Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Bosz en Ziyech: 'Wennen als rechtsbuiten was de afspraak'

Het bekerpotje tegen Willem II is voorlopig een keerpunt voor het Ajax van Peter Bosz. Het was de eerste wedstrijd waarin Hakim Ziyech op het middenveld speelde. Direct begon het te draaien. Toch is het allemaal iets minder toevallig dan het lijkt.

22 november 2016 - 10:38
UsershyraDesktopajax_dataimagesfa32ad304703188d9c5a6674a795b81d_normal
Als Ziyech wordt gewisseld, kakt Ajax meestal in. © Pro Shots

Ziyech was bij FC Twente aan de rechterkant terecht gekomen en Ajax beschikte over meer dan genoeg middenvelders, het zou toch niet dat…? Er waren genoeg supporters met zorgen. De positie van Ziyech zorgde drie wedstrijden lang zelfs voor een nationale discussie.

“Het was gewoon afgesproken dat ik de eerste wedstrijden aan de buitenkant zou spelen,” deelt Ziyech met Ajax Life. Hij reageert ook op de controverse. “Dat bedoel ik met journalisten, die hebben altijd iets te zeggen en ze weten zogenaamd alles beter. Ik wist al toen ik binnen stapte dat ik even moest wennen.”

Ziyech stoorde zich aan die nationale discussie, zoals hij zich aan wel meer dingen stoort. De regisseur verdient volop complimenten voor zijn bijdrage aan het spel van Ajax, maar voelt zich toch wat aangevallen als we – juist om onze waardering uit te spreken – zijn statistieken erbij pakken.

De mooie rapportcijfers van Ziyech bevestigen dat het een goede keuze was van Bosz om de spelmaker een linie terug te halen, maar veel heeft ook met de juiste timing te maken, verklaart de trainer tegenover Ajax Life.

“Mensen hebben erom gelachen dat ik Ziyech rechtsbuiten zette. Maar hij was helemaal nieuw, had de complete voorbereiding gemist en kende nog niemand. Ik zet hem erin en dan moet het meteen goed gaan…?”

“Ziyech moet zijn teamgenoten leren kennen, medespelers moeten wennen aan Ziyech. Hoeveel ballen geeft Ziyech zonder dat Younes erop loopt? Dat gebeurt iedere wedstrijd nog. Hakim moet de kwaliteiten van Amin goed inschatten en hij moet sneller lopen zodra Ziyech de bal krijgt.”

Bosz streeft perfectie na in de samenwerking tussen Ziyech en zijn medespelers. “Als iedereen elkaar beter leert kennen, hoop ik dat Hakim nog meer kansen creëert voor anderen. Al blijft het een belangrijk verschil dat er bij Twente meer ruimte was om te voetballen en er vaker werd aangevallen vanuit de omschakeling.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >