Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - Fortuna Sittard

We hebben er even op moeten wachten, maar de bal gaat eindelijk weer in de eredivisie rollen voor Ajax. Fortuna Sittard komt woensdag op bezoek in de Johan Cruijff Arena. We beschouwen voor.

17 september 2024 - 20:49
Brobbey Fortuna 1200
Brobbey kan rekenen op een basisplaats. © Pro Shots

Herstart Ajax in eredivisie
Als het om eredivisievoetbal gaat, ontwaakt Ajax woensdag uit een soort zomerslaap. Wanneer de bal gaat rollen in de Johan Cruijff Arena, is het exact een maand geleden dat de ploeg van Francesco Farioli voor het laatst in actie kwam. In Breda werd destijds met 2-1 verloren van NAC. Daarna volgden weliswaar twee overtuigende overwinningen op Jagiellonia Bialystok, maar in de vaderlandse competitie kwam Ajax door politiestakingen niet meer in actie.

“Het wordt voor ons een uitdaging om weer een eerste stap te zetten in de eredivisie. Het voelt een beetje alsof de competitie voor ons nog moet beginnen,” sprak Farioli alleszeggende woorden op de voorbeschouwende persbabbel. De trainer legde in de afgelopen weken de focus achtereenvolgens op de klassieker en FC Utrecht-thuis, maar door beide duels ging een streep. De oefenmeester is dan ook vooral nieuwsgierig hoe zijn ploeg tegen Fortuna voor de dag komt.

Uiteraard heeft hij zijn team zo goed mogelijk voorbereid op het treffen met de Limburgers. “Fortuna is gevaarlijk in de aanval, vooral via de flanken. Daarnaast zijn ze sterk in standaardsituaties, waar ze verschillende scenario’s voor hebben. Die momenten moeten we daarom zoveel mogelijk voorkomen. Ze zijn flexibel in hun speelstijl en voetballen met veel variatie in hun spel. Bovendien is Fortuna goed begonnen aan het seizoen.”

Aanbevolen
Farioli over eenzame Godts op links en trio spitsen

Doelpuntengarantie
Aan die laatste woorden van Farioli is niets gelogen. Fortuna begon uitstekend aan het seizoen met overwinningen op Go Ahead Eagles (0-2) en Almere City (3-0). Daarna kwam de klad er echter in. Van NEC en NAC werd verloren. Trainer Danny Buijs blijft er nuchter onder. Na de pikstart stelde hij dat niemand naast zijn schoenen mocht gaan lopen, terwijl de trainer zich nu niet in de put laat praten.

Hij heeft vooral zin in de ontmoeting met Ajax. Dat hebben wij ook, want confrontaties met Fortuna lijken garant te staan voor een stortvloed aan doelpunten. De laatste negen keer dat beide ploegen in Amsterdam tegenover elkaar stonden, leverde dat telkens minstens vier treffers (!) op.

Vorig seizoen werd het 2-2 in de Johan Cruijff Arena. In een rampzalig Ajaxjaar slaagde Fortuna er zowaar in met een punt te vertrekken uit Amsterdam. Dat deed de ploeg eenmaal eerder. In 1996 werd het eveneens 2-2, terwijl de Limburgers in 1999 hun enige overwinning boekten. De overige 24 wedstrijden werden allemaal door Ajax gewonnen. Veelal met ruime cijfers.

Werp een blik op de statistieken en je ziet regelmatig de uitslagen 4-0 en 5-0 voorbijkomen. Woensdag weer? Wij tekenen ervoor. 

Fortuna Sittard treedt overigens aan in een speciaal tenue, ter ere van Fernando Ricksen. Het clubicoon overleed exact vijf jaar geleden aan de gevolgen van de spierziekte ALS. De blauwe kleur met rode tinten is een verwijzing naar Rangers FC, waar Ricksen ook erg populair was. Een deel van de opbrengsten van de shirtverkoop gaan naar de Stichting ALS.

Aanbevolen
Farioli blij met terugkeer Klaassen, Wijndal en Tahirovic

Mogelijke debutanten
De transfermarkt is eindelijk gesloten. Farioli weet met welke selectie hij het in ieder geval tot de winterstop moet doen. Tot die equipe behoren ook nieuwkomers Daniele Rugani, Wout Weghorst en Davy Klaassen.

Rugani kreeg als invaller reeds acht minuten speeltijd in het Europese treffen met Jagiellonia Bialystok, maar wacht nog op zijn eredivisiedebuut. Weghorst is tegen Fortuna voor het eerst van de partij. Hij hoopt op zijn eerste speelminuten in het wit-rood-wit. Dat moet wel als invaller, want Farioli verklapte al dat Brian Brobbey – die een uitstekende indruk maakte bij het Nederlands elftal – in de spits start.

Davy Klaassen is op zijn beurt terug op het oude nest. De middenvelder zou bij Jong Ajax slechts zijn conditie op peil houden, maar maakte zo’n sterke indruk, dat Farioli hem maar wat graag toevoegde aan het eerste elftal. Hij tekende een contract tot het einde van het seizoen en zit woensdag direct in de wedstrijdselectie.

“Ik ben fit. Ik ben er klaar voor. Ik hoop en denk dat ik goed door de supporters wordt ontvangen. Daar ga ik van genieten. San Siro is speciaal, maar de Johan Cruijff Arena specialer,” zei Klaassen tegenover de draaiende camera van Ajax TV.

Ajax en Fortuna Sittard trappen woensdag om 20.00 uur af in de Johan Cruijff Arena. De wedstrijd staat onder leiding van Martin van den Kerkhof, terwijl Sander van der Eijk de VAR van dienst is.

Aanbevolen
Farioli’s elf: welke rol geef jij nieuwkomers in thuisduel met Fortuna Sittard?

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >