Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Vijf dingen die je moet weten over sc Heerenveen - Ajax

Ajax staat voor een drukke periode vól belangrijke wedstrijden. We kijken al reikhalzend uit naar het geweldige Europese tweeluik met Borussia Dortmund en PSV-thuis! Toch is nu vooral het bezoek aan sc Heerenveen het allerbelangrijkste. Daarom vijf dingen die je moet weten over dit zaterdagavondduel in Friesland!

16 oktober 2021 - 07:49
Klaassen Heerenveen 1200
Wij gokken op een basisplek voor Klaassen in Friesland. © Pro Shots

Puzzelen voor Ten Hag
De interlandperiode ligt achter ons, maar Ajax ondervindt er maar mooi (of beter: niet mooi) de naweeën van. Antony, Lisandro Martínez, Edson Álvarez en Nico Tagliafico gingen de hele wereld over en halen waarschijnlijk de aftrap in Friesland niet.

Lekker dan. Zeker omdat Martínez en Tagliafico wederom niet speelden voor het Argentijnse elftal. Ze hielden vooral de bank warm in den vreemde. Tagliafico speelde nog wel tegen Uruguay (3-0-winst), maar het duo bleef negentig minuten aan de kant tijdens de met 1-0 gewonnen WK-kwalificatiewedstrijd tegen Peru. Ook Álvarez kwam namens Mexico niet in actie tegen El Salvador...

Antony had het beter naar zijn zin en scoorde bij zijn debuut voor de Seleção in het duel met Venezuela (1-3-zege) en viel in tegen Colombia (0-0). Vlak voor zijn terugkeer naar Nederland boekte hij een 4-1-zege op Uruguay, waar hij als invaller binnen de lijnen kwam. Antony leeft zijn droom en maakt veel indruk op zijn ploeggenoten. “Deze jongens bezitten kwaliteiten die ik in meer dan tien jaar niet meer zag bij nieuwkomers in de nationale ploeg,” aldus de ervaren routinier Thiago Silva.

Hoe dan ook, het is de vraag hoe Ten Hag het allemaal gaat oplossen in het Abe Lenstra Stadion. We roepen al weken in koor dat Ajax een sterke bank heeft en precies dat wordt nu in de praktijk getest. Op rechtsbuiten gaat het tussen Steven Berghuis en David Neres. Vooral Davy Klaassen kijkt met interesse naar welke keuze Ten Hag op dat punt maakt.

Met name achterin liggen de puzzelstukjes flink door elkaar. Of nou ja, er ontbreken er dus vooral een paar. Aan Ten Hag om het toch passend te krijgen. We zien kansen op speeltijd voor mannen als Perr Schuurs en Devyne Rensch. Laatstgenoemde viel uit bij Jong Oranje, maar is voldoende hersteld om een rol van betekenis te kunnen spelen in Heerenveen.

Aanbevolen
Ten Hags elf: hoe zet jij de poppetjes neer tegen sc Heerenveen?

Heerenveen wil Ajax afjagen
Trainer Johnny Jansen bestempelt Ajax als 'topkwaliteit'. Maar ook topkwaliteit is te bestrijden en hij wil het eigen publiek in het Abe Lenstra Stadion iets moois voorschotelen. “Het zou doodzonde zijn als het aanmodderen wordt,” liet hij tijdens het perpraatje in aanloop naar de aftrap weten.

De laatste thuiszege op Ajax dateert alweer van dertien jaar geleden, maar bij Heerenveen zagen ze ook dat de Ajacieden zijn te verslaan. Als FC Utrecht het kan, waarom zij dan niet? “Er liggen kansen,” weet Jansen. “Hun kwetsbaarheid, als je het zo kunt noemen, ligt in de omschakeling.”

De oefenmeester zal zijn manschappen instrueren om compact te staan, de gasten uit Amsterdam af te jagen en zodoende passes te onderscheppen. Dan is het zaak om vanuit de counter proberen toe te slaan met snelle mensen voorin. “Het is zaak negentig minuten georganiseerd te staan en waakzaam te zijn. Het wordt een hele klus, maar we gaan ervoor,” stelt Jansen manhaftig.

Aanbevolen
Ajax in Friesland in Marley-shirt met drie vogeltjes op de rug

#OneLove-aanvoerdersband voor Tadic
Dit speelweekeinde staan alle wedstrijden in het betaald voetbal in het teken van LHBTI+-acceptatie. Alle clubs, dus ook Heerenveen en Ajax, maken zich sterk voor de belangrijke boodschap dat iedereen welkom is, zichzelf moet kunnen zijn en dat niemand mag worden uitgesloten.

Om dit alles kracht bij te zetten, rollen alle aanvoerders een speciale #OneLove-aanvoerdersband om de bovenarm. In het Abe Lenstra Stadion wapperen zaterdagavond speciale regenbooghoekvlaggen en alle coaches dragen regenboogspeldjes. Dat geldt eveneens voor arbiter Danny Makkelie en zijn assistenten. De overkoepelende boodschap? Ons voetbal is van iedereen!

Aanbevolen
Informatie kaartverkoop Borussia Dortmund - Ajax

Ajax dankt Heerenveen voor steun tijdens Hongerwinter
Er is meer dan voetbal alleen en daarom overhandigt Ajax voor het uitduel met Heerenveen een plaquette aan de Friese club. Dit als dank voor steun tijdens de Hongerwinter in de Tweede Wereldoorlog. Heerenveen stak namelijk een helpende hand uit in de winter van 1944-1945 door tientallen leden van vier Amsterdamse voetbalclubs onderdak te bieden. Het ging destijds om Ajax, DWS, Blauw-Wit en De Volewijckers.

In de barre Hongerwinter startte de gastheer van zaterdagavond een hulpactie om jeugdspelers van de vier Amsterdamse voetbalclubs naar Friesland te krijgen. In totaal kregen meer dan tachtig jeugdspelers tussen de twaalf en veertien jaar onderdak geboden. Rob Been senior, toen jeugdspeler van Ajax, was één van hen. Onder anderen Abe Lenstra en zijn vrouw namen twee jongens in huis gedurende die winter. Namens Ajax reiken Edwin van der Sar en Been senior het gedenkteken uit.

Over deze bijzondere gedeelde geschiedenis tussen beide clubs maakte Ajax Erfgoed een documentaire, die door Omroep Friesland is bewerkt en uitgezonden.

Biertje te gek, maar niet in je nek
“Bier gooi je niet, bier drink je,” zo stelt Heerenveen in aanloop naar het treffen met Ajax. Biergooien is de laatste weken een vervelend fenomeen aan het worden in stadions en ook in Friesland is het regelmatig raak. In het Abe Lenstra Stadion gebeurt het ook en daar baalt Heerenveen van.

Een nat pak is immers voor niemand leuk. De club waarschuwt zijn supporters dan ook voor sancties bij het wegslingeren van gerstenat. Hoe die er precies uitzien is ons niet bekend. De boodschap dat je niet met bier moet gooien, omdat je het ook gewoon kunt opdrinken, kunnen we echter prima waarderen!

Aanbevolen
Ajax Jonge Schare Fifa-toernooi in Johan Cruijff Arena (VOL)

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >