Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Heracles - Ajax

Een potje zo vlak voor een belangrijk Europees duel wordt nog wel eens als tussendoortje beschouwd, maar wij weten wel beter. Heracles-uit is voor Ajax altijd lastig. Om jou goed voor te bereiden op de confrontatie in Almelo, hebben we wat zaken op een rijtje gezet die goed zijn om mee te nemen richting de aftrap.

30 oktober 2021 - 11:25
Driedingenheraja800
Potjes op de plastic mat van Heracles blijven lastig... © Pro Shots

Heracles fitste én jongste eredivisieploeg
Je zou misschien denken dat Ajax conditioneel het sterkst is van alle clubs in de eredivisie, maar het tegendeel is waar. Heracles voert namelijk de lijst aan wat betreft fitste ploeg van de competitie. Tenminste, dat zeggen de statistieken. Daarbij moet wel worden gezegd dat de cijfers niet openbaar worden gemaakt, want dat is onderling zo afgesproken.

Het is in ieder geval grappig om te zien dat een relatief kleine club bovenaan de lijst staat. “Natuurlijk is dat positief en is het ons doel om heel fit te zijn,” aldus Heracles-trainer Frank Wormuth. “Maar we zijn terughoudend, omdat het niet alleen maar positief is. Neem Ajax, zij zijn zoveel beter aan de bal dan wij. Wij hebben veel balverlies en moeten meer meters overbruggen om de bal te heroveren.”

Als we het toch over cijfers, lijstjes en statistieken hebben: Heracles heeft met een gemiddelde leeftijd van 24 jaar en 107 dagen de jongste ploeg in de eredivisie. Daarentegen stelden de Almeloërs dit seizoen nog geen enkele tiener op. Ajax komt ongeveer uit op een leeftijd van 25,08 jaar, waarbij er met Ryan Gravenberch, Kenneth Taylor en Mohamed Daramy drie tieners in actie kwamen.

Aanbevolen
Ten Hags elf: vastigheid of toch rouleren op bezoek bij Heracles?

Wormuth hoopt op nieuwe stunt
Ajax won vorig seizoen weliswaar op bezoek bij Almelo, maar in de drie seizoenen daarvoor ging Heracles er telkens met de drie punten vandoor. Om de Heraclieden een angstgegner te noemen, is misschien wat overdreven, maar feit is dat Ajax het de laatste jaren knap lastig heeft op de plastic mat van het Erve Asito.

De vorm waarin Ajax en Heracles elkaar ontmoeten, is dit seizoen wel een stukkie anders dan voorgaande jaren. De Ajacieden zitten er op dit moment lekker in, waar dat in het recente verleden wel eens anders was op bezoek bij Heracles. Wormuth weet dat de situatie dit jaar anders is, maar hoopt desondanks op een nieuwe stunt.

“We hebben de tegenstander natuurlijk geanalyseerd,” zo begint de Duitser. “We weten wat ze kunnen, maar hebben ook de mindere kanten gezien. Dat willen we op het veld ook laten zien. Uiteindelijk zijn er vier tot vijf situaties die we, als we in de zwakte van de tegenstander spelen, willen benutten. En dan zelf ook te scoren.”

Aanbevolen
Onana mede dankzij blessure Stekelenburg terug bij Ajax 1

Sierhuis deed Ajax al eerder pijn
Voor Kaj Sierhuis is de ontmoeting tussen Ajax en Heracles extra bijzonder. De spits vertrok in de winter van 2018/2019 uit Amsterdam, om via FC Groningen en Stade Reims nu op huurbasis uit te komen voor de Almeloërs. “Ik heb tien jaar in de jeugdopleiding van Ajax gezeten en mijn debuut in het eerste mogen maken,” zo vertelt Sierhuis. “Ik heb meer tijd op De Toekomst doorgebracht dan thuis.” 

Het is niet de eerste keer dat Sierhuis tegen zijn oude ploeg speelt. In 2019/2020 deed de spits dat ook al, toen in het shirt van Groningen. En laat het nou net Sierhuis zijn die Ajax destijds pijn deed. “We wonnen met 2-1 en ik scoorde. Ik heb altijd spannende wedstrijden tegen Ajax gespeeld. Ik ga er met een goed gevoel naartoe.”

Ook Ajax reist met een goed af richting Almelo. De ploeg heeft immers een droomweek achter de rug, met grote zeges op Borussia Dortmund en PSV. “En dan moeten ze naar Almelo… Waar ze het altijd moeilijk hebben. Op kunstgras. Daar liggen voor ons de kansen. We gaan er alles aan doen om een resultaat te halen,” zo stelt Sierhuis.

Heracles en Ajax trappen zaterdagavond om 18.45 uur af in het Erve Asito. De wedstrijd staat onder leiding van Jeroen Manschot, terwijl Martin Pérez de VAR van dienst is.

Aanbevolen
Er komt weer een Ajax Life Pubquiz in Bar Hout aan!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >