Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - FC Groningen

Ajax maakt zich na de midweekse confrontatie met SK Slavia Praag (1-1) op voor het thuisduel met FC Groningen. Deze staat zondag alweer geagendeerd. We kijken vooruit naar een hopelijk mooie pot eredivisievoetbal in ons eigen Mokum.

05 oktober 2024 - 09:25
Driedingenajagro800
De laatste Groningen-uit draaide uit op een zesklapper. © Pro Shots

Blessurespook in Amsterdam
De lijst met blessures in Amsterdam is er eentje waar we niet vrolijk van worden. Francesco Farioli uiteraard ook niet, want hij en zijn staf doen er juist alles aan om iedereen fit te houden. “Het zijn allemaal contactblessures die moeilijk te vermijden zijn,” vertelt de trainer op de clubwebsite.

Jordan Henderson, Kian Fitz-Jim, Bertrand Traoré en Wout Weghorst zijn zomaar wat spelers die er ook tegen Groningen niet bij zijn. “Helaas wordt de lijst wat langer door de blessure van Kristian Hlynsson. Het lijkt op een serieuze verstuiking van de enkel. Ik verwacht dat hij er minimaal vier tot zes weken uitligt.”

“Het is een mooie gelegenheid voor de andere spelers in de selectie om zich te laten zien,” stelt Farioli, die eigenlijk nooit klaagt over spelers die er niet zijn. Hij richt zich steevast op de manschappen die hij wel tot zijn beschikking heeft. Davy Klaassen is een van hen. Hij mag in de eredivisie immers wel meedoen. Hij trainde vrijdag in Praag ook mee. 

Aanbevolen
Farioli’s elf: doorrr tegen FC Groningen, maar met wie?

Wederom fysieke strijd?
Farioli was trots op zijn spelers na het gelijkspel tegen Slavia Praag. Ze vochten als leeuwen, om uiteindelijk een punt veilig te stellen. Een verhitte pot met een hoop vervelend gedoe, veel kaarten, overtredinkjes en duikelpartijen.

Het was dus hartstikke positief dat de Ajacieden karakter toonden op Europees niveau. Volgens hun trainer is dat zondag tegen Groningen ook nodig. “We treffen weer een erg fysieke ploeg, dus ik denk dat het een soortgelijke wedstrijd wordt.”

“Het is een team dat veel druk zet en erg agressief kan spelen. Ze doen het goed in de eredivisie. We moeten goed zijn en elk moment benutten om ons voor te bereiden,” stelt Farioli, die daar vrijdag al mee begon. Ajax was te gast in het stadion van Bohemians Praag 1905 voor een ochtendtraining. Daarna vloog de selectie terug naar Amsterdam.

Aanbevolen
Let op: werk aan wegen rond Ajax - FC Groningen

Groningen won nog nooit in Arena
Aan statistieken heb je niks, maar promovendus Groningen won nog nooit van Ajax sinds de Johan Cruijff Arena (daarvoor Amsterdam Arena) de thuisbasis is van onze club. Groningen kende een succesvolle competitiestart, maar verloor de laatste twee erediviepotjes met minimaal verschil. De ploeg speelde tot dusver zeven wedstrijden. Het won tweemaal, speelde drie keer gelijk en verloor dus de laatste twee duels.

Trainer Dick Lukkien klinkt op de eigen website strijdvaardig in aanloop naar zondag. “We willen onze huid zo duur mogelijk verkopen. Ajax maakt op mij een goede indruk. Er is een goed concept. De ideeën van de trainer zijn daarin terug te zien. Ajax heeft spelers die vaardig aan de bal zijn en het dwingt ons tot nadenken over waar de mogelijkheden en ruimtes liggen. We zien zondag of het ons lukt het plan zo goed mogelijk uit te voeren.”

Lukkien moet – net als collega Farioli – hier en daar puzzelen en schuiven. Tika de Jonge is geblesseerd. Marvin Peersman en Brynjolfur Willumsson zijn geschorst. Marco Rente – de laatste weken afwezig door een blessure – keert wel terug in de selectie. Of Luciano Valente er tegen Ajax bij is, is onduidelijk. Hij kreeg in het verloren duel met Go Ahead Eagles een bal van dichtbij hard op het hoofd. Dat is nooit prettig.

Ajax en Groningen trappen zondag om 16.45 uur af in de Johan Cruijff Arena. Het duel staat onder leiding van Allard Lindhout, terwijl Danny Makkelie de VAR van dienst is.

Aanbevolen
Nieuwe editie fanzine De Meersche Helden rond Ajax - Groningen

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >