daarom een wie, wat, waar en hoe in Bakoe!

21 oktober 2024 - 14:15
Bakoe 1200 (1)
Bakoe, een boeiende mix van modern en ouderwets. © Pro shots

Geografie
Bakoe (ook wel Baku) is de dynamische en fascinerende hoofdstad van Azerbeidzjan, op een dikke vierduizend kilometer van Amsterdam. Zou je ervoor kiezen om ernaartoe te lopen, dan zou je er 915 uur over doen. Met de auto is het een rit van 51 uur. Ajacieden die afreizen, pakken dus het vliegtuig. Wel nadat ze hun spaarvarken aan stukken sloegen, want goedkoop is het allemaal niet. Rechtstreeks vliegen vanuit Nederland lukt niet. Ook is het regelen van een visum noodzakelijk.

Een brug tussen Oost en West, tussen Azië en Europa. Zo zien Azerbeidzjanen de plek die hun land in de wereld inneemt. Bakoe is een boeiende mix van modern en ouderwets, van islamitisch en westers, van Azië en Europa. Azerbeidzjan wordt omringd door Iran, Turkije, Georgië, Rusland, Armenië, Kazachstan en Turkmenistan. De nationale taal is Azeri, sterk verwant met Turks.

Bakoe ligt direct aan de Kaspische Zee. Daarmee is het ook een enorm belangrijke havenstad en een logistiek knooppunt. Er wonen zo'n miljoen mensen. De grootste inkomstenbron is olie. Dat merk je wel als je door de stad loopt. Geld moet rollen. Dat zie je aan hypermoderne architectuur met luxe winkels. Ook Formule 1-wagens rijden er jaarlijks hun rondjes over het stratencircuit.

In Azerbeidzjan zijn de zomers warm en droog. In juli loopt het kwik op tot vijfendertig graden. In de winter ligt de temperatuur rond een graad of vijf. Echt nat wordt het nooit in Azerbeidzjan, al kwam het maandag met Bakoe (sorry) uit de lucht. Aan de Kaspische Zee waait het vaak behoorlijk. Het wordt deze week tussen de vijftien en twintig graden.

Wat is er te zien?
Bakoe staat graag te boek als vooruitstrevend, al is er tussen de blinkende moderne architectuur ook veel ruimte voor eeuwenoude historie. Bakoe wist veel van zijn twaalfde-eeuwse verdedigingsmuren te behouden. De stad was eeuwenlang een kleine en stoffige halteplaats op de handelsroutes die Oost en West met elkaar verbond. Het leven speelde zich af in de sfeervolle ommuurde binnenstad. Deze prijkt nu op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Dit deel van de stad is volledig opgetrokken uit lichtbruin natuursteen en prachtig houtsnijwerk. Gewoon lekker ronddwalen door de vele steegjes en straatjes, zo luidt het advies dat wij kregen. Onderweg wachten vele schitterende doorkijkjes en mooie details. Smalle steegjes voeren je langs oude moskeeën en koopmanshuizen naar het paleismuseum.

Het belangrijkste monument is de Maagdentoren. Deze staat al acht eeuwen lang aan de rand van de oude stad. De onderbouw bevat resten van een nog oudere toren, wellicht al gebouwd in zeshonderd voor Christus. De Maagdentoren stond oorspronkelijk in het water. Doordat de Kaspische Zee zich terugtrok, staat de toren tegenwoordig op het droge. De inwoners van Bakoe zien de Maagdentoren als een symbool voor liefde en vrijheid. Je kunt de toren overigens ook beklimmen. Dat levert je een mooi uitzicht over Bakoe op.

Je ziet ze al op bovenstaande foto: De Flame Towers. Die zijn het icoon van het moderne Bakoe. Deze wolkenkrabbers zijn tussen 2007 en 2012 gebouwd. Ze zijn tussen de honderdzestig en honderdtachtig meter hoog. Ze staan ook nog eens op een heuvel. Je ziet ze dus vanuit vrijwel de hele stad.

Toch is het de moeite ze van dichtbij te bekijken. Vooral door het fraaie Highland Park dat eromheen ligt. De torens zijn in gebruik als kantoren en woningen, dus niet van binnen te bezichtigen. Vanuit het Highland Park heb je een tof uitzicht over de stad. Vooral ’s avonds is het leuk hier even rond te kijken. De torens worden dan gebruikt als decor van een lichtshow.

Bakoe ligt dus aan de Kaspische Zee. Over een lengte van zo’n kleine acht kilometer ligt een brede promenade, waarover je lekker kunt wandelen en struinen. Dat doen veel inwoners dan ook graag in hun vrije tijd. Je vindt er overal kraampjes waar je terecht kunt om wat te snacken of te drinken. Alcohol wordt niet overal geschonken, maar er zijn voldoende restaurants waar je een biertje kunt bestellen.

Aanbevolen
450 reislustige Ajacieden reizen Ajax achterna richting Bakoe

Vervoer, betalen en eSim
Goed om te weten: in Bakoe kun je bijna alles lopend af. Wil je je toch op een andere manier verplaatsen? De stad heeft drie metrolijnen, waarmee je binnen een redelijke afstand van de meeste highlights kunt komen. Een taxi nemen kan uiteraard ook, al staan ze wel vaak vast in het verkeer. Spreek vooraf een prijs af met de chauffeur, zodat je niet onnodig de hoofdprijs betaalt. Je kunt ook de app Bolt gebruiken.

Over betalen gesproken, in Bakoe betaal je met de Manat. Tien euro staat gelijk aan ongeveer negentien Manat. Er zijn genoeg betaalautomaten in de stad te vinden. Eveneens handig om te weten: stopcontacten zijn hetzelfde als in Nederland. Dus je hoeft geen adapters of dingen mee te nemen in je koffertje.

Ook belangrijk: je kunt in Azerbeidzjan geen gratis gebruik maken van je Europese internetbundel. Hiervoor worden extra kosten in rekening gebracht. Natuurlijk heeft Bakoe op genoeg plekken wifi, maar als je altijd online wil zijn, maak je gebruik van een eSim, zoals Firsty. Omdat al die Europese tripjes al duur genoeg zijn, krijgen nieuwe gebruikers de eerste dag gratis. 

Als je de app via deze link download, een nieuw account aanmaakt en de eSim installeert, verschijnt er een pop-up met ons logo en het bericht dat je een dag gratis hebt gekregen. Met de code Ajax10 krijg je tien procent korting op de overige bundels. Niet alleen in Azerbeidzjan, maar in ieder land. Ook handig voor een volgende keer dus!

We wensen de Ajacieden die Ajax achternareizen een ontzettend toffe trip toe. Mocht je mooie avonturen beleven of iets bijzonders meemaken? Dan vinden we het uiteraard leuk als je die verhalen met ons deelt. Stuur ons vooral een bericht via een van onze sociale mediakanalen.

Aanbevolen
Informatie Ajaxsupporters richting FK Qarabag-uit

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >