Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Grygera: ‘Slavia Praag is in topvorm en fysiek ijzersterk’

Zdenek Grygera (44) speelde van 2003 tot 2007 voor Ajax. De Tsjechische verdediger zit donderdag ook op de tribune van het Fortuna Stadion, als SK Slavia Praag en Ajax elkaar treffen. Reden genoeg om even bij te praten!

02 oktober 2024 - 12:37
Grygera 1200
Grygera in een van zijn mooiste wedstrijden voor Ajax. © AFC Ajax

Hoi Zdenek, hoe gaat het met je?
“Hartstikke goed! Ik woon in Tsjechië op zo’n tweeëneenhalf uur rijden vanaf Praag. Ik ga ook naar de wedstrijd tussen Slavia Praag en Ajax. Ik heb daar wat interviews en afspraken. Ik wil natuurlijk ook graag de wedstrijd zien. Het is alleen regenachtig en koud in de stad. Een beetje balen voor jullie als supporters!”

Haha, we redden ons wel! Je bent nog actief in de voetballerij, toch?
“Zeker, ik werk bij FC Zlin op het tweede niveau van Tsjechië. We staan bovenaan in de competitie. Ik ben daar sportdirecteur, zeg maar de tweede man naast de eigenaar. Ik ben een beetje het gezicht van de club. Een deurenopener? Ja, zoiets!”

Slavia Praag is Europees goed begonnen en doet het ook in de competitie heel goed. Hoe sterk is dit elftal?
“Slavia Praag is in topvorm en fysiek ijzersterk. Ze hebben negen wedstrijden gespeeld in de competitie en wonnen er acht. Eenmaal speelden ze gelijk. Trainer Jindrich Trpisovsky zorgt er altijd voor dat zijn teams honderd procent klaar zijn.”

“Zijn teams zijn ontzettend fit. De spelers houden het altijd heel lang vol en maken ontzettend veel kilometers. Ze spelen overal een-op-een, man tegen man. De spelers zetten veel en hoog druk. Als de bal wordt verloren, moet-ie zo snel mogelijk terug. Iedereen is continu aan het rennen en in beweging.”

“De speelstijl is best agressief. De spelers vechten voor elkaar. Ajax gaat het ontzettend moeilijk krijgen. Trpisovsky is een coach die graag rouleert. Dat leverde aan het begin van het seizoen wel eens problemen op, maar ze zijn nu heel goed begonnen. Slavia zal ontzettend goed voorbereid voor de dag komen tegen Ajax. En Trpisovsky is momenteel de beste trainer van ons land.”

Aanbevolen
Groeten uit Praag!

Wat verwacht je van de wedstrijd tussen Slavia Praag en Ajax?
“Dat vind ik echt moeilijk te voorspellen. De spelers van Ajax hebben veel kwaliteiten. De 4-0 tegen Besiktas JK was indrukwekkend, maar in de competitie is het soms nog moeilijk. Europees krijgt Ajax misschien ook meer ruimte om het eigen spel te spelen dan in de eredivisie. Dat zie je wel vaker. Maar hier in Praag gaat Ajax het echt lastig krijgen.”

Wat kunnen Ajaxsupporters voor sfeer verwachten in de Fortuna Arena?
“Het stadion is stijf uitverkocht. Ajax komt langs en dat blijft speciaal. De supporters staan vol achter de eigen ploeg. Zij zijn altijd heel enthousiast. Vooral de fans achter het doel gaan goed tekeer. Ik verwacht ook een mooie sfeeractie.”

Jij speelde drie jaar bij Sparta Praag. Hoe was het om de derby tegen Slavia Praag te spelen?
“Dat was altijd heel speciaal, want het is natuurlijk een echte stadsderby. Eentje die komende zondag overigens ook op het programma staat. Ik ben benieuwd in hoeverre Trpisovsky daar al rekening mee houdt. Het is een derby waar iedereen al dagen van tevoren mee bezig is.”

“In mijn tijd als speler was dat wat minder, want toen was er nog amper sociale media. Dat is nu wel anders. Tijdens de wedstrijden tussen Sparta Praag en Slavia Praag gaat het er vaak stevig aan toe in de duels.”

Aanbevolen
Maak kennis met Ajax’ tegenstander Slavia Praag

Hoe kijk je terug op je vier seizoenen bij Ajax?
“Ik heb hele goede herinneringen aan mijn tijd bij Ajax. Ik draag de club nog altijd in mijn hart. Ik volg Ajax ook op Instagram en kijk altijd naar de resultaten. Ik maakte in juli 2003 de overstap van Sparta Praag naar Ajax. Het eerste seizoen was moeilijk. Het waren mijn eerste voetbalstappen buiten Tsjechië.”

“Ik moest wennen. Ook voor mijn gezin was het moeilijk. We spraken de taal niet. We werden bij Ajax wel heel goed geholpen, waardoor het steeds makkelijker werd. Uiteindelijk werden we in seizoen 2003/2004 kampioen. Dat was prachtig. Ik heb hele goede jaren gehad bij Ajax. Amsterdam is een fantastische stad. In die tijd was de toen nog Amsterdam Arena een van de mooiste stadions van Europa.”

Uiteindelijk kwam Juventus in 2007...
“Spelen in Italië was altijd een droom voor mij, dus het was geweldig dat die kans zich voordeed. Daar heb ik ook vier jaar gespeeld, voordat ik naar Fulham FC ging. Uiteindelijk stopte ik op mijn 32ste door blessures. Jammer, want ik vond het eigenlijk te vroeg om te stoppen.”

Hoe vaak word jij als het over Ajax gaat, herinnert aan je doelpunt tegen Feyenoord?
“Haha, heel vaak. We wonnen met 3-2 in De Kuip. Dat doelpunt, die volley… Tja, die was wel heel fijn. Superjammer dat onze supporters er destijds niet bij waren, door gedoe in de treinen. Hedwiges Maduro maakte in de extra tijd de winnende. Dat was een geweldige ervaring. Die hele wedstrijd was spectaculair trouwens. Het was een heerlijke comeback, ook door mijn doelpunt. Voor mij was dit met recht een hele speciale klassieker.”

Wil je bij dit artikel een foto van jou met de kampioensschaal of liever die uit de klassieker?
“Doe dan maar de klassieker, haha! Daar hoef ik niet zo lang over na te denken.”

Doen we! Tot slot, er komen een dikke duizend Ajaxsupporters naar Praag. Heb je nog tips voor ze?
“Genieten van de mooie stad die Praag is. Lekker bier drinken in de vele pubs. Oh, een restauranttip heb ik ook nog wel: Restaurace Cerveny jelen. Ik wens alle Ajacieden ontzettend veel plezier in de stad!”

Aanbevolen
Ajax heeft nog appeltje te schillen met Slavia Praag

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >