Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax heeft nog appeltje te schillen met Slavia Praag

Ajax neemt het donderdag in de competitiefase van de Europa League op tegen SK Slavia Praag. We nemen je mee terug naar seizoen 2007/2008. Toen ging het flink mis voor Ajax in zowel Amsterdam als in Praag.

30 september 2024 - 14:46
Stam 1200
Stam en Urzaiz druipen teleurgesteld af. © AFC Ajax

We zeggen het maar meteen: Ajax heeft nog een appeltje te schillen met de club die vorig seizoen als tweede in de Tsjechische competitie eindigde. In de Champions Leaguevoorronde van seizoen 2007/2008 strandt de ploeg van trainer Henk ten Cate vrij hard op het relatief kleine Slavia Praag.

Thuis en uit wordt verloren. De hele voorbereiding is dat seizoen afgestemd op het tweeluik met Slavia Praag. Iedereen noemt de dubbele ontmoeting met de Tsjechen cruciaal. De financiële belangen zijn enorm door het gouden voetbalkalf dat de Champions League in die tijd ook al is.

Het mag dus eigenlijk niet misgaan, maar dat gaat het wel. Vooraf is er nog optimisme, want Ajax heeft niet zo zwaar geloot. Slavia Praag staat in die jaren immers in de schaduw van stadsgenoot Sparta Praag. In de dan nog Amsterdam Arena wordt echter met 1-0 verloren. Dat gebeurt in een wedstrijd waarin Luis Suarez en Ismael Urzaiz officieel debuteren. De Uruguayaan als basisspeler, de Spanjaard als invaller.

Ajax begint met Europese overtuiging aan het thuisduel. De bezoekers plooien achteruit, zonder zich compleet in te graven. John Heitinga is dichtbij een doelpunt, maar treft de kruising. Suarez komt een teen tekort voor de rebound. Doelman Martin Vaniak blijkt sowieso een enorme sta-in-de-weg. Bij rust is het 0-0, maar Ajax is beter. De doelpunten komen wel, toch?

Nou, nee dus. Ajax krijgt wel een strafschop, maar Klaas Jan Huntelaar benut deze niet. Weer die dekselse keeper. Niet veel later tikt Urby Emanuelson een Tsjech aan in de eigen zestien. Wederom een penalty, maar ditmaal voor Slavia Praag. David Kalivoda verslaat Maarten Stekelenburg. Een rilling trekt door de Amsterdam Arena. Het zal toch niet…? Het zal echter wel. Urzaiz – ook bekend als El Tanque – brengt geen gevaar als invaller.

Aanbevolen
Maak kennis met Ajax’ tegenstander Slavia Praag

De teleurstelling is na het laatste fluitsignaal groot, maar in Praag is er nog alles om voor te spelen. “Hadden we de kansen benut, dan hadden we fluitend naar Tsjechië gekund,” spreekt Ten Cate na afloop met een stuurse blik.

Hoe onnodig de nederlaag in Amsterdam ook is, de hoop is dat Ajax de boel repareert in Praag. Dat gebeurt echter niet. Weer wordt verloren. Ditmaal met 2-1. Voor eigen publiek zet Slavia Praag de toon. De Tsjechen gaan als de bliksem van start. Stanislav Vicek duikt al snel op voor de neus van Stekelenburg. De doelman redt. Opluchting, maar ook uitstel van executie. Dezelfde Vicek is na 22 minuten meedogenloos na een door Ajax slecht verdedigde hoekschop.

Slavia zakt meteen in en laat Ajax meer komen. Dat doet het ook via Suarez, die handig vrij voor de keeper wordt gezet door Huntelaar. Hij tikt de 1-1 binnen. Een doelpunt dat de meegereisde Ajaxsupporters vult met hoop. Kom op, nu doorzetten! De hoop vervliegt echter snel. Ajax speelt wattig en het doek valt.

Dat gebeurt na rust. Tijdens die pauze kwam de geblesseerde Edgar Davids de kleedkamer in voor een stevige en kritische noot. Stimulerend bedoeld, maar naar wat we uit de verhalen begrijpen, kwam dat niet bij iedereen zo over. Ajax blijft op zoek gaan naar de 1-2, maar pas rond de zeventigste minuut is het daar dichtbij. Jaap Stam ziet zijn kopbal worden gekeerd door Vaniak. Weer hij!

Ook Suarez (schot) en Huntelaar (kopbal) wagen pogingen, maar Vaniak is simpelweg niet meer te kloppen. Hij was Ajax’ grootste plaaggeest. Onze club moet risico’s nemen en zet daarbij de deur achterin soms open. In de 86ste minuut verliest Jurgen Colin op simpele wijze een persoonlijk duel. Op de middenlijn. De counter die volgt, is vlijmscherp. Mickael Tavares zet Vicek vrij voor Stekelenburg. Hij maakt zijn tweede treffer: 2-1.

Ajax ligt eruit. Geen Champions League. Ajax wil dan door in het Uefa Cuptoernooi. Ook die missie wordt een ramp. Dinamo Zagreb, met een jonge Luka Modric, houdt Ajax ook uit dat toernooi. De maand oktober is amper begonnen of de Ajacieden zijn klaar in Europa. Au!

Dat was toen en nu is nu. We hopen donderdag positievere berichten te kunnen tikken. En we hopen ook zeker dat de 1024 Ajacieden in het uitverkochte uitvak een mooie wedstrijd gaan zien!

Aanbevolen
Informatie omwisselen Slavia Praag-uit

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >