Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Sterk Ajax klaart klus tegen Jagiellonia Bialystok en dit valt op

Missie geslaagd! Ajax speelt dit seizoen Europa Leaguevoetbal! Na de 4-1-zege in Polen waren de Ajacieden ook in eigen huis veel te sterk voor Jagiellonia Bialystok: 3-0.

29 augustus 2024 - 21:51
Fitz Jim 1200
Fitz-Jim is dolblij met zijn openingstreffer. © Pro Shots

Basisplek Bergwijn
Wie zou de geblesseerde Steven Berghuis vervangen op het middenveld? Dat was de grote vraag in aanloop naar de return tegen Jagiellonia Bialystok, door de eigen aanhang liefkozend Jaga genoemd. Francesco Farioli koos voor Kian Fitz-Jim. Dat zou zich uitbetalen. De trainer liet verder weten dat Berghuis er zo’n vier weken uitligt.

De voorhoede bestond uit Bertrand Traoré, Brian Brobbey en Steven Bergwijn. Je zou bijna denken dat laatstgenoemde zich nog even in de etalage mocht spelen. De aanvoerdersband zat stevig bij Jordan Henderson om de bovenarm.

Fitz-Jim opent score na kansenregen
Een geduldig spelend Ajax reeg de kansen voor rust aaneen, maar de bal lag pas vlak voor rust achter doelman Maksymillian Stryjek. Fitz-Jim schoof de bal behendig in de verre hoek. Dat deed hij vanuit een aanval die de middenvelder zelf opzette. Hij zette goed druk, veroverde de bal en ging een combinatie met Bergwijn aan, om vervolgens zelf te scoren. Lekker!

De voorsprong was dik verdiend, maar er waren wat kansen voor nodig zeg! Brobbey, Bergwijn, Kenneth Taylor en Traoré namen allemaal het Poolse doel onder vuur, maar steeds zonder succes.

De mooiste van alle aanvallen strandde in schoonheid. Fitz-Jim bezorgde de bal bij Taylor, die de bal met een hakbeweging listig doorspeelde naar Bergwijn. De aanvaller vond de doelman op zijn weg. Taylor liep vervolgens nog een paar minuten te foeteren, want hij zag een geweldige assist door de neus worden geboord.

Pasveer krijgt weinig te doen
Ondanks de ruime overwinning in Bialystok, wilde Farioli vooraf niks weten van een gelopen koers. Hij drukte elke mogelijke vorm van onderschatting de kop in. Ergens logisch, want dit Ajax is nog niet in de positie zich te vroeg rijk te rekenen. Ook niet tegen de Poolse kampioen, die er deze dagen niet lekker in zit. De ploeg leed al vijf nederlagen op rij en wordt in eigen land niet gespaard door de media.

De ploeg liet ook in Amsterdam bar weinig zien. Ajax was het team met de bal en de bezoekers zakten volledig in. Ze leken op voorhand wel tevreden met de Conference League en voetbalden niet alsof ze niks hadden te verliezen. Jagiellonia Bialystok was voor rust eenmaal echt gevaarlijk, maar Youri Baas bracht in die situatie manmoedig redding. Verder kon Remko Pasveer een tukkie doen.

Debuut Mokio en Rugani na fraaie Ajaxtreffers
Ajax bleef ook na rust de bovenliggende partij. Dat resulteerde na een uur in een geweldige teamtreffer. Jordan Henderson speelde in op Brobbey, liep door, kreeg de bal terug en net voor de doelman erbij kon, legde de Engelsman breed op Taylor: 2-0.

Daarmee was het nog niet gedaan! Taylor bediende tien minuten later zijn maatje Brobbey. De spits prikte van dichtbij de 3-0 tegen de touwen. Farioli zag het allemaal blijmoedig aan. Hij gunde Jorthy Mokio zijn officiële debuut in Ajax 1. Een geweldig moment voor de zestienjarige Belgische verdediger.

Een ander debuut liet niet lang op zich wachten. Ook de veel oudere Daniele Rugani mocht nog tien minuten meespelen. Onder luid applaus, want supporters waren dik tevreden met wat ze allemaal kregen voorgeschoteld. En terecht.

Weghorstmania
Wout Weghorst werd op de wedstrijddag officieel gepresenteerd. Dat hebben ze bij de Ajax Fanshop geweten. We zagen serieus veel supporters met een nieuw Ajaxshirt met rugnummer 25 en Weghorst achterop.

Dat zag de spits vermoedelijk zelf ook, want natuurlijk was hij bij de wedstrijd aanwezig. Toen de regie hem al na vijf minuten op de schermen toonde, klonk een luid applaus. Het ‘Woutje Weghorst tu tu du du’ rolde meteen dolenthousiast van de tribunes. Dat zorgde bij de hoofdpersoon in kwestie voor een brede grijns op het gezicht.

Het uitvak in de Johan Cruijff Arena vulde zich volledig met supporters in rood-gele shirts. Het zouden er zo’n duizend zijn, al wist men bij Ajax ook niet precies hoeveel het er nou precies waren. Binnen de muren van het stadion creëerden ze een goede sfeer. Erbuiten zorgde een kleine groep eerder op de dag nog voor wat hommeles in de stad.

Popcorn bij loting
Farioli genoot deze week enorm van zijn spelers tijdens de training. Zodanig dat hij er graag een bak popcorn bij had gehad. Wellicht geldt dat vrijdag ook voor ons als Ajaxsupporters. Wij houden om 13.00 uur enthousiast de loting voor de competitiefase van de Europa League in de smiezen.

Ajax weet vrijdag na het openen van de balletjes met welke acht tegenstanders het de degens kruist. Het definitieve speelschema volgt een dag later. We zijn benieuwd!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >