Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Farioli over Europa League, oefenduel, Fitz-Jim en Sutalo

Francesco Farioli is blij dat de missie om Europa Leaguevoetbal veilig te stellen, is geslaagd. Hij sprak na de 3-0-zege op Jagiellonia Bialystok over loon naar werken, Kian Fitz-Jim, Josip Sutalo en een te plannen oefenduel.

30 augustus 2024 - 08:18
FARIOLI 1200 (6)
Hallo, Europa League! © Pro Shots

De trainer kreeg ik de perszaal van de Johan Cruijff Arena de vraag of plaatsing voor de competitiefase van de Europa League mag worden gevierd. “Ik denk het wel. We speelden zes wedstrijden en drie speelrondes. We hebben hard gewerkt voor dit Europa Leagueticket. We komen van ver. Voor Ajax is dit ontzettend belangrijk. Het geeft ons een goede boost voor de komende periode.”

De spelers zijn vrijdag aanwezig op de club om te trainen, waarna de loting gezamenlijk wordt gevolgd. Daarna krijgen de spelers wat dagen vrij. De klassieker is immers geschrapt. “Het is een goede kans iedereen wat dagen vrij te geven. Ik ga zelf naar Italië. Sinds ik hier ben, heb ik mijn familie niet gezien. Daarna bereiden we ons voor op FC Utrecht-thuis.”

Onderdeel van die voorbereiding is het inplannen van een oefenduel. Niet het komende weekeinde, maar die erop. Farioli kon nog niet zeggen wie de sparringpartner van Ajax wordt. Daar wordt nog over gesproken. Waar hij wel zekerheid over kon geven, is dat Jordan Henderson de vaste drager van de aanvoerdersband is.

Aanbevolen
Sterk Ajax klaart klus tegen Jagiellonia Bialystok en dit valt op

Natuurlijk bleef de rol van Kian Fitz-Jim niet onbesproken. De 21-jarige middenvelder kwam eveneens van ver. Hij maakte donderdag de openingstreffer. Dat hij nu zoveel speeltijd krijgt, hadden zowel de speler als trainer niet verwacht. Farioli legt uit.

“Kian is heel slim en begrijpt het spel. Hij heeft technische en fysieke kwaliteiten die speciaal zijn. Hij kan goed van box naar box spelen. Ook is hij heel dynamisch en mobiel. In de kleine ruimtes is hij scherp. Ook met open veld voor zich weet hij raad. Dat zag je bij zijn doelpunt vandaag.”

Complimenten te over dus, maar Farioli is de eerste om toe te geven dat Fitz-Jim aanvankelijk niet in zijn plannen voorkwam. “Kian stond aan het begin van de voorbereiding op de lijst om te vertrekken. Ik had meer twijfels over hem dan zekerheden. Maar hij klaagde nooit, deed z’n werk, kreeg de kans en doet het goed. Ik ben een eerlijk persoon. Hij heeft mij mijn mening doen veranderen. Hij werkt heel hard.”

Aanbevolen
Ietwat verraste Fitz-Jim blij met lef en vertrouwen Farioli

Dat Fitz-Jim tegen Jagiellonia Bialystok mocht beginnen, kwam mede door de blessure van Steven Berghuis. De routinier ligt er ongeveer vier weken uit na een botsing op de training.

Wie ook veel speelt – eigenlijk alles – is Josip Sutalo. Eveneens een speler die van serieus ver komt. Wat maakt dat Farioli de Kroatisch international steevast als eerste op het wedstrijdformulier zet? “Hij doet het gewoon heel goed. Hij geeft de ploeg veel balans en is oplettend.”

“Zoals iedereen weet, was vorig seizoen moeilijk voor hem, maar sinds zijn terugkeer heeft hij een nieuwe spirit en toont hij een andere energie,” vervolgt Farioli. “Ik wil hem daarom de verantwoordelijkheden en het vertrouwen geven. De kans die hij nu krijgt, heeft hij verdiend. Ik ben heel blij voor hem. Josip is topfit en altijd klaar om te spelen.”

Een Poolse verslaggever achterin de perszaal wilde op de valreep nog weten of Farioli tips voor Jagiellonia Bialystok heeft. Het zorgde voor een lach op het gezicht van de oefenmeester. “Ik heb mijn handen vol aan het managen van één ploeg. Dat hou ik graag zo, haha!”

Aanbevolen
Geheugen opfrissen: zo ziet nieuwe opzet Europa League eruit

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >