Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Basisklant Van den Boomen: ‘Wil minder geforceerd spelen’

Branco van den Boomen kan tegen SK Slavia Praag rekenen op een basisplaats. Hij vervangt de geblesseerde Jordan Henderson op de zespositie. Dat is best even wennen voor de middenvelder, zeker op verdedigend vlak.

02 oktober 2024 - 19:29
Boomenslaaja800
Branco hoopt dat Ajax aan voetballen toekomt. © Pro Shots

Het was flink schrikken toen we hoorden dat Kian Fitz-Jim, Henderson, Bertrand Traoré en Wout Weghorst niet zouden meereizen naar Praag. Ajax had al geen hele brede selectie, maar met het ontbreken van het viertal, doet de ploeg wel een hele grote jas uit. Dat erkent Van den Boomen ook.

“Het maakt ons minder sterk. Daar kun je niet omheen,” zo vertelt de middenvelder tijdens de voorbeschouwende persbabbel. “Steven Berghuis, Henderson, Weghorst, Kian… Dat zijn stuk voor stuk spelers die belangrijk voor ons zijn. Maar goed, dit gebeurt nou eenmaal in de voetballerij. Het is balen, maar het is wat het is.” 

Aan de andere kant brengt het kansen met zich mee voor Van den Boomen. De een z’n dood, is de ander z’n brood. Dat beseft de nummer 21 van Ajax zich maar al te goed. “Je wil het liefst met een fitte selectie deze kant op, maar ik weet nu wel dat ik ga spelen. Dan verandert je focus. Voor mij is het goed dat ik ga starten en minuten krijg.”

In Waalwijk was dat ook het geval. Van den Boomen voelde toen een bepaalde bewijsdrang. “Tegen RKC wilde ik mezelf laten zien, vooral op de zespositie. Ik probeerde juist niet geforceerd te spelen. Ik weet namelijk van mezelf dat ik daar nog wel eens intrap. Omdat ik zondag heb gespeeld, heb ik dat gevoel nu minder.” 

Aanbevolen
Farioli verklaart vastigheid in Ajaxdefensie

De middenvelder voelt zich comfortabel op de zespositie, maar weet ook dat hij op verdedigend vlak nog stappen moet zetten. “Daar ben ik druk mee bezig op de trainingen, ook door beelden te bekijken. Het is meer nadenken en organiseren, maar dat vind ik leuk. Op deze positie kom ik vaak aan de bal en heb ik het spel voor me. Dat ligt me wel.”

Door de absentie van de nodige spelers, gaat de aanvoerdersband om de arm van Remko Pasveer. Aangezien het contact met de scheidsrechter voor hem beperkt is, is Van den Boomen de aanwezen persoon om met de arbitrage te praten. “Dat kan ik prima. Ik ben vroeger ook vaak aanvoerder geweest.”

Ajax kende een topstart in de competitiefase van de Europa League, maar Slavia Praag-uit is heel andere koek. “Zij brengen meer power en intensiteit. Ze veroveren vaak de tweede bal. We moeten kijken of we daarin mee kunnen. Ik hoop dat we aan voetballen toekomen en onze spitsen kunnen bereiken.” 

In de Johan Cruijff Arena werd de ploeg toegejuicht door ruim vijftigduizend Ajacieden. In Praag zijn dat er logischerwijs een stuk minder. Toch verwacht Van den Boomen de nodige steun van de 1024 meereisde supporters. “Ze zijn er altijd. Als ze de Europese sfeer mee kunnen nemen naar Praag, zou dat top zijn. Ze steunen ons altijd volle bak.”

Aanbevolen
Farioli’s elf: hoe geef jij Europese topstart goed vervolg in Praag?

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >