Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Farioli trots dat zijn spelers wilden lijden in Praag

Toegegeven, de kop boven dit artikel is wellicht wat gek, maar hij klopt wel. Francesco Farioli was trots op zijn spelers. Vooral op de wijze waarop ze een 1-1-gelijkspel uit het Praagse vuur sleepten. Ze hadden volgens de coach ‘het verlangen om te lijden’.

03 oktober 2024 - 23:09
Farioli 1200
Farioli coacht zijn ploeg naar een punt in Praag. © Pro Shots

Het verlangen om te lijden dus. Oftewel pijn lijden als het moeilijk wordt. Niet opgeven, karakter en spirit tonen. Dat is wat Farioli zag. Dat kon hem bekoren. Hij haalde Mika Godts aan om zijn punt te benadrukken. De jonge Belg maakte indruk door op wilskracht een gevaarlijke counter te neutraliseren.

“De wijze waarop Mika het gevaar zag, omschakelde en via een lange sprint de bal heroverde, was fantastisch om te zien. Ik heb wel eens kritiek op zijn verdedigende arbeid, maar dit was geweldig. Soms moet je als speler een maatpak dragen, maar soms ook een helm,” zei Farioli met een lach.

Een pak of een helm. Mooie metafoor, toch? Die helm was volgens de oefenmeester hard nodig tegen het fysiek sterke en buffelende SK Slavia Praag. We zagen een verhitte pot voetbal. “Elke speler van hun is kilo’s zwaarder dan die van ons. Ik vertelde de spelers vooraf al dat onze passnauwkeurigheid minder accuraat zou worden. Simpelweg omdat je zo zwaar onder druk wordt gezet. Nu kwam 73 procent van de passes aan. Normaal is dat hoger.”

Aanbevolen
Hato: ‘Een van de gekste wedstrijden die ik heb gespeeld’

Toch schoot Branco van den Boomen zijn ploeg op voorsprong vanaf elf meter. Even ervoor had Brian Brobbey de score al kunnen openen, maar hij raakte de bal verkeerd. Ook vlak voor rust lukte het de spits niet om een dot van een kans te verzilveren. Daarmee had Ajax met een 2-0-voorsprong de rust ingegaan. Het mocht niet zo zijn.

“Ik verwijt Brobbey niks,” sprak Farioli na afloop. “Het was ook voor hem een moeilijke wedstrijd. Maar alle ballen die hij kreeg, hadden impact. Hij speelde overall een goede wedstrijd. Het is geen discussie dat hij onze nummer negen is. Voor het team en de club is hij een ontzettend belangrijke speler. Ik wisselde hem omdat we verse benen nodig hadden.”

Farioli vertelde eveneens dat Brobbey inmiddels een eigen programma draait en hard werkt aan het verbeteren van zijn afmaak-skills. Een andere speler die werd aangehaald, was Josip Sutalo. De Kroaat repareerde een hoop achterin.

Aanbevolen
Pasveer en Van den Boomen vol lof over vechtlust invallers

“Josip zien we elke dag groeien sinds de start van dit seizoen,” zo deelde zijn trainer een welverdiend compliment uit. “Zowel met als zonder de bal. Ook in leiderschap en persoonlijkheid groeit hij. Het is een speler die fantastisch werk levert. Ik ben heel blij met wat hij doet. Zeker als je weet waar hij vandaan komt na het vorige seizoen.”

Het was voor Ajax op zeker moment alle hens aan dek. De ploeg kwam amper nog van de eigen helft af. Het was een beetje pompen of verzuipen. Zeker na de rode kaart van Youri Baas was de controle weg. De gelijkmaker was even logisch als terecht, maar een punt ging toch mee terug naar Amsterdam.

Farioli: “Er was veel frustratie binnen de lijnen, want iedereen wil winnen. De wijze waarop Sutalo, Jorrel Hato, Baas en Daniele Rugani ballen wegwerkten, was zó belangrijk. Hoe we als ploeg reageerden na die rode kaart, vond ik erg positief. Slavia Praag speelde op leven en dood en wij toonden karakter. Daar ben ik trots op. Je moet soms pijn lijden en de duels winnen.”

Tot slot was er nog het uitvallen van Kristian Hlynsson. Farioli sprak de middenvelder kort na afloop. “Hij heeft last van zijn enkel. Het gevoel is niet goed, maar we moeten vrijdag verder kijken.”

Ajax traint vrijdag op Tsjechische bodem alvorens de ploeg terugreist naar Amsterdam. Zondag staat het thuisduel met FC Groningen op het programma.

Aanbevolen
Zwaarbevochten punt voor Ajax in Praag en dit valt op

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >