Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ietwat verraste Fitz-Jim blij met lef en vertrouwen Farioli

Kian Fitz-Jim beleefde een topavond in de Johan Cruijff Arena. Hij speelde goed en maakte de openingstreffer tegen Jagiellonia Bialystok. Een prachtig moment, waar hij een paar maanden geleden never nooit rekening mee hield.

30 augustus 2024 - 07:02
Fitz Jim 1200 (1)
Fitz-Jim met de zestienjarige debutant Mokio. © Pro Shots

De 21-jarige middenvelder wist Francesco Farioli in de voorbereiding van zijn kunnen te overtuigen. Het levert hem veel minuten in het eerste elftal op. Tegen Jagiellonia Bialystok speelde hij als vervanger van de geblesseerde Steven Berghuis. Dat pakte goed uit tegen de zwakke Poolse kampioen.

“Ik speelde prima. Niet heel goed, maar ik zat wel aardig in de wedstrijd,” klonk het na afloop bescheiden uit de mond van Fitz-Jim. Hij schoof aan in de vernieuwde perszaal van de Johan Cruijff Arena om terug te kijken op zijn optreden. Eentje waarin hij best veel ballen veroverde.

“Ik moet het niet echt van mijn duelkracht hebben. Ik moet het spel vooral lezen en zorgen dat ik weet waar de bal komt. Daar ben ik veel mee bezig. De speelstijl van deze trainer sluit goed aan op mijn kwaliteiten.”

Hoewel Ajax de kansen aaneen reeg voor rust, viel de eerste van drie treffers pas vlak voor rust. Met Fitz-Jim als blije doelpuntenmaker. Zijn aandeel in die treffer was groot en op verzoek haalde hij het voor hem zo mooie moment nog eens terug.

Aanbevolen
Sterk Ajax klaart klus tegen Jagiellonia Bialystok en dit valt op

“Een speler van Jagiellonia Bialystok kreeg de bal, maar ik zat goed in zijn rug. Ik tikte de bal voor hem weg. Daarna nog een keer, zodat Steven Bergwijn ‘m kon pakken. Toen dacht ik: nu moet ik vol sprinten naar de goal. Bergwijn gaf de bal perfect terug. Ik kon 'm vervolgens in het hoekje schieten.”

Natuurlijk wilde iedereen van Fitz-Jim weten hoe het voelde om in een volle Johan Cruijff Arena te scoren. Hij leek bij het juichen niet alleen dolblij, maar ook een tikje verbaasd. “Het was geen verbazing, maar scoren is niet normaal voor mij. Het was ook voor het eerst in de Johan Cruijff Arena. En überhaupt in Ajax 1. Als je op het veld staat, merk je niet eens dat het stadion zo vol zit, maar ik was wel echt heel blij.”

Wij van Ajax Life wilden graag van Fitz-Jim weten of hij er twee maanden geleden rekening mee had gehouden dat hij zo’n serieuze kans van Farioli zou krijgen. “Als ik eerlijk ben niet. Ik dacht er een paar maanden geleden serieus over na weg te gaan. Ik denk dat Ajax daar dan ook aan had meegewerkt. Maar ja, het is voetbal. Dingen kunnen heel snel veranderen. Deze trainer toont lef door mij op te stellen.”

Fitz-Jim werd halverwege vorig seizoen teruggehaald van zijn huuravontuur bij Excelsior. Er volgde amper speeltijd. Dat deed wel iets met de voetballer. Hij sprak veel met de mensen om zich heen. Ook een mental coach werd ingeschakeld. Wanneer voelde Fitz-Jim dat het tij keerde in Amsterdam?

Aanbevolen
Farioli over Europa League, oefenduel, Fitz-Jim en Sutalo

“Ik wilde de eerste weken in de voorbereiding aankijken. Deze trainer gaf iedereen een eerlijke kans. Ik begon op linksbuiten, maar ging uiteindelijk toch naar het middenveld. Dat ging steeds beter. Het gevoel was goed. Toen besloot ik op zeker moment vol voor Ajax te willen gaan.”

Fitz-Jim weet dat hij als middenvelder vaker in de zestien moet komen. Vaker moet scoren ook, erkent hij zelf. “Er was één moment dat ik de bal naar Kenneth Taylor schoof. Die had ik ook zelf kunnen – misschien moeten – schieten.”

Is dat ook wat de trainer meer van hem wil zien? “Als ik moet vertellen wat de coach allemaal verwacht, dat zijn we lang bezig, haha! Maar in het kort: hij wil intensiteit zien in mijn spel, hij wil dat ik aan de bal kansen creëer en dat ik van box naar box speel.”

Farioli rouleert er de laatste weken aardig op los. Fitz-Jim snapt dat wel. Hij stelt dat het voor hemzelf goed is. “We spelen veel wedstrijden. Voor mij is het mijn eerste echte kans in Ajax 1. De intensiteit ligt veel hoger. Ik moet dus aanklampen en wennen. Ik wil consistenter en dominanter worden aan de bal en mijn verdedigende taken nog beter uitvoeren. En het ook langer volhouden. Ik had nu na zeventig minuten al een beetje kramp.”

Nou ja, die kramp loopt hij er vrijdag tijdens de uitlooptraining wel weer uit. Daarna kan hij lekker de loting voor de competitiefase van de Europa League volgen met zijn ploegmaten. Nieuwe avonturen wachten!

Aanbevolen
Geheugen opfrissen: zo ziet nieuwe opzet Europa League eruit

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >