Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Farioli noemt tal van redenen voor flinke sof in Deventer

We zagen Francesco Farioli al voor rust met een chagrijnig hoofd langs de zijlijn staan. Hij zag z’n ploeg een uitermate moeizame wedstrijd spelen. Invaller Davy Klaassen redde uiteindelijk nog een puntje op bezoek bij Go Ahead Eagles (1-1).

22 september 2024 - 06:40
Farioli 1200 (3)
Topoverleg gaande. © Pro Shots

“We moeten de thuisploeg feliciteren,” zo begon Farioli zijn wedstrijdanalyse in het vernieuwde perszaaltje van De Adelaarshorst. “Ze speelden goed. Fysiek waren ze geweldig. Ook in de duels. Dat gold niet voor ons. We waren niet goed genoeg. Dit was een van de slechtste wedstrijden onder mijn leiding.”

De training kon even weinig positieve dingen noemen. Ja, hij vond het goed dat z’n ploeg snel terugkwam in de wedstrijd door een kopbal van invaller Klaassen. Maar verder? Het was zoeken naar lichtpuntjes. En als die gevonden werden, dan deden ze ietwat geforceerd aan.

Natuurlijk kreeg Farioli de vraag wat volgens hem het grootste probleem was gedurende de wedstrijd. “Meer dan één probleem. Dat is duidelijk. Afvallende ballen waren niet voor ons en we verloren veel duels. Daardoor waren we op veel plekken te laat, we handelden in situaties niet snel genoeg en ook aan de bal namen we de verkeerde beslissingen.”

Aanbevolen
Koppige Wijndal wilde zich niet zomaar bij Ajax laten wegsturen

We hoopten dat Ajax na rust goed uit de kleedkamer zou komen, maar het tegendeel was waar. Farioli paste in de pauze één wissel toe: Bertrand Traoré ging eraf. Voor hem kwam Anton Gaaei als geïmproviseerde rechtsbuiten.

“Het was niet de wedstrijd van Bertrand, daarom wisselde ik hem. Anton is een speler die veel energie brengt. Hij kan ook grote ruimtes bestrijken. Z’n houding is goed,” verklaarde Farioli zijn keuze. Om vervolgens te verzuchten dat je de hele dag over tactiek kunt praten, maar dat dat weinig zin heeft als je continu de duels verliest. “Daar begint het mee. Dat is het startpunt,” vond de trainer.

Het ontbeerde Ajax echter vooral ook aan creativiteit, vooral nu Steven Berghuis er tot aan de interlandperiode uitligt. Farioli kent die kritieken, maar kan er even niks mee. “We huilen niet over wat we niet hebben of niet meer hebben. We moeten oplossingen vinden. Daar hebben we alleen officiële wedstrijden voor. Daarin moeten we de bal sneller laten lopen. Een hogere balcirculatie is nodig. Net als meer agressiviteit in de duels.”

Aanbevolen
Klaassen: ‘Een tussenjaar bij Ajax kan niet’

Farioli viste na een uur ploeteren Owen Wijndal op uit de mottenballen. De vleugelverdediger mocht deze zomer vertrekken, maar kwam niet weg. Nu was zijn opdracht om na rust voor aanvallende impulsen te zorgen. “Hij moest de overlap vinden met Mika Godts.”

Waar Wijndal inviel, daar mocht Wout Weghorst beginnen in De Adelaarshorst. Hij kwam in de zeventig minuten dat hij op het veld stond echter nauwelijks in het stuk voor. De lange spits werd hij in elk geval niet in stelling gebracht en was veelal onzichtbaar. Wij van Ajax Life vroegen Farioli hoe hij dat vanaf de kant had beleefd.

“Wout was niet het probleem. Het probleem was het feit dat we weinig opties voor hem genereerden. Voor Wout was het belangrijk om te kunnen starten. Dat heeft hij maandenlang niet gedaan. Hij probeerde de ploeg heel genereus te helpen. Ik ben heel blij met zijn optreden. Hij gaf alles voor de ploeg. Het lukte ons echter niet om hem via de flanken van bruikbare ballen te voorzien.”

Ook vervanger Brian Brobbey kon het tij niet meer keren in de twintig minuten speeltijd die hij kreeg. “Een paar dagen geleden was iedereen na de zege op Fortuna Sittard blij in de Johan Cruijff Arena, maar dit proces is er eentje met ups en downs,” concludeerde Farioli. “We weten waar we vandaan komen. Het is tijd om aan het werk te gaan.”

Als het avondje Deventer al een test was, dan volgt donderdag een nog grotere. Dan begint voor Ajax de competitiefase van de Europa League. In een zo goed als uitverkochte Johan Cruijff Arena is Besiktas JK om 21.00 uur de eerste opponent.

Aanbevolen
Gelijkspelend Ajax geeft niet thuis in Deventer en dit valt op

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >