Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Statistieken spreken voor zich: goed dat Ziyech bij Ajax blijft

Als het aan Hakim Ziyech had gelegen kwam hij zondag niet in actie bij PEC - Ajax, maar speelde hij namens Marokko tegen Congo in de Afrika Cup. Ziyech werd echter niet geselecteerd door de bondscoach, tot vreugde van de Ajaxsupporters. En die vreugde is gezien zijn eerste periode bij Ajax terecht.

12 januari 2017 - 10:33
UsershyraDesktopajax_dataimagesf1d15142591065dee750f519b6c65b43_normal
Volgens Bosz zal Ziyech diep van binnen teleurgesteld zijn. © Pro Shots

Het moge duidelijk zijn dat het voor Ziyech een behoorlijke teleurstelling was toen hij hoorde niet geselecteerd te zijn voor het Marokkaans elftal. Ruim een jaar geleden koos hij niet voor Nederland, maar voor Marokko. Daarbij rekening houdend dat hij in 2017 de Afrika Cup zou spelen, maar dat liep even anders.

“Als je puur naar Ajax kijkt, is het natuurlijk fijn dat Hakim gewoon bij ons blijft. Al heeft het verhaal twee kanten. Voor die jongen is zo'n toernooi een mooie belevenis,” zegt Bosz tegen het AD. “Een podium ook waar je als speler beter van kunt worden. Hij is een trotse jongen, dus diep van binnen zal hij teleurgesteld zijn. Maar dat proef ik zelf niet bij hem. Volgens mij heeft hij het wel een plek gegeven."

Bosz leeft natuurlijk mee met zijn pupil, maar zal niet heel rouwig zijn om de beslissing van de Marokkaanse bondscoach. Ziyech is niet alleen gevoelsmatig een uitstekende aankoop gebleken, ook statistisch gezien mag Ajax blij zijn met dat de club uiteindelijk toch zwichtte voor de publieke opinie en Ziyech afgelopen zomer toch naar Amsterdam haalde.

Het AD dook in de cijfers van Ziyech samen met statistiekenbureau Opta. De middenvelder creëerde namens Ajax de meeste kansen van de eredivisie (48 in 13 wedstrijden). En dat is zeker gezien het feit dat hij het seizoen begon bij Twente knap. Ter vergelijking: de nummer twee van dit lijstje Davy Pröpper creëerde 41 kansen, maar had daar 17 wedstrijden voor nodig.

Speler Kansen
1. Hakim Ziyech (Ajax) 48 in 13 duels
2. Davy Pröpper (PSV) 41 in 17 duels
3. Lewis Baker (Vitesse) 38 in 17 duels

Tabel: Gecreëerde kansen in de eredivisie.

Volgens zijn oud-trainer Alfred Schreuder is een van Ziyechs belangrijkste wapens zijn vrije trap. “Standaardsituaties kun je trainen totdat je een ons weegt, maar je moet iemand hebben die ze neerlegt,” zegt Schreuder. “Dat klinkt natuurlijk allemaal simpel. Maar kijk eens naar Davinson Sánchez die uit vrije trappen en corners scoort. Die jongen weet gewoon: die bal gaat komen.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >