Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Fitz-Jim: ‘De trainers willen dat ik meer in de zestien kom’

Kian Fitz-Jim (21) raakte eerst de paal, maar niet veel later was hij er als de kippen bij om de openingstreffer tegen Besiktas JK te maken. Ajax won overtuigend met 4-0. De middenvelder mocht terugkijken op een goede wedstrijd.

27 september 2024 - 08:30
Fitz Jim 1200 (1)
Raak! Dat vinden we leuk voor Fitz-Jim! © Pro Shots

Was dit zo’n avond dat alles lukt? Het was de eerste vraag die Fitz-Jim op zich kreeg afgevuurd, toen hij zich meldde in de perszaal van de Johan Cruijff Arena.

“Een beetje wel, denk ik. We speelden als team gewoon heel goed. De atmosfeer in de Johan Cruijff Arena was geweldig. Mijn ouders en vrienden zaten ook in het stadion. Ik heb een vriend in het buitenland. Hij zei vooraf dat ik zou scoren. Dat gebeurde ook.”

Fitz-Jim was dus verantwoordelijk voor de openingstreffer. Net zoals hij dat was in het thuisduel met Jagiellonia Bialystok. Is hij de nieuwe Mister 1-0? Zo kreeg hij met een knipoog voorgelegd. “Haha, die titel wil ik niet opeisen. Die is van Davy!”

“We kregen een flinke boost door de supporters. Zij gaven echt energie,” vervolgt Fitz-Jim. “Als je in de wedstrijd zit, merk je het niet altijd. Maar als de bal even uit is, dan is het prachtig om de tribunes in te kijken.”

Aanbevolen
Grote blij bij Farioli: ‘Vandaag was een happy day!’

Volgens Fitz-Jim kan het een van de redenen zijn waarom Ajax tot dusver zijn thuiswedstrijden makkelijker speelt. “Het is een vertrouwde omgeving. De supporters staan achter ons. Maar de uitwedstrijden moeten beter, want er komen er nog genoeg aan.”

De middenvelder had wel een verklaring voor het verschil in niveau op bezoek bij Go Ahead Eagles (1-1) en thuis tegen Besiktas. “Go Ahead speelde heel erg naar achter. We kregen nu meer ruimte en konden dus meer ons spel spelen. We gaan elke wedstrijd blanco in. De vorige wedstrijd telt niet meer. Zelf zat ik er ook beter in. We weten wat we kunnen. We zijn groeiende. Het is fijn dat we het nu konden laten zien.”

Dat Fitz-Jim in de zestienmeter kwam om te scoren, was volgens de doelpuntenmaker een gevolg van extra arbeid op De Toekomst. Assistent-trainer Daniele Cavalletto praat veel met Fitz-Jim over gevaarlijker worden in de zestien.

Aanbevolen
Henderson over verhitte discussie met Traoré: ‘Houdt iedereen scherp’

“Tegen Go Ahead speelde ik meer rond de zestien, maar de trainers willen dat ik meer in de box kom. Dat is ook de reden dat ik nu scoor. Voor en na elke wedstrijd heb ik aparte sessies met stafleden. Dat is best nieuw voor mij,” aldus Fitz-Jim, die dus erkende dat die extra aandacht zijn vruchten afwerpt.

Op de vraag of hij zichzelf nog verrast, volgde een ontkennend antwoord. “Ik wil gewoon laten zien wat ik ook bij Jong Ajax liet zien. Ik wil dominant aan de bal zijn, de gaten dichtlopen, ballen veroveren en kansen creëren. En scoren, zoals nu. Ik voel ergens ook wel de druk om de absentie van Steven Berghuis op te vangen. Als je zag hoe hij zijn rol invulde tegen Jagiellonia Bialystok… Zo wil ik ook spelen. Dat is mijn streven.”

Voor Fitz-Jim zich meldde in de perszaal, sprak Farioli al mooie woorden over hem. “Hij doet het geweldig. Kian pusht zichzelf elke dag tot het uiterste. Hij heeft een veelomvattende rol. Hij moet opbouwen, verbinden, omschakelen en heel veel meters maken. Ik heb iemand nodig die het spel ziet, maar ook de benen heeft om het te doen.”

Het loopvermogen van Fritzie, zoals hij liefkozend wordt genoemd, is belangrijk. Dat weet hij zelf ook. Spelen bij de beloften hielp hem daarbij. “Ik kan goed lopen. Sinds Jong Ajax en de Keuken Kampioen Divisie werd het allemaal stukken intensiever. Vooral als je zo jong bent. Ik denk dat die ontwikkeling daar voor mij begon. Ook goed herstellen is belangrijk. We trainen iets minder zwaar tussen alle wedstrijden door.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >