Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over bekerkraker Ajax - PSV

Het lijkt allemaal wat minder te leven, maar er staat toch echt een onvervalste bekerkraker op het programma. Ajax en PSV trappen om 20.00 uur een heuse kwartfinale af in de Johan Cruijff Arena. Een uurtje eerder dan de oorspronkelijke aftraptijd. We gooien er graag een stukje voorbeschouwing tegenaan!

10 februari 2021 - 08:36
Driedingen Ajapsv 1200
Haller zal tegen PSV de man in de punt van de aanval zijn. © Pro Shots

Graven in geheugen
Het KNVB-bekertoernooi is opgericht in 1899 en daarmee is de beker de oudste, nog altijd bestaande, voetbalcompetitie van Nederland. Er zijn dus al heel wat finales georganiseerd. Gek genoeg troffen Ajax en PSV elkaar slechts drie keer in de eindstrijd. In 1970, 1998 en 2006. Drie keer ging de dennenappel mee naar Amsterdam.

Overigens was de finale van 2006 ook gelijk de laatste keer dat Ajax en PSV elkaar troffen in het bekertoernooi. Dus het is niet zo gek als je effe moest graven in je geheugen. Het is immers alweer vijftien jaar geleden. Toen was Klaas Jan Huntelaar maar weer eens de grote man door de winnende 2-1 binnen te werken in de negentigste minuut.

Ajax legde in totaal negentien keer beslag op de KNVB-beker, waar PSV er negen keer mee aan de wandel ging. Overigens is Ajax nog altijd de regerend titelhouder na de bekerwinst in sprookjesseizoen 2018/2019. Toen werd Willem II met 0-4 verslagen. De finale het seizoen erna (tussen FC Utrecht en Feyenoord) ging wegens corona niet door, waardoor Ajax dus nog altijd de laatste bekerwinnaar is.

Ziekenboeg en schorsingen
De spelersbus van PSV glibbert woensdag richting Johan Cruijff Arena zonder Mario Götze en Cody Gakpo erin. Trainer Roger Schmidt kan al enkele weken geen gebruik maken van de aanvallers die met blessures kampen. Het tweetal traint al wel weer individueel, maar de confrontatie met Ajax komt nog te vroeg. Ook Nick Viergever en Noni Madueke zijn niet inzetbaar.

Aan de andere kant moet Erik ten Hag een oplossing vinden voor de afwezigheid van de geschorste Ryan Gravenberch. De jonge middenvelder trekt het Ajaxspel steeds meer naar zich toe, dus het is interessant om te zien hoe Ten Hag dit ontbrekende puzzelstukje invult. Ook kijken we met bovengemiddelde interesse naar hoe de 38-jarige Maarten Stekelenburg de plek onder de lat inneemt, nu Andre Onana twaalf maanden buitenspel staat wegens een dopingveroordeling. Oussama Idrissi maakt mogelijk zijn debuut in de wedstrijdselectie.

Nico Tagliafico (met Edgar Davids-bril) en Noussair Mazraoui trainden de laatste dagen voluit mee en de verwachting is dat het duo ‘gewoon’ inzetbaar is. Waar we verder op hopen? Dat Mohammed Kudus eindelijk weer eens bij de selectie zit. Een basisplek zal hij niet direct hebben, maar mogelijk kan hij na vervelend blessureleed en de nodige terugvallen eindelijk weer speelminuten maken.

Ten Hag liet vorige week al doorschemeren dat de middenvelder hersteld lijkt te zijn van de knieblessure die hij op 21 oktober tegen Liverpool (0-1) opliep. Kudus viel overigens in januari al in tegen PSV (2-2), maar kreeg na dit eredivisie-onderonsje direct een terugslag te verwerken. Ook Kudus trainde de afgelopen dagen voluit mee en wie weet maakt hij opnieuw zijn rentree tegen PSV. Dat rijmt!

PSV heeft nu een trainer die van de beker houdt!
In het recente verleden namen trainers van PSV de beker niet altijd even serieus. Alles was gericht op de eredivisie en in het bekertoernooi werd vaak aangetreden met veel reservespelers. Daar zal huidig PSV-trainer Schmidt niet snel aan beginnen. De oefenmeester is namelijk dol op bekervoetbal.

“Ik hou van bekervoetbal, dat heb ik al vaker gezegd en ik zie aan mijn team dat het er ook van houdt,” legt Schmidt uit op de clubsite. Bekerwinst is dan ook een belangrijk doel in Eindhoven geworden. “Het is de snelste weg naar een prijs,” zo beredeneert de trainer, die hoopt dat zijn ploeg leerde van de eerdere puntendeling in de eredivisie.

“We speelden in januari oké in de Arena, maar ik denk dat we beter kunnen. Vooral in balbezit. Onze start was uitstekend, daarna drong Ajax ons terug. Op het einde kon het nog twee kanten op. Het gelijkspel deed recht aan het wedstrijdbeeld, maar woensdag willen we aan de winnende kant van de score staan.”

PSV heeft dit seizoen in elk geval nog maar weinig toppers met groot succes afgesloten. Integendeel zelfs. Van Vitesse, AZ en Feyenoord werd verloren, terwijl PSV de punten dus deelde met Ajax. Schmidt: “Het seizoen is nog niet over. We komen elk team nog een keer tegen en zijn ontzettend gemotiveerd om onze ontwikkeling te laten zien.”

Scheidsrechter Serdar Gözübüyük blaast woensdag om stipt 20.00 uur voor het eerst op zijn fluit. We gaan er dan eens goed voor zitten!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >