Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Er was eens… Ajax Baku FC!

Ajax speelt donderdag in Bakoe tegen FK Qarabag. Nog niet zo lang geleden kon je in Azerbeidzjan naar een bijzonder zaalvoetbalteam: Ajax Baku FC. De ploeg – spelend in Ajaxshirts – bestond slechts een jaartje. We waren nieuwsgierig naar de achtergrond.

23 oktober 2024 - 11:30
Ajax Baku 1200
Ajax Baku FC in seizoen 2019/2020. © Tamirlan Aliyev

We spreken Tamirlan Aliyev. Hij is manager van een aantal hotels in Bakoe en groot Ajaxfan sinds de Champions Leaguewinst in 1995. Hij weet zeker dat Ajaxsupporters een leuke tijd gaan beleven in de hoofdstad van Azerbeidzjan, maar eerst vertelt hij graag over het jaar waarin hij Ajax Baku FC financieel steunde.

“Ik heb een speciale plek in mijn hart voor Ajax. De herkenbare wijze waarop de club speelt, de spelopvatting en tradities, inspireerden mij altijd. Ik volg alles van Ajax. Toen ik in Bakoe een voetbalteam financieel kon helpen, voelde dat als een logische stap.”

Hoe ontstond Ajax Baku FC?
“Het avontuur begon in 2019. Toen nam ik Orkhan Kazimov in dienst als cateringmanager. Hij was net zo voetbalgek als ik. Voordat hij in ons hotel aan de slag ging, bracht hij een groep talentvolle voetballers bijeen om een zaalvoetbalteam te vormen. Ze liepen alleen tegen financiële tekortkomingen aan. Daar heb ik ze bij geholpen. Ik zag dat als een kans om iets terug te geven aan de sport waar ik zo van hou. Ik ging akkoord om het team financieel te steunen, op voorwaarde dat er een rebranding zou plaatsvinden. Zo ontstond Ajax Baku FC.”

Jullie gingen ook in Ajaxshirts spelen!
“Ja, in het groene uitshirt van seizoen 2019/2020. Ook in ons spel probeerden we elementen toe te passen die bij Ajax horen. Allemaal geïnspireerd door mijn grote bewondering voor Ajax. Als financier van de club, was ik verantwoordelijk voor uitgaven zoals salarissen en trainingsfaciliteiten. Ik kocht ook de Ajaxshirts van dat seizoen. Daar gingen we in spelen. Het groene met oranje ontwerp beviel me wel. In het logo vervingen we Amsterdam door Baku.”

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Ajax Baku FC Logo

Was de ploeg succesvol?
“We boekten indrukwekkende resultaten in lokale toernooien. Ajax Baku FC promoveerde dat seizoen naar de hogere klasse. Tja, toen kwam Covid-19. De pandemie maakte het toerisme in de hele wereld onrendabel. Dus ook in Bakoe. De overheid hielp ons enorm, maar de hotels die ik onder mijn hoede had, moesten twee jaar lang sluiten. Helaas kon ik Ajax Baku FC niet langer financieren, maar de toewijding van de spelers straalde ervan af. Ze bleven tot het einde van het seizoen zonder salaris spelen.”

Ai, dus het avontuur duurde maar heel kort?
“Helaas wel. Ajax Baku FC was alleen actief in seizoen 2019/2020. Het team bestond uit acht vrienden en voetballiefhebbers, waaronder ikzelf. Door mijn enthousiasme voor Ajax, raakten de spelers van de ploeg ook fan van de club.”

Hoe is het voor jou dat Ajax en FK Qarabag elkaar treffen? En ga je naar de wedstrijd?
“Ik ga zeker naar de wedstrijd. Samen met vrienden. Het is bijzonder dat Ajax hier in Bakoe de degens kruist met FK Qarabag. Hoewel ik Ajax altijd steun in wedstrijden tegen andere teams, ben ik deze keer wel voor FK Qarabag. Ik denk dat zij die drie punten harder nodig hebben dan Ajax. Ik hoop dan ook dat dit voor Ajax de eerste en meteen enige nederlaag in de Europa League wordt. Het zou geweldig zijn als Ajax de beker uiteindelijk wint.”

Aanbevolen
Maak kennis met Ajax’ tegenstander FK Qarabag

Hoe belangrijk is FK Qarabag in Azerbeidzjan?
“De club heeft een speciaal plekje in de harten van de Azerbeidzjanen. Dit komt door historische conflicten met Armenië over de regio Nagorno-Karabach. FK Qarabag is een symbool van nationale trots geworden. Voetbal is hier immens populair en veel mensen kennen Ajax heel goed.”

Heb je nog tips voor Ajaxsupporters die naar Bakoe afreizen?
“Zeker! Bakoe is een prachtige en levendige stad, die voortdurend evolueert. Ik heb er alle vertrouwen in dat Ajaxsupporters die Bakoe bezoeken, worden betoverd door de stad. Er worden regelmatig internationale evenementen georganiseerd, zoals de Formule 1 en de klimaatconferentie van de Verenigde Naties in november.”

“Bakoe transformeerde de afgelopen tien jaar naar een stad met moderne wolkenkrabbers, die historische gebouwen aanvullen. Het is een belangrijk cultureel, economisch en politiek centrum, bekend om zijn verbluffende architectuur, parken en levendige sfeer. Ik raad Ajacieden aan om de oude stad (Icheri Sheher) te bezoeken en onze beroemde Azerbeidzjaanse keuken te proeven. Bakoe belooft onvergetelijke ervaringen en een levendige energie! Ik wens alle Ajaxsupporters dan ook heel veel plezier.”

Aanbevolen
Groeten uit Bakoe!

 

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >