Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Farioli verklaart vastigheid in Ajaxdefensie

Rouleren was afgelopen week misschien wel het meest besproken woord rondom Ajax. In aanloop naar het Europese treffen met SK Slavia Praag zijn we benieuwd waarom in de Amsterdamse defensie wel vaak dezelfde gezichten aan de aftrap verschijnen.

02 oktober 2024 - 20:07
Farioli Praag 1200
Farioli moet puzzelen met zijn opstelling. © Pro Shots

“Met onze manier van spelen, verschilt de intensiteit per positie,” reageert Francesco Farioli op een vraag van Ajax Life. “Wanneer we hoog druk zetten, maken de aanvallers de meest intensieve meters. Dat is de reden dat we op die positie meer rouleren. Dat is overigens niet alleen bij Ajax zo. Bij andere clubs zie je dat ook.”

We vermoeden dan ook dat in de Fortuna Arena de verdediging weer ‘gewoon’ wordt gevormd door Devyne Rensch, Josip Sutalo, Youri Baas en Jorrel Hato. In de rest van zijn elftal moet Farioli flink puzzelen. Jordan Henderson, Kian-Fitz-Jim, Bertrand Traoré en Wout Weghorst stapten allemaal niet in het vliegtuig naar Praag.

Het lijkt bij Ajax momenteel wel Medisch Centrum West. Traoré viel weg na een contactmoment met zijn knie, terwijl Henderson en Fitz-Jim met spierproblemen kampen. Weghorst ontbrak afgelopen weekeinde tegen RKC ook al vanwege hamstringklachten.

“De situatie is natuurlijk niet ideaal. Het is ongelukkig, maar hoort erbij. Wanneer je hard traint, weet je dat spelers soms kunnen wegvallen,” aldus Farioli, die donderdag meer duidelijkheid hoopt te hebben over de kwetsuur van Fitz-Jim. “Of het nu extra moeilijk is automatismen te creëren? Alle spelers zijn al sinds de start deel van ons proces. Ze weten wat ze moeten doen en begrijpen waar we mee bezig zijn. Ik zie daar dus geen probleem in.”

Aanbevolen
Basisklant Van den Boomen: ‘Wil minder geforceerd spelen’

Het liefst had de trainer nog een extra middenvelder aan zijn selectie toegevoegd, maar Jorthy Mokio viel eveneens geblesseerd weg. Wie wel in het vliegtuig naar Praag stapten, zijn de talentvolle Jan Faberski en Don-Angelo Konadu. “Dat zijn twee jonge gasten, die we goed volgen. Jan trainde al vaker met het eerste elftal mee. Konadu zagen we in de voorbereiding veel aan het werk. Hij is heel getalenteerd en kan ons op zeker moment helpen.”

Davy Klaassen is eveneens aanwezig in Praag, maar mag niet in actie komen. Hij streek pas na de inschrijvingsdeadline voor Europese toernooien neer in Amsterdam. “Maar Davy is belangrijk voor de groep. Op vrijdag trainen we nog in Tsjechië. Daarom is het belangrijk dat hij onderdeel is van het team.”

Een blessuregolf dus bij Ajax. En dat terwijl Farioli in de afgelopen tijd zoveel rouleerde. Hij kreeg er talloze vragen over. In Praag was dat niet anders. “De logica erachter is simpel. Iedereen weet waar Ajax vandaan komt. Los van de resultaten, was het grootste probleem dat Ajax veel blessures had en spelers niet fit waren. Dat was mijn allereerste analyse toen ik hier instapte.”

“We willen nu iedereen onderdeel van het proces laten zijn. Dat moet iedereen ook zo voelen. Daar helpt rouleren ook bij. Energie verdelen is belangrijk. Zeker met het aantal wedstrijden dat we gaan spelen. Neem bijvoorbeeld Traoré als voorbeeld. Hij heeft nu al bijna net zoveel minuten gemaakt als in het hele vorige seizoen.”

Tegen Slavia Praag verwacht Farioli een boeiend voetbalgevecht. “Slavia speelt heel fysiek, met veel man-tegen-manduels. Het is een clash tussen twee verschillende speelstijlen. Het is een ploeg in vorm, met een trainer die al jaren succesvol is met de club.”

Tot slot geeft de Italiaanse oefenmeester aan blij te zijn dat het uitvak in de Fortuna Arena volledig is uitverkocht. “We spelen in een stadion waar een heet sfeertje hangt. We verwachten dat de Ajaxsupporters ons helpen. Dat doen ze altijd, zowel thuis als uit. Dat is hier niet anders.”

Aanbevolen
Farioli’s elf: hoe geef jij Europese topstart goed vervolg in Praag?

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >