Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Farioli over eenzame Godts op links en trio spitsen

Je zou het bijna vergeten, maar Ajax gaat na een maand eindelijk weer voetballen in de eredivisie! Fortuna Sittard is woensdag de tegenstander. Francesco Farioli kreeg een dag voor de wedstrijd een spervuur aan vragen op zich afgevuurd.

17 september 2024 - 15:01
Farioli 1200 (1)
Farioli werd onderworpen aan een vragenvuur. © AFC Ajax

“Het voelt een beetje alsof we opnieuw aan de competitie beginnen,” keek Farioli met een glimlach vooruit naar Fortuna-thuis. “Het is heel vreemd dat we een maand geen eredivisie hebben gespeeld. We zijn nieuwsgierig hoe we ervoor staan en willen graag weer voor onze supporters spelen.”

Farioli herhaalde nog maar eens dat het schrappen van wedstrijden niet leuk is, maar dat hij er verder toch geen controle over had. Hij had het er simpelweg mee te doen. De trainer had graag een oefenduel met een andere ploeg gespeeld, maar dat lukte niet. Daarom koos hij ervoor Ajax tegen Ajax te laten spelen. Roeien met de riemen die je hebt, heet dat.

De trainer zag ook hoe Carlos Forbs en Steven Bergwijn vertrokken. Laatstgenoemde ging op de valreep der valrepen. Eveneens niet ideaal, maar ook hierover zeurt Farioli niet. Mika Godts is momenteel de enige linksbuiten in de selectie. De jonge Belg is op dit moment fit, maar kan natuurlijk niet alle wedstrijden volmaken.

“We moeten creatief zijn en oplossingen bedenken.” Welke dat zijn, kon of wilde Farioli niet volmondig delen. Het kan nog alle kanten op, zo lijkt het. Is overstappen naar een systeem met twee spitsen een optie als het moet? “Dat kan,” stelde Farioli droogjes. Hij beaamde verder dat hij een van de drie spitsen naar links kan halen. “De vraag is hoe we het beste uit iedereen kunnen halen. Daar kijken we naar.”

Aanbevolen
Farioli blij met terugkeer Klaassen, Wijndal en Tahirovic

Gezien de schaarste op links, kijkt Farioli met extra aandacht naar drie aanvallers bij Jong Ajax. Hij noemde daarbij de namen van Jaydon Banel, Jan Faberski en Amourricho. Geen van deze spelers is onderdeel van de wedstrijdselectie voor Fortuna-thuis, maar de coach gluurt dinsdag wel met grote interesse naar Jong Ajax tegen Jong AZ. Tijdens die wedstrijd speelt Ahmetcan Kaplan overigens negentig minuten. “Als dat goed gaat, sluit hij erna weer vol aan bij het eerste elftal.”

Waar de spoeling op links dun is, daar heeft Farioli met Brian Brobbey, Wout Weghorst en Chuba Akpom de beschikking over drie volwaardige spitsen. De trainer verklapte alvast dat Brobbey tegen Fortuna in de basis start. “Ik sprak met alle drie de jongens. Dat waren goede discussies, waar ik verder niet op inga. We spelen veel wedstrijden. De energie en minuten worden goed verdeeld.”

Dat Weghorst een speler is die niet graag op de bank zit, vindt Farioli logisch. “Hij wil elke minuut spelen. Dat is positief. Dat moet toch ook als je voetballer bent? Hij heeft er alles aan gedaan om topfit te zijn. Ik ben heel enthousiast over hem en ben blij dat hij er is. Zijn mindset is uitstekend. Daar staat hij ook om bekend.”

Weghorst gaat woensdag ongetwijfeld zijn eerste minuten krijgen. Dat geldt wellicht ook voor Davy Klaassen, die volgens Farioli meteen bij de wedstrijdselectie zit.

We zijn benieuwd naar de dingen die komen gaan. Godzijdank weer voetballen. Eindelijk weer Ajax. Heerlijk! Martin van den Kerkhof is door de KNVB aangesteld als scheidsrechter. De wedstrijd in de Johan Cruijff Arena begint woensdag om stipt 20.00 uur.

Aanbevolen
Farioli’s elf: welke rol geef jij nieuwkomers in thuisduel met Fortuna Sittard?

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >