Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Voetbalwedstrijden gaan tóch ‘gewoon’ door zonder publiek

We kunnen ons zondag opmaken voor RKC - Ajax. De bal gaat komend weekeinde toch ‘gewoon’ rollen, ondanks lege stadions. Dat maakte de KNVB woensdagmiddag bekend, hoewel een dag eerder al duidelijk werd dat het die kant op zou gaan.

17 november 2021 - 12:54
RKC Uit 1200
RKC en Ajax voetballen wederom voor lege stoeltjes... © Pro Shots

Het demissionaire kabinet maakte vrijdag bekend dat er tot zaterdag 4 december geen supporters welkom zijn in de stadions. Voor de KNVB genoeg reden om een rondje langs de clubs te doen. De vraagstelling was helder: doorspelen voor lege tribunes óf proberen de wedstrijden uit te stellen, zodat er later wél met supporters gespeeld kon worden?

Voor het laatste is uiteindelijk niet gekozen, want wellicht wordt de periode van spelen zonder publiek doodleuk verlengd. Niemand heeft momenteel de garantie dat de stadions na 4 december weer vol mogen lopen met supporters. En wat ga je dán doen? Je kunt wedstrijden niet blijven verplaatsen, want die ruimte is er simpelweg niet in het schema.

Aanbevolen
Opponenten Ajax willen duels verplaatsen, Ten Hag speelt juist liever door

Maar ja, voetballen zonder publiek is voor de meeste clubs ook echt niet te doen. Zeker niet in financieel en commercieel opzicht. RKC en Sparta, twee komende opponenten van Ajax, trokken meteen aan de bel. Toch liet Erik ten Hag weten voorstander te zijn van doorspelen, zeker omdat er een cruciale fase aankomt voor de clubs die Europees spelen. Uitstel zou zorgen voor een overvol programma in het voorjaar en spelers uit hun ritme halen.

Veel clubs zaten aanvankelijk anders in de wedstrijd en legden de competities liever stil. Een video-call met de KNVB op dinsdagochtend deed veel partijen echter tóch van mening wijzigen. Zo zou er vanuit Den Haag bereidheid zijn om compensatieafspraken te maken met clubs, voor de duels die zonder publiek afgewerkt worden.

Aanbevolen
Thuisstadion

Ook werd duidelijk dat liefst zeventien van de achttien aanvoerders in de eredivisie door willen spelen en dat geldt eveneens voor een meerderheid van de trainers. Ook met politie en lokale overheden kon niet zomaar even worden geregeld dat er op mogelijke inhaaldata genoeg politie op de been kan worden gebracht. En ESPN? De zendgemachtigde wil ook spelen.

Met al die ingrediënten op tafel raakte het wel duidelijk waar de KNVB voor zou kiezen. Na een laatste video-call met clubs op de woensdagochtend werd de knoop officieel doorgehakt: voetballen. Uiteindelijk toonden een meerderheid van de clubs begrip voor de aanpak en houding van de voetbalbond. PSV – kampend met veel blessureleed – en FC Twente bleven mokkend achter. De Tukkers denken niet genoeg te hebben aan financiële compensatie vanuit het kabinet.

Uiteindelijk mokt iedereen, want spelen zonder supporters is en blijft vreselijk.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >