Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Sparta - Ajax

Het is weer tijd voor de eredivisie! Ajax gaat zondag op bezoek bij dé club van Rotterdam. Om de koppositie te behouden, is het zaak dat de Ajacieden op Het Kasteel een driepunter scoren. Hier wat zaken die goed zijn om mee te nemen richting de aftrap.

27 november 2021 - 11:16
Driedingenspaaja800
Ajax won vorig seizoen met tien man nipt op bezoek bij Sparta (0-1). © Pro Shots

Ajax houdt vaak de nul in uitduels
Er zat even zand in de doelpuntenmotor van Ajax, maar inmiddels lijkt de machine weer op gang te komen. De aanvallende Ajacieden zijn op dreef, maar vooral verdedigend staat het als een huis. Het blijft bizar dat de Amsterdammers al negen verliespunten hebben, met slechts twee tegendoelpunten.   

Vooral in uitduels weet Ajax vaak het doel schoon te houden. Tegen Sparta kan de ploeg voor de zesde keer op rij de nul houden op vreemde bodem. Iets wat Ajax voor het laatst lukte in 1995, onder leiding van Louis van Gaal. Hij presteerde het met zijn succesteam om tot een reeks van zeven uitduels zonder tegengoal te komen.

Aanbevolen
Ten Hags elf: welke Ajacieden laat jij ten strijde trekken op Het Kasteel?

Fraser gaat voor ‘kansje’
Terwijl Ajax als koploper afreist naar Rotterdam, bungelen de Spartanen onderaan de ranglijst. De ploeg van Henk Fraser staat op de zestiende plek in de eredivisie. Sparta-uit mag dus geen probleem zijn voor Ajax, maar we weten inmiddels ook dat een misstap zo is gemaakt. Toch gaan we ervan uit dat de Ajacieden hun lesje wel hebben geleerd.

En dus weet Fraser dat zijn ploeg een zwaar duel staat te wachten. “Ik moet reëel zijn. We beseffen heel goed dat Ajax een mindere dag moet hebben en wij top moeten zijn,” stelt de coach, die natuurlijk wel voor dat kleine kansje gaat. “Je bent als sporter altijd verplicht om maximaal te leveren, daarna zie je wel of het iets heeft opgeleverd.” 

Fraser geeft zijn strijdplan niet prijs, maar verklapt wel dat Sparta met de kont voor het eigen doel gaat hangen. “We beseffen heel goed dat op een manier spelen, waarin je vooral probeert voldoende mensen achter de bal te hebben, wat kan opleveren,” aldus de trainer. “We moeten onze huid zo duur mogelijk verkopen, maar uiteindelijk winnen ze dan negen van de tien keer alsnog.”

Aanbevolen
Noem de laatste 14 Ajacieden die scoorden bij Sparta-uit!

Beugelsdijk hint op fysieke aanpak
Waar Fraser stelt dat Sparta vooral mensen achter de bal wil hebben, daar hint Tom Beugelsdijk op een fysieke aanpak. “Kwalitatief zijn ze beter, dus dan moet je het op een andere manier proberen op te lossen. Je moet ze toch op een bepaalde manier aanpakken,” aldus de verdediger, die zelf weet dat hij wel een type speler is die er graag inkleunt. 

Beugelsdijk noemt Ajax een fantastisch team, maar weet ook dat de Amsterdammers een mindere dag kunnen hebben. Met name op plastic sprieten. “Ik denk dat die jongens, met alle respect, niet op kunstgras zitten te wachten. Ze hebben ook net Champions League gespeeld. De kleine kans die we hebben, gaan we pakken.”

Sparta en Ajax trappen zondagmiddag om 12.15 uur af op Het Kasteel. De wedstrijd staat onder leiding van Jochem Kamphuis, terwijl Bas Nijhuis de VAR van dienst is.

Aanbevolen
Ajax wint 30.000 euro voor maatschappelijk project ‘Ajax Foodball’

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >