Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Baas praat veel met Sutalo en noemt Blind als voorbeeld

Als je Youri Baas deze zomer had verteld dat hij als centrale verdediger in de basis bij Ajax zou spelen, had hij je waarschijnlijk niet geloofd. Het gaat rap met zijn ontwikkeling. Baas zegt veel te leren van de technische staf, Josip Sutalo en… Jawel, Daley Blind!

18 september 2024 - 23:34
Baasajafor800
Baas maakte zijn eerste treffer voor Ajax 1. © Pro Shots

De 21-jarige verdediger overtuigde Francesco Farioli in de voorbereiding van zijn kwaliteiten. Nota bene op een positie die voor hem nieuw is. Wij van Ajax Life vroegen Baas of hij deze zomer rekening hield met zo veel minuten in het eerste elftal. Dat deden we na afloop van het inhaalduel met Fortuna Sittard (5-0). 

“Het is allemaal veel sneller gegaan dan ik voor ogen had. Soms loopt het anders dan je denkt. Ik draaide een prima voorbereiding en voelde me superfit. De nieuwe positie was wel even wennen. Toch maakte ik veel minuten. Toen ik in de eerste officiële wedstrijd in de basis begon, voelde ik het vertrouwen van de trainer.”

Kian Fitz-Jim schoof enkele weken geleden aan voor een perspraatje. Hij sprak destijds soortgelijke woorden. De middenvelder overwoog echter bij Ajax te vertrekken. Dat was bij Baas niet het geval. “Ik ben verhuurd met als doel meters maken en terugkeren als betere speler, om vervolgens alsnog bij Ajax te slagen.”

Dat lijkt tot nu toe aardig te lukken. Tegen Fortuna maakte Baas tevens zijn eerste treffer voor Ajax 1. “Dat voelde lekker. Het was een snelle corner. Kenneth Taylor chipte ‘m op randje zestien naar Jorrel Hato en ik stond vrij,” zo haalt hij het moment van de duikkopbal terug. “Ik kon ‘m ook op een andere manier maken, maar dit was prima toch? Ik kon alleen niet meer stoppen, dus vloog ik bijna door het net.” 

Aanbevolen
Farioli stuurde selectie naar Ajaxmuseum voor stukje historisch besef

Het werd uiteindelijk de avond van Davy Klaassen. Baas is blij met diens terugkeer bij Ajax. “Davy is een jongen van de club. Dat zie je ook aan de manier hoe het publiek hem ontvangt. Hij is Ajacied in hart en nieren. Hij is zichzelf, altijd aanwezig, traint keihard en neemt iedereen mee. Hij kan ons zeker helpen.” 

Ook over Wout Weghorst steekt Baas de loftrompet. “Hij is een trainingsbeest en geeft alles. Dat heeft een goede invloed op ons. De duels op de training met hem zijn goed. Het is een lange spits, dus ik moet hoog springen. Hij heeft weer andere kwaliteiten dan Brian Brobbey. Daar word je als speler alleen maar beter van.”

Farioli is overigens de eerste trainer die in Baas een centrale verdediger ziet. “Toen ik een jaar of zeven was, speelde ik als aanvaller. Bij Excelsior ging ik vervolgens als linksback voetballen. Dat deed ik daarna bij Ajax ook. Ik weet niet of centraal achterin mijn beste positie is, maar met onze manier van spelen, komen mijn kwaliteiten wel naar voren.”

Om aan zijn nieuwe positie te wennen, wordt hij door verschillende personen geholpen. Farioli is er daar een van. “Maar ook de assistenten laten me thuisvoelen op die positie. Na elke wedstrijd kijken we beelden terug. Daar leer ik van. Ik praat ook veel met Josip. Hij speelt natuurlijk al langer in het centrum.”

Ook vertelt Baas over zijn voorbeeld op die positie. Dat blijkt Blind te zijn. “Ik heb nog met hem samengespeeld. Hij is een supergoede speler en een fijn persoon in de omgang. Hij heeft me heel veel geleerd toen ik nog als linksback speelde. Nu kijk ik naar beelden hoe hij het doet als centrale verdediger.” 

Tot slot vroegen we Baas of hij stiekem aast op de linksbuitenpositie, nu Ajax daar krap in zijn jasje zit. Het antwoord was kort, maar krachtig: “Het centrum is prima haha!”

Aanbevolen
Klaassen: ‘Ik ben hier niet om rustig te relaxen!’

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >