Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Uurtje ballen van Blind in de Johan Cruijff Arena is genoeg voor achtste finale Oranje

De tweede groepswedstrijd van Oranje tegen Oostenrijk werd een feestje: 2-0. Oranjeliefhebbers kunnen al vooruitkijken naar de achtste finale in Boedapest. Ajacieden Daley Blind, Maarten Stekelenburg en Ryan Gravenberch deden mee in ons Ajaxhuis.

17 juni 2021 - 22:55
Blind1200oranje
Fijn Daley te zien dartelen in de Johan Cruijff Arena! © Pro Shots

Frank de Boer en Daley Blind hadden de ellende rond vriend en collega Christian Eriksen al aardig een plekje kunnen geven en keken volgens de bondscoach voor het duel met Oostenrijk fris en fit uit naar het treffen met de Oostenrijkers. Toch is Oostenrijk en specifiek Red Bull Salzburg een reden voor Ajacieden om ’s nachts nog heel af en toe wakker te schrikken.

De Boer was in 2014 coach en de huidige Oranjeklanten Daley Blind, Davy Klaassen en Joël Veltman werden met Ajax door Salzburg van de mat geveegd. Gegenpressing, discipline, afjagen en een energiedrankje waren toen de kernwoorden van de aanpak van trainer Roger Schmidt.

Dit zijn andere tijden. Schmidt heeft al een seizoen lang moeite PSV echt op de rit te krijgen en Oostenrijk moet het zonder de energiedrank als sponsor doen. En zonder Marko Arnoutovic. De Oostenrijkse aanvaller met Servische roots voerde een persoonlijk Balkan-oorlogje tegen Ezgjan Alioski van Noord-Macadonië, van origine Albaniër. Hij werd door de UEFA één duel geschorst.

Met Oranje-Ajacied Jurriën Timber op de bank (Matthijs de Ligt was fit en zijn logische vervanger) maar met de Ajacieden Daley Blind en Maarten Stekelenburg in de basis was de start prima. Denzel Dumfries werd door sterspeler en aanvoerder David Alaba op de voet gestaan in het Oostenrijkse zestienmetergebied. Memphis schoot de penalty in de elfde minuut koel raak: 1-0.

In het vervolg van de eerste helft was er voor Ajacieden soms wat te genieten met de lepe passjes van de inderdaad fit ogende Blind, het wegdraaien en demarreren van Frenkie de Jong en de overtuigende tackles en balveroveringen van De Ligt. Hij blokte met gevaar voor hoofd en leden een hard schot, vlak voor het half uur. Oranje draaide verder stroef, maar gaf niks weg.

Voor rust stond Memphis plots oog in oog met keeper Daniel Bachmann - en miste vrij hopeloos. Ook Georginio Wijnaldum had minuten later zijn vizier niet op scherp.

De tweede helft had De Ligt na een uur spelen de 2-0 op de slof. Bij een corner flipperkaste de bal nét naast de paal. Een paar minuten later werden Daley Blind (beetje verrast door de wissel), Wout Weghorst en Patrick van Aanholt naar de kant gehaald. Nathan Aké, Donyell Malen en Owen Wijndal moesten de voorsprong over de streep helpen trekken.

Dat deden ze meer dan uitstekend. Malen was weg bij een counter en gaf een fijne assist op Dumfries, na zijn intikker de topscorer van Oranje in groep C. Met de 2-0 en de lessen van het duel tegen de Oekraïne was Oranje er nog niet. De verse krachten Ryan Gravenberch (voor Maarten de Roon) en Luuk de Jong (voor Memphis) moesten de Oostenrijkse pressie helpen weerstaan.

Het laatste groepsduel tegen Noord-Macedonië, aanstaande maandag om 18.00 uur, is er eentje voor de volledigheid en des keizers baard, waarschijnlijk met speeltijd voor de reserves van Frank de Boer.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >