Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - FC Utrecht

Ajax trapt zondagmiddag voor de derde keer op rij af in eigen huis. Ditmaal is FC Utrecht de tegenstander. Hoewel de ploeg van Erik ten Hag goed in vorm is, weten we dat potjes met de Domstedelingen traditioneel lastig zijn. Daarom hier wat zaken die goed zijn om mee te nemen richting de aftrap.

02 oktober 2021 - 11:25
Driedingenajautr800
Ajax verslikte zich vorig seizoen nog in Utrecht (1-1). © Pro Shots

Gebroeders Timber tegenover elkaar
Ergens op een zolderkamer in Utrecht gaat het al de hele week over het duel van zondag. De bewoners van die zolderkamer? Jurriën en Quinten Timber. De tweelingbroers waren hun hele leven onafscheidelijk, totdat Quinten zijn Ajaxshirt inruilde voor dat van zijn geboortestad Utrecht. Zondag staan de broers voor het eerst in hun carrière tegenover elkaar, iets waar mama Timber niet aan kan wennen.

“Het is echt heel bijzonder,” zo vertelt moeder Marilyn aan de IJmuider Courant. “Het is zó apart dat twee jongens die samen zijn opgegroeid en altijd alles samen hebben gedaan, ineens tegenover elkaar staan. We hebben het er thuis natuurlijk al de hele week over. De jongens slapen bij elkaar op hun zolderkamer en hebben het er voor het slapen gaan over.”

De hele familie Timber kijkt uit naar de wedstrijd. Het gebeurt immers niet iedere dag dat twee thuiswonende broers tegenover elkaar staan. Of Marilyn stiekem de voorkeur geeft aan Ajax of Utrecht? Ze staat er heel neutraal in, al heeft ze één voorwaarde aan haar zoons gesteld. “Ik heb wel gezegd dat ze elkaar geen blessure mogen aandoen. Het is goed dat ze samen strijden, maar wel op een gezonde manier.” 

Aanbevolen
Ten Hags elf: vertrouwde namen of verrassingen tegen FC Utrecht?

Van der Hoorn wil Ajaxritme doorbreken
Duels met Utrecht worden altijd op het scherpst van de snede gespeeld. Als de spelersbus van de Domstedelingen het bordje ‘Amsterdam’ passeert, komt er op een of andere manier iets extra’s los bij de spelers van Utrecht. Mike van der Hoorn kent dat gevoel. Hij beleefde het van beide kanten. Eerst aan Utrechtzijde, toen in een Ajaxshirt. Zondag keert hij terug in de Johan Cruijff Arena, wederom als speler van Utrecht.

Van der Hoorn weet hoe de verhoudingen tussen Ajax en Utrecht liggen. Met name aan de kant van Utrecht is de rivaliteit groot. Desondanks heeft de verdediger alleen maar lovende woorden over voor zijn oude club. “Het is een mooie, grote en warme club om voor te spelen,” stelt Van der Hoorn tegenover De Telegraaf. “Mensen van buitenaf denken soms dat het een kille club is, maar dat is helemaal niet mijn ervaring.”

Ajax is in vorm. De Ajacieden lijken zonder problemen te freewheelen door de eredivisie, al weet Van der Hoorn dat hij een ploeg heeft die het Ajax lastig kan maken. “We gaan ons heel goed wapenen. Waar we in ieder geval voor moeten zorgen, is dat we heel lastig zijn,” legt de oud-Ajacied uit. “Als je Ajax in hun ritme laat, vinden ze het fijn. Dat ritme moeten we gaan doorbreken, zodat ze een hekel aan ons krijgen.”

Aanbevolen
In de lijn der traditie

Hake past tactiek iets aan
Utrecht-trainer René Hake gelooft net als Van der Hoorn in een stunt, maar weet ook dat Ajax op dit moment lastig te bestrijden is. “Het zou heel naïef zijn om je op bepaalde vlakken niet aan te passen,” aldus Hake tegenover het Algemeen Dagblad. “Alleen moet je uiteindelijk wel Ajax bestrijden vanuit je eigen principes.”

Hake – die Simon Gustafson, Tommy St. Jago en Chris Mamengi tegen Ajax moet missen – stelt dat een goed resultaat in de Johan Cruijff Arena afhangt van geloof en vertrouwen. “Je moet een bepaald geloof hebben dat je daar iets kunt bereiken, ondanks dat je weet dat het lastig wordt,” vervolgt Hake. “Je moet erop vertrouwen dat je lang in de wedstrijd kunt blijven en uiteindelijk kan stunten.”

Ajax en Utrecht trappen zondagmiddag om 14.30 uur af in de Johan Cruijff Arena. De wedstrijd staat onder leiding van Bas Nijhuis, terwijl Allard Lindhout de VAR van dienst is.

Aanbevolen
JC Arena werkt aan verbeteringen om wachtrijen in de rust te verkleinen

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >