Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Volop lol en gezelligheid in Praag

Een Europese awayday van Ajax is meer dan het bezoeken van een potje voetbal. Het is een avontuur, waarbij je continu bekenden tegenkomt. Iedere trip levert mooie verhalen en anekdotes op. Zo ook in Praag, waar het voor de afgereisde Ajacieden prima toeven is.

Door Jordy Haak
04 oktober 2024 - 15:09
Blogslaaja800
Bij Gabby's was het gezellig druk. © De Brouwer

Het uitduel met Slavia Praag doet ruim duizend supporters besluiten naar de Tsjechische hoofdstad te trekken. Velen kiezen voor het comfort van het vliegtuig, anderen besluiten hun auto de weg op te sturen of de trein in te stappen. We spreken zelfs een fanatiekeling die vanuit Italië zijn terugvlucht naar Nederland heeft omgeboekt. Eerst nog even Ajax meepakken in Praag, is de gedachtegang.

Bij de Ierse pub Gabby’s hangt een bordje met de tekst ‘Omwisselen Ajaxsupporters’. “Ah, hier kunnen we jou inwisselen voor een leukere Ajaxsupporter,” grapt maatje Berry, alvorens we in de kroeg onze wedstrijdkaartjes scoren. André Hazes klinkt uit de speakers, gevolgd door Mijn Stad van Danny de Munk. We voelen ons direct thuis.

We strekken even de benen met een bezoekje aan de Karelsbrug en passeren het winkeltje met de inmiddels bekende matroesjkapoppetjes. Via onze sociale mediakanalen kregen we veel vragen waar de Ajaxpoppetjes te verkrijgen waren. We vernemen dat de verkoop goed loopt.

De politie is aanwezig, maar supporters lopen kriskras door elkaar. Het verloopt allemaal gemoedelijk.

Ons appartement ligt midden in het oude centrum. Van buiten is het volledig roze gekleurd. Net alsof we het van Barbie zelf hebben gehuurd. Daar tegenover ligt horecazaak Fat Cat. We ondervonden al dat de biertjes hier uitstekend smaken. Voordat we naar het stadion trekken, is dit een prima stekkie om nog even aan de inwendige mens te denken.

“Wauw, wat een ding,” stelt collega Lindy wanneer er een bord met een gigantische hotdog op tafel wordt gezet. “Dat zei mijn vrouw ook vannacht,” is de rappe reactie van Berry. Hij is scherp als altijd. Het is duidelijk de hoogste tijd om richting stadion te trekken.

Wanneer onze taxi de straat van de Fortuna Arena indraait, vragen we ons hardop af aan welke kant het uitvak zich bevindt. “Stop maar, hoor. Hier moeten we zijn,” zegt Ajaxgabber Roel stellig. Ik vraag hem hoe hij dat zo zeker weet. “Kijk maar naar al dat rood-wit,” luidt zijn antwoord. Dat dit ook de kleuren van het thuisshirt van Slavia Praag zijn, is hij voor het gemak even vergeten.

We blijken precies aan de verkeerde kant te staan, maar pakken daardoor nog wel even de sfeer rondom het stadion mee. Er staan veel eettentjes en er rookt zelf een enkele barbecue. De politie is aanwezig, maar supporters lopen kriskras door elkaar. Het verloopt allemaal gemoedelijk.

Vanuit het uitverkochte uitvak – waar 1024 Ajacieden plaatsnemen – zien we onze club op voorsprong komen door een benutte strafschop van Branco van den Boomen. Daarna is het vooral tegenhouden, maar op karakter pakt Ajax toch een punt. Ondertussen lachen we om de stadionspeakers. Meervoud dus.

Elke gele kaart wordt omgeroepen. Dat zijn er deze wedstrijd nogal wat. Zeven om precies te zijn aan de kant van Ajax, plus een rode prent voor Youri Baas. Een Nederlandse meneer noemt steeds de rugnummers op. Zijn stem lijkt AI-gegenereerd, maar het hakkelen verraadt dat hij echt een levend mens is. Zijn Tsjechische collega heeft vervolgens veel moeite om de namen van de Ajacieden correct uit te spreken. De logica van deze bijzondere samenwerking ontgaat ons.

Het behaalde punt in Praag is zwaarbevochten. Een dag na de wedstrijd concluderen we dat Ajax er blij mee mag zijn. Vlak voordat we naar het vliegveld terugkeren, krijgen we een berichtje toegestuurd van een supporter die in het winkeltje met de matroesjkapoppetjes staat. Het staat er nog ramvol poppetjes in ontelbare voetbalshirtjes, maar het schapje waar de Ajaxmannetjes stonden is leeg. ‘Uitverkocht,’ aldus de verkoper.

Aanbevolen
Ajacieden trappen tegen stroom in op Moldau

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >