Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Zwaarbevochten punt voor Ajax in Praag en dit valt op

Ajax kwam op bezoek bij SK Slavia Praag nog wel op voorsprong, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een zwaarbevochten 1-1-gelijkspel. Een punt op karakter. Wat ons opviel in de Fortuna Arena? Lees snel verder.

03 oktober 2024 - 20:44
Sutalo 1200
Sutalo moest vol aan de bak in Praag. © Pro Shots

Puzzelen in Praag
Door een overvolle ziekenboeg moest Francesco Farioli puzzelen in Praag. Toch was de basiself vooraf aardig te voorspellen: Christian Rasmussen en Kristian Hlynsson vervingen de in Amsterdam achtergebleven Bertrand Traoré en Kian Fitz-Jim. We wisten een dag eerder al dat Branco van den Boomen de plek van Jordan Henderson zou innemen.

Jindřich Trpisovsky, de trainer van Slavia Praag, leek al rekening te houden met de kraker van zondag tegen stadsgenoot Sparta Praag. Hij gunde zichzelf daarom de weelde om spelers te sparen. Tomás Chory, Matej Jurásek, Lukas Provod, Christos Zafeiris, Jan Boril en El Hadji Malick Diouf begonnen op de bank.

Sfeeracties en grote kans Brobbey
Terwijl het met 1024 Ajaxsupporters uitverkochte uitvak volliep, schoten op de schermen beelden voorbij van eerdere ontmoetingen tussen Ajax en Slavia Praag. Dat leverde vooral juichende Tsjechen op. Logisch, want Ajax won nog nooit van ze. We werden er dus ook niet heel enthousiast van!

Het uitvak van de uiterst sfeervolle Fortuna Arena deed denken aan dat van sc Heerenveen. De hele hoek bij de cornervlag was gereserveerd voor Ajacieden. De fanatieke aanhang van de thuisploeg had een aantal fraaie sfeeracties in petto. In het uitvak werden de nodige fakkels ontstoken. Ook zagen we een doek met het klassieke Ajaxlogo.

Slavia Praag speelde in het vertrouwde thuisshirt dat lijkt op dat van Feyenoord. Voor de motivatie van Ajacieden werkt dat doorgaans wel lekker. De eerste enorme kans na negen minuten was dan ook voor Brian Brobbey. Zijn diagonale schot ging langs de verkeerde kant van de paal. Hij raakte de bal eigenlijk helemaal verkeerd.

Aanbevolen
Hato: ‘Een van de gekste wedstrijden die ik heb gespeeld’

Van den Boomen raak, Brobbey mis
Ajax kreeg na een kwartier een penalty. Rasmussen werd gevloerd in de zestien. Van den Boomen ging achter de bal staan en liet zich niet afleiden door een oorverdovend fluitconcert. Hij stuurde doelman Antonin Kinsky vakkundig naar de verkeerde hoek: 0-1.

Na de openingstreffer zette Slavia Praag steeds meer aan, terwijl Ajax slordiger werd. We genoten van het moment waarop Mika Godts op wilskracht een counter neutraliseerde, maar waren blij dat grote kansen niet waren besteed aan Majmir Chytil en Ondrej Zmrzly. Ondertussen had de arbitrage het druk met tal van overtredinkjes.

Gedoe langs de kant was er ook. Een aantal Slavia Praagfans vond het nodig om drankjes te gooien naar warmlopende Ajacieden. Onder hen Benjamin Tahirovic. Hij moest invallen omdat Hlynsson geblesseerd uitviel. Ondanks dat Ajax het moeilijk had, kreeg Brobbey vlak voor de pauze opnieuw een reuzenkans. Zijn vizier stond helaas weer niet op scherp. De voorsprong bij rust was dus minimaal.

Pasveer snel als een kat
Ajax had het na de pauze meteen alweer lastig met Slavia Praag, waarvan de spelers een spoedcursus duiken en vallen gevolgd leken te hebben. Continu lagen er spelers op de grasmat. Wij keken liever naar Remko Pasveer. Hij voorkwam ternauwernood de gelijkmaker met een katachtige reflex. Een wereldredding!

Gelijkmaker en rood Baas
Farioli besloot na een uur te wisselen. De ongelukkige Brobbey ging eraf voor Chuba Akpom. Ook Anton Gaaei en Owen Wijndal kwamen erbij. Ajax kwam echter amper meer van eigen helft af. De 1-1 hing in de lucht en kwam er dan ook via het hoofd van de ingevallen Chory. Daar kon Pasveer niet meer bij.

Het werd nog vervelender toen Youri Baas zijn tweede gele kaart kreeg. Inrukken dus. Bij Ajax was het sowieso al minutenlang alle hens aan dek, al kreeg Gaaei uit het complete niets een flinke mogelijkheid. De keeper liet zich niet passeren. Geen enkele doelman meer trouwens. De Ajacieden knokten voor elkaar en sleepten zodoende een punt uit het Tsjechische vuur. Op karakter, dat zeker! De Ajacieden in het uitvak zongen hun spelers uit volle borst toe.

De eredivisie gaat zondag om 16.45 uur gewoon verder. Dan staat het thuisduel met FC Groningen op het programma. Voor de eerstvolgende Europese wedstrijd reist Ajax af naar Azerbeidzjan. Qarabag FK is op donderdag 24 oktober de tegenstander in Bakoe.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >