Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Maak kennis met Ajax’ tegenstander Slavia Praag

Ajax neemt het donderdag in de competitiefase van de Europa League op tegen SK Slavia Praag. Wat weten we van de club uit Tsjechië?

30 september 2024 - 14:48
Slavia 1200
Heitinga in actie tegen Slavia Praag in 2007. © AFC Ajax

Ajax heeft nog een rekening openstaan met de club die vorig seizoen als tweede in de Tsjechische competitie eindigde. In de Champions Leaguevoorronde van seizoen 2007/2008 strandde onze ploeg op het relatief kleine Slavia Praag. Thuis en uit werd verloren (0-1 en 2-1). Daarna hield Dinamo Zagreb, met een jonge Luka Modric, Ajax ook nog eens uit het Uefa Cuptoernooi. De maand oktober was amper begonnen of de Ajacieden waren klaar in Europa. Au!

De Tsjechen voelden deze zomer zelf flinke pijn. Dat gebeurde op de drempel van Champions Leaguedeelname. Royale Union Saint-Gilloise uit België werd nog verslagen, maar LOSC Lille bleek in de play-offs te sterk. In de Tsjechische competitie gaat het Slavia Praag voor de wind. De ploeg staat trots eerste na negen gespeelde wedstrijden, waarvan het er acht won en eentje gelijkspeelde.

Voor reislustige Ajacieden blijft een tripje naar Praag natuurlijk prachtig. Dat was al zo in 1966 tegen Dukla Praag en dat is deze week niet anders. Mooie stad, genoeg te zien en veel te beleven. Van de Karelsbrug over de Moldau tot de John Lennon Muur en weer terug naar het veel bezochte astronomisch uurwerk van de stad, te vinden op het oude stadsplein.

Sportovni Klub Slavia Praha, zoals de club voluit heet, is de oudste voetbalclub van het land. De club werd al in 1892 opgericht. Het landskampioenschap werd in totaal 21 keer gevierd. Slavia Praag werd veertien keer kampioen van het voormalige Tsjecho-Slowakije en zevenmaal van Tsjechië. De laatste keer dat ze kampioen werden, was in seizoen 2020/2021.

Aanbevolen
Ajax heeft nog appeltje te schillen met Slavia Praag

Slavia Praag speelt in de Fortuna Arena. Het stadion heeft een capaciteit van 20.800 toeschouwers. Het staat in de wijk Vrsovice, een van de meest dichtbevolkte wijken van de stad. Het kan zijn dat je het onderkomen van Slavia Praag kent onder een andere naam, want het heeft er veel gehad: Stadion Eden, Synot Tip Arena, Eden Arena en het Sinobo Stadium. Op 7 juni 2023 werd de Conference Leaguefinale er nog gespeeld. West Ham United won destijds in Praag met 2-1 van Fiorentina.

Het thuisshirt van Slavia Praag doet enorm denken aan dat van Feyenoord. De ene helft wit, de andere helft rood. De club is trots op het tenue. De Tsjechen claimen dat het een van de oudste voetbalshirts is dat nog altijd in gebruik is en gedurende de geschiedenis nooit wijzigde.

Het shirt leverde Slavia Praag een mooie bijnaam op: The Stitched. Of Sešívaní in het Tsjechisch. En in het Nederlands? Eh… De genaaiden, zou je dan zeggen. De reden is simpel: het shirt lijkt wel uit twee aan elkaar genaaide delen te bestaan.

Op de borst prijkt heel prominent een omgekeerde vijfpuntige rode ster. Deze ster heeft overigens niks van doen met communisme. Dat benadrukt de club graag. Het symbool van communisme is immers een vijfpuntige ster waarvan twee punten naar beneden uitsteken. De Slaviaster is juist omgekeerd.

Na elke wedstrijd – ongeacht de uitslag – verzamelen spelers zich voor supporters. Dan zingen ze samen een speciaal lied. Deze traditie begon in 2006 en verdween niet meer. De songtekst in een notendop: “Rood en wit. Strijdkracht. Slavia Praag. Wij zijn altijd bij je. Na een overwinning. Na een verlies. En daarom. Lang leve Slavia!

Zoals elke club heeft ook Slavia Praag een groot icoon. Josef Bican kwam in 1937 en werd de grootste legende van Slavia Praag. Inclusief vriendschappelijke en onofficiële wedstrijden, scoorde de spits het duizelingwekkende aantal van 1137 doelpunten in het rood-witte shirt. Volgens de officiële statistieken van de Tsjechische bond scoorde hij tijdens zijn carrière 821 keer. Indrukwekkend.

Slavia Praag en Ajax treffen elkaar donderdag om 18.45 uur in de Fortuna Arena. Goed om te weten: de Tsjechen begonnen de competitiefase van de Europa League goed met een 2-0-zege op Ludogorets. Ons aller Ajax begon ook lekker met een eclatante 4-0-zege op Besiktas JK.

De ploeg van Francesco Farioli wordt in de hoofdstad van Tsjechië gesteund door 1024 Ajacieden. Daarmee is het uitvak volledig uitverkocht. We wensen alle Ajaxsupporters die afreizen onwijs veel plezier!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >