Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Supporterscollectief Nederland: ‘Stop collectieve straffen!’

Supporterscollectief Nederland roept de KNVB, clubs en gemeenten op te stoppen met collectieve straffen, waarbij grote groepen voetbalsupporters worden gestraft voor de daden van individuen. Deze oproep wordt door Supportersvereniging Ajax van harte ondersteund.

01 oktober 2024 - 12:09
RKC Uit 1200
Ajaxsupporters zien Ajax met 2-0 winnen in Waalwijk. © De Brouwer

“Het is onrechtvaardig om mensen te straffen die niets hebben misdaan. Bovendien is de maatregel niet effectief, omdat een willekeurige groep mensen wordt gestraft,” zo lezen we op de website van het Supporterscollectief Nederland, waar wij als SV Ajax bij zijn aangesloten. We zijn dan ook voor dadergericht straffen en niet voor collectief straffen.

“Collectief straffen werkt vaak averechts, omdat het de relatie tussen supporters, clubs en andere betrokken partijen schaadt. De collectieve straf bestempelt supporters als medeplichtig, terwijl ze juist een bondgenoot kunnen zijn in het organiseren van gastvrij en veilig voetbal.”

“Regelmatig moet een uitvak of tribunevak leeg blijven op last van de bond of een gemeente, als sanctie voor overtredingen die eerder zijn begaan. In seizoen 2024/2025 staat de teller al op vijftien lege uitvakken. Bij de eerste thuiswedstrijd van FC Utrecht moest zelfs het hele stadion met 25.000 supporters thuisblijven op last van de burgemeester, omdat er bij een eerdere wedstrijd rellen waren geweest.”

“Dergelijke symboolpolitiek is op geen enkele manier een oplossing van het probleem en bombardeert iedere stadionbezoeker tot potentiële hooligan. Het tegendeel is waar. Veruit de meeste voetbalsupporters veroorzaken nooit problemen. De kleine groep die dit wel doet, kan het beste dadergericht en consequent worden aangepakt, zonder dat anderen hier last van ondervinden.”

Aanbevolen
Maak kennis met Ajax’ tegenstander Slavia Praag

“Collectieve straffen zijn dan ook schaars in het buitenland. Lege uitvakken als straf zijn ondenkbaar in landen als Engeland, Duitsland en de Scandinavische landen. Het alternatief is een consequente en dadergerichte aanpak, die de gemiddelde bezoeker ontziet. In Duitsland kwam de bond al jaren geleden terug op het inzetten van collectieve straf als ultieme sanctie, toen men erkende dat het middel niets oploste en alleen maar zorgde voor meer spanning tussen supporters, clubs en autoriteiten.”

“Opvallend is ook dat de collectieve straf nergens in Nederland wordt toegepast, behalve in het voetbal. Volgens de wet is het zelfs onmogelijk om mensen te straffen voor iets wat hun buurman, familielid of teamgenoot heeft gedaan. Waarom geldt dit dan niet voor voetbalsupporters? Door de focus op incidenten wordt wel eens vergeten dat bijna alle wedstrijden zonder problemen verlopen.”

“Afgelopen seizoen werden nog geen duizend stadionverboden uitgedeeld, op een totaal van ruim zeven miljoen bezoekers. Het gaat dus om een relatief kleine groep waar de aanpak zich op zou moeten richten. Supporterscollectief Nederland ziet voetbal als het ideale bindmiddel in een diverse maatschappij. Op de tribune maakt het niet uit wat voor werk je doet of op welke politieke partij je stemt. Op de tribune is iedereen gelijk. Voetbal brengt mensen samen die elkaar anders niet tegen zouden komen. Die kracht van voetbal moeten we benutten.”

“KNVB, clubs en autoriteiten nemen ook nu al preventieve maatregelen en doen in het geval van incidenten aan opsporing en bestraffing van daders achteraf. Die aanpak moet doorgaan en kan in sommige gevallen consequenter worden aangehouden. Een dadergerichte aanpak is effectief en uitlegbaar voor iedereen in het stadion.”

Aanbevolen
Ajax heeft nog appeltje te schillen met Slavia Praag

“Door goed te communiceren over genomen maatregelen en opgelegde straffen, is bovendien voor iedereen duidelijk wat de consequenties van de overtredingen zijn. De pakkans in en rond het stadion is vele malen hoger dan bij vergelijkbare overtredingen buiten het voetbal. Alle voorwaarden voor het hanteren van een dadergerichte aanpak zijn dus aanwezig.”

“Zet in op belonen van goed gedrag, naast het dadergericht bestraffen van slecht gedrag. De Nederlandse aanpak bestaat momenteel te veel uit het uitdelen van straffen en het opleggen van generieke beperkingen voor alle bezoekers. Een collectieve beloning werkt echter veel beter dan een collectieve straf. Zet in op wat je wel wil zien in het stadion en minder op het collectief bestraffen van wat je niet wil zien.”

“Dat KNVB en clubs zich momenteel inzetten voor meer gastvrijheid, onder meer door de ontvangst van uitsupporters te verbeteren, is hierin een mooie stap. Deze lijn zien we graag verder worden doorgezet.”

“Het bezoeken van (uit)wedstrijden is in Nederland populairder dan ooit. Dit komt onder andere door het lage aantal incidenten in de Nederlandse stadions. De doelstelling van Supporterscollectief Nederland is om samen met alle betrokken partijen te zoeken naar manieren waarop we het bezoeken van wedstrijden nog populairder kunnen maken.”

“Om dit te bereiken, moeten supporters, clubs, de KNVB, de politie en de overheid samen optrekken. Heb begrip voor elkaars positie en zoek naar oplossingen. Het voorstel wat we nu doen, is een aanzet en een oproep om met elkaar hierover in gesprek te gaan. En bovenal een oproep om te stoppen met collectieve straffen. Want het mag niet zo zijn dat we mensen straffen die helemaal niets hebben misdaan.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >