Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Farioli blij met voorwerk Banel en Rasmussen in Waalwijk

Soepel ging het allemaal niet, maar Ajax won in Waalwijk voor het eerst dit seizoen een uitduel in de eredivisie (0-2). Tegen RKC kregen Jaydon Banel en Christian Rasmussen een basisplaats. Volgens Francesco Farioli hadden de invallers profijt van hun voorbereidende werk.

29 september 2024 - 19:57
Fariolirkcaja800
Farioli had het over fysieke én mentale fitheid. © Pro Shots

“Ik ben blij met de prestatie van het team. Na het thuisduel met Besiktas zei ik dat we met een goede mentaliteit hier naartoe moesten gaan. Dat hebben we gedaan. We waren kalm, geduldig en wachtten op het juiste moment. Ook ben ik blij met de eerste uitzege in de eredivisie,” zo begon Farioli aan zijn nabeschouwende analyse. 

In Waalwijk koos de trainer er opnieuw voor om te rouleren. Met een druk schema op komst, wil de Italiaan zo veel mogelijk frisse benen hebben. Je zou ook kunnen zeggen dat Farioli een risico nam door spelers als Mika Godts en Bertrand Traoré op de bank te laten beginnen. “Er zijn altijd risico’s, maar het is onze prioriteit om iedereen fit en aan boord te houden.” 

Pas toen het duo inviel, leek er meer vaart in de wedstrijd te komen. Dat betekende volgens Farioli niet dat Banel en Rasmussen het slecht deden. Volgens de trainer deden zij het voorbereidende werk, zodat Godts en Traoré de klus konden klaren. Het doet denken aan wat de coach eerder zei, toen hij het had over starters en finishers.

“Mika en Bertrand hadden daar profijt van. Het was aanval, op aanval, op aanval. Bij RKC werden ze daardoor moe. Volgens mij gingen er twee of drie spelers naar de kant met kramp,” aldus Farioli, die daarna inging op de fysieke gesteldheid van Traoré. Hoe staat hij er inmiddels voor? 

Aanbevolen
Godts ziet rendement toenemen: ‘Gretig voor de goal’

“Hij speelt drie wedstrijden in de week. Dat is een prestatie. Hij komt van seizoenen met veel onderbrekingen, mede door blessures. We houden hem goed in de gaten. Hij zit in een proces. Dat geldt trouwens niet alleen voor hem, maar ook voor anderen. We zitten er als staf bovenop. Dat is ook belangrijk.” 

Het ging in de knusse perskamper van RKC niet alleen over fysieke, maar ook over mentale fitheid. Volgens Farioli is dat soms nog belangrijker. “Dit was een totaal andere wedstrijd ten opzichte van donderdag. We speelden in een andere atmosfeer, tegen een tegenstander die veel verdedigender was. Ook dan moet je de wil hebben om drie punten te pakken.”

Maar hoe train je zoiets als mentale fitheid? “Het gaat erom dat je na een wedstrijd goed herstelt, door bijvoorbeeld een ijsbad te nemen. Na Besiktas-thuis zag ik gelijk spelers in de gym. De volgende dag waren ze alweer op De Toekomst. Daar ben ik heel blij mee. Ik kan eigenlijk niet meer wensen.”

Nu op naar Tsjechië, waar Ajax donderdag de degens kruist met Slavia Praag. Farioli verwacht dat Wout Weghorst tegen die tijd is hersteld van zijn lichte hamstringklachten. Hij hoopt Steven Berghuis er na de interlandbreak weer bij te hebben.

Aanbevolen
Traoré en Godts helpen Ajax aan zege op RKC en dit valt op

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >