Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Poepon avonturier bij FK Qarabag in Azerbeidzjan

Ajax reist deze week naar Bakoe voor een Europese primeur tegen FK Qarabag. Oud-Ajacied Rydell Poepon heeft een verleden bij de kampioen van Azerbeidzjan. In ons magazine Ajax Life delen hij en anderen hun ervaringen en anekdotes.

22 oktober 2024 - 11:15
Poepon 1200
Poepon weet hoe het is om bij FK Qarabag te spelen. © Pro Shots

Poepon – destijds spits van beroep – speelde grofweg van 2004 tot halverwege 2006 bij Ajax. Tot een officieel debuut in het eerste elftal kwam het in die tweeëneenhalf jaar nooit. “Ik zat zes maanden bij het eerste en had het ook graag anders gezien,” zegt Poepon in gesprek met Ajax Life.

“Toen Henk ten Cate door blessures van Klaas Jan Huntelaar, Angelos Charisteas en Markus Rosenberg een ander systeem ging spelen, wist ik dat mijn toekomst niet meer bij Ajax lag.” Andere avonturen volgden. Bij Willem II, Sparta, De Graafschap, ADO Den Haag, NAC Breda en het Franse Valenciennes FC. 

Daarna volgde een belletje van een zaakwaarnemer met de vraag of hij naar FK Qarabag wilde. “Ik kende de club niet. Sterker nog, ik vroeg me af of het überhaupt een bestaande club was. Ik dacht dat ik in de maling werd genomen. Azerbeidzjan, een olieland… Ik had geen idee en zocht het online uit. Bakoe zag er goed uit. Een beetje Dubai-achtig, maar niet warm in de winter.”

Aanbevolen
Wie, wat, waar en hoe? Tips voor Ajacieden in Bakoe!

“Financieel was het interessant,” vervolgt Poepon. “Sportief ook. De club speelde kwalificatieduels in de Champions League. Ik wilde het ervaren en koos voor het avontuur. Samen met mijn vriendin en eenjarige dochtertje.”

En zo streken Poepon en zijn gezin in 2015 neer in Bakoe. Al snel volgden er aanpassingsproblemen. “De taal was een probleem. Ik had een tolk op de club. Daarbuiten niet. In Azerbeidzjan spreken de mensen Turks en Russisch. Later speelde ik nog in Turkije. Daar had ik ieder moment van de dag iemand tot mijn beschikking. In Bakoe niet.”

Poepon sprak voor hij zijn krabbel zette alleen met de technisch directeur. Pas later ontmoette hij trainer Gurban Gurbanov, die nog altijd werkzaam is bij de club. De Amsterdammer herinnert zijn eerste kennismaking met de oefenmeester goed.

Aanbevolen
Informatie Ajaxsupporters richting FK Qarabag-uit

“Hij vond me te dik. Ik woog 83 kilo en moest naar 79 kilo. Als het niet zou lukken, moest ik een boete betalen. Het lukte me, maar toen kreeg ik al het gevoel dat we niet zouden klikken.” Poepon zou ook niet al te veel in actie komen, zeker nadat de club Samuel Armenteros aantrok.

De les? “Had ik de trainer maar gesproken vóór ik tekenende. Hij is streng, autoritair. Zijn wil was wet. Hij stond niet tussen de spelers, maar daar ver boven. Hij maakte overal een probleem van en controleerde me als een politieagent. Hij had in elke nachtclub een mannetje, zo werd me verteld.”

“Misschien is hij nu anders, negen jaar later. Mensen kunnen veranderen. Ik paste gewoon niet in zijn profiel,” aldus Poepon, die uiteindelijk ook maar weinig van de stad Bakoe meekreeg. 

Het volledige artikel over FK Qarabag lees je in de nieuwste editie van ons magazine Ajax Life. Daarin vertelt Poepon nog veel meer en spreken we eveneens met John van Loen. De oud-spits was werkzaam bij de club als Hoofd Opleidingen. Het magazine ook ontvangen? Word dan snel lid.

Aanbevolen
TV-tip: zo mis je niks van uitduel met FK Qarabag!

 

 

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >