Hoofdrolspelers: Machlas beslist foutenfestival tegen Groningen

Ajax speelt zondag om 16.45 uur in eigen huis tegen FC Groningen. Dat duel werd 56 keer eerder gespeeld in competitieverband. In onze rubriek ‘hoofdrolspelers’ lichten we twee spelers uit die ooit in de spotlights stonden tegen de Groningers.

05 oktober 2024 - 10:33
Machlas 1200
Machlas met de 4-3, vlak voor tijd. © Pro Shots

2002: Machlas beslist spectaculair foutenfestival
Het is woensdag 3 april 2002. De dag waarop een van de meest sensationele ontmoetingen tussen Ajax en Groningen ooit plaatsvindt. De ploeg van trainer Ronald Koeman wint met 4-3. Invaller Nikos Machlas maakt de 3-3 én de 4-3.

Het stadion zit met 30.142 toeschouwers lang niet vol. Zij die er wel zijn, zien hoe Fred Grim al na dertien minuten moet vissen: 0-1. Het Amsterdamse publiek kan het niet waarderen en zingt hatelijk Slaap kindje slaap. Pijnlijk. De Ajacieden gaan daar niet beter van spelen. Er gaat van alles fout en de communicatie hapert, maar Mido maakt voor rust nog wel de gelijkmaker.

De tweede helft is er echter eentje die we niet snel vergeten. Mido – weer hij – maakt de 2-1, maar het slordige Ajax houdt deze voorsprong niet vast. Er gaat nog altijd teveel mis. De piepjonge Arjen Robben – die dan al geweldig speelt – maakt alweer vlot de gelijkmaker. Niet veel later doet Ignacio Tuhuteru onze club nog meer pijn. De oud-Ajacied wordt bij de tweede paal bediend door Robben. Een gevoelig boogje is Grim te machtig: 2-3.

Wat maken we mee? De blik gaat veelvuldig naar het scorebord. Hoe lang nog? Hoeveel tijd is er om de schade te repareren? Nog twintig minuten. Koeman brengt Machlas voor Zlatan Ibrahimovic. Ook de grillige Pius Ikedia valt in. Juist de kleine Nigeriaan legt met een snelle interceptie in de buurt van de vijandelijke zestien de kiem voor de gelijkmaker. Hij dribbelt snel en tikt de bal naar Machlas. De spits ontvangt, draait en schiet: 3-3!

De toenmalig Amsterdam Arena staat er dan vol achter. Niks Slaap kindje slaap! Naar voren, naar voren! Het publiek schreeuwt Ajax nu wel de juiste richting op. Het gekrijs helpt de ploeg te geloven in een goede afloop. En die komt er dan ook. Vlak voor tijd. Machlas beleeft dan een van zijn mooiste Ajaxmomenten.

Maxwell ontvangt in de 86ste minuut de bal op links. Hij speelt zijn tegenstander vakkundig uit en plaatst de bal in de zestien. Daar schiet Melchior Schoenmakers in blinde paniek op de eigen paal. Machlas is er als de kippen bij om de rebound achter Roy Beukenkamp te werken: 4-3!

In de hysterische minuten die resteren, krijgt Abubakari Yakubu zijn tweede gele kaart, maar Ajax geeft de winst niet meer weg. Wat een avond. Het seizoen zou nog mooier worden, want zowel de kampioensschaal als de KNVB-beker eindigen in de Amsterdamse prijzenkast.

Aanbevolen
Drie dingen die je moet weten over Ajax - FC Groningen

2006: Emanuelson beslist thriller na twee treffers Babel
Het is zaterdag 14 oktober 2006. Net als in 2002 wint Ajax met slechts één doelpunt verschil van Groningen: 3-2. En weer is het dus ongemeen spannend in Amsterdam. Wéér een thriller. Het is een wedstrijd waarin Luis Suarez scoort, maar dan nog wel voor de Groningers. De Uruguayaan schiet zijn ploeg na een uur op voorsprong: 1-2.

Spektakel genoeg na rust, want alle doelpunten vallen na de pauze. Ryan Babel treft doel na een voorzet van Wesley Sneijder. Dat is lekker, maar binnen tien minuten scoren de bezoekers tweemaal. Yevgeni Levchenko verslaat Maarten Stekelenburg vanaf elf meter en Suarez is vier minuten later trefzeker.

Zo wordt Groningen-thuis wederom spannend. Ajax zet de jacht in op doelpunten. De wil om te winnen – aangevuurd door de eigen aanhang – werpt z’n vruchten af. Ajax komt langszij. Babel werkt een voorzet achter Bas Roorda. De keeper is woedend. Hij stelt te zijn gehinderd door een uitgestoken hand van Klaas Jan Huntelaar. Scheidsrechter Erik Braamhaar wil er echter niks van weten.

Nog één doelpunt is nodig voor de volle drie punten. Het gaat bijna fout, maar Stekelenburg blijft overeind in een een-tegen-eenduel met Mark Jan Fledderus. Dan breekt de 84ste minuut aan. De minuut van Urby Emanuelson. Vanuit het middenveld schudt hij met de bal aan de voet een eerste opponent van zich af. Prachtig in balans gebleven, rent hij door en haalt hij uit. Vanaf 22 meter. De bal slaat kiezelhard tegen de touwen.

Groot feest in de Amsterdam Arena. Wederom een zwaarbevochten zege, waarbij beide ploegen tot op de bodem van hun kunnen zijn gegaan. Met Ajax als de meest gelukkige van de twee.

Na de wedstrijd doet assistent-trainer Hennie Spijkerman de persconferentie voor Ajax. Trainer Henk ten Cate is door geforceerd stemgebruik tijdens de wedstrijd zijn stem kwijtgeraakt. De oefenmeester was de hele week ook al wat grieperig.