Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Hoe staat het met project De Nieuwe Toekomst?

Het ging in 2017 al over de verbouwplannen van De Toekomst. Inmiddels zit er behoorlijk schot in het project De Nieuwe Toekomst. Projectleider Melle Sitters praat ons volledig bij in de nieuwste editie van ons magazine Ajax Life. Een voorproefje.

12 september 2024 - 11:39
Toekomst 1200
De Bob Haarms Tribune blijft behouden. © AFC Ajax

Als je nu arriveert bij sportcomplex De Toekomst, kun je er niet omheen. Hier zijn grote dingen gaande. Vrachtwagens rijden af en aan en mannen met bouwhelmen lopen heen en weer. Dat alles omringd door grote zandstapels, noodcontainers, hekwerken en hijskranen.

“Verbouwen met de winkel open,” zo noemt Sitters de levendige situatie op het trainingscomplex. “Liever heb je een afgesloten bouwterrein waar je binnen de hekken zonder overlast iets neerzet, om het daarna feestelijk te openen. Helaas is dat met dit project niet zo.”

“We bouwen in het hart van de club,” vervolgt Sitters met een mooie zin. “We proberen de overlast voor iedereen te beperken. Dit project geeft vooral energie. Het is gaaf iets neer te zetten waarmee Ajax tientallen jaren vooruit kan.”

Vanuit het raam van een noodcontainer kijkt Sitters uit het raam uit op de Bob Haarms Tribune. “Die blijft natuurlijk behouden,” zo voelt hij onze eerste vraag al aankomen. “Dat is een iconisch monument en functioneel. Hij staat nu bij het hoofdveld, dat straks een van de velden wordt waar mooie affiches gespeeld kunnen worden en het eerste elftal vaker gaat trainen, zodat ze meer zichtbaar zijn voor jeugdspelers.”

Aanbevolen
JC Arena verklaart prijsstijgingen en wil gladde trappen aanpakken

Maar wat behelst project De Nieuwe Toekomst? En wanneer moet alles afgerond zijn? Er zijn twee fases, vertelt Sitters. “De focus ligt nu op fase één, de herontwikkeling van het bestaande sportcomplex. De eerste stap daarin, het realiseren van een gloednieuw onderkomen voor de afdeling betaald voetbal en een nieuwe gebouw voor de afdeling velden, staat gepland voor 2025. De tweede fase gaat over de invulling van parkeerterrein P2.”

“Het tweede nieuwe gebouw, Sport en Opleiding, wordt omstreeks 2027 opgeleverd en dient Jong Ajax en de jeugdteams.” De urgentie is voelbaar. Logistiek gezien barst het huidige complex uit zijn voegen. “Toen De Toekomst in 1996 werd opgeleverd, kwam de hele voetbalwereld kijken. Dat was baanbrekend. De afgelopen 25 jaar bleven we wat betreft faciliteiten ietwat stilstaan, terwijl de topsport met al zijn specialismen steeds meer vraagt.”

Dus werken Sitters en zijn team keihard aan een toekomstbestendige topsportfaciliteit, met in totaal veertien (logisch!) natuurgrasvelden, hoogwaardige trainings-, performance- en medische faciliteiten. “We willen dat de jeugd en de selectiespelers elkaar meer ontmoeten. Dat is belangrijk. Daar zit de winst in. Dat je elkaar dagelijks treft in plaats van in een doolhof terecht te komen.”

Het volledige interview met Sitters – waarin hij ook ingaat op de uitbreidingsplannen op P2, het mini-stadion dat er moet komen, de Ajaxbeleving voor supporters en de financiering van het project – lees je in de nieuwste editie van ons magazine Ajax Life. Het magazine ook ontvangen? Word dan snel lid!

Aanbevolen
Ajax Life 2: seizoengids 2024/2025

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >