Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Een heerlijke Ajaxvraag op X!

Het is donderdag en ik surf wat over X. Een filmpje van Ajax schiet aan me voorbij. Patrick Kluivert sluit aan bij de selectie van de Ajaxlegendes voor de galawedstrijd tegen Real Madrid.

17 oktober 2024 - 10:05
Blog 1200 (1)
Jari, Patrick en Danny na de kampioenswedstrijd in 1995. © AFC Ajax

De legendewedstrijd raakte vrij snel uitverkocht. Te gek! Het toont ook dat Ajaxsupporters keihard heimwee hebben naar wat ooit was. We hunkeren naar nostalgie, zo lijkt het. In Nederland zijn we doorgaans niet zo goed in het eren van onze (voormalige) helden, maar wat verkoopt Ajax dit galaduel op een fijne en chique manier. Die filmpjes op sociale media zijn echt geweldig!

Edwin van der Sar, De Boertjes, Aron Winter, Jari Litmanen, Rafael van der Vaart, Christian Chivu, Dani, Shota Arveladze, Maxwell, John van ’t Schip, Aron Winter, Michel Kreek, Wesley Sneijder, Kiki Musampa, Maarten Stekelenburg, Michael Reiziger, Urby Emanuelson, Siem de Jong, Danny Blind, Louis van Gaal, Sjaak Swart, Ricardo van Rhijn, Simon Tahamata, Sonny Sillooy, Gerald Vanenburg en Jaap Stam. Ze zijn er zondag 17 november allemaal bij. 

Stam is voor mij een ietwat vreemde eend in de bijt. Ik associeer hem eigenlijk nooit met Ajax. Wel vond ik het in 2006 helemaal te gek dat hij bij Ajax kwam voetballen. Een wereldverdediger die na topjaren in Manchester, Rome en Milaan naar Amsterdam kwam. Dat vond ik echt speciaal, maar een Ajaxlegende is het voor mij niet. 

Ene Timothy op X deelt ondertussen een screenshot van de legendeselectie. Hij stelt daar een vraag bij: “Als je twee spelers in hun prime mag toevoegen aan het huidige Ajax, welke twee worden het dan?”

Ik gok zomaar dat Jari en Patrick elkaar nog altijd goed begrijpen binnen de lijnen, al willen de benen misschien niet helemaal meer wat het hoofd bedenkt.

Wat een heerlijke vraag! Mijn eerste gedachte: Frank en Ronald de Boer. Gewoon omdat ik dat helden vind. Dennis Bergkamp staat er (helaas) niet tussen, want die had voor mij buiten elke discussie gestaan. Man, man, man... Wat een speler. Ik laat De Boertjes toch voor wat ze zijn en kies voor een heerlijk tandem: Litmanen en Kluivert. 

De vraag op X is mooi en het antwoord voor mij uiteindelijk simpel. Als het huidige Ajax iets zou kunnen gebruiken, dan is het creativiteit, doelpunten, pure techniek, gogme, souplesse en het onzichtbare lijntje tussen de twee. Stel je toch voor dat je Kluivert en Litmanen in hun prime zomaar kan toevoegen aan de ploeg van Francesco Farioli.

Maar dan hebben we vier spitsen, hoor ik je denken. Nou, jammer dan. Kluivert en Litmanen begrepen elkaar. Het zijn mijn absolute jeugdhelden. Nog niet zo lang geleden postte Kluivert een foto van zichzelf met Jari. De oud-spits was op bezoek in Finland. De tekst onder de foto: “Always nice to catch up with a former teammate and friend (this one is special) and reminisce while talking about football. Finally in your beautiful country to sign this special shirt.”

Op de foto houdt het duo een Ajaxthuisshirt van Kluivert omhoog. In rugnummer negen staat de zorgvuldig geplaatste krabbel van Litmanen. Ik kijk er enorm naar uit de twee straks samen op het veld van de Johan Cruijff Arena te zien staan. In het shirt van Ajax. Ik gok zomaar dat ze elkaar nog altijd goed begrijpen binnen de lijnen, al willen de benen misschien niet helemaal meer wat het hoofd bedenkt. 

Het wordt hoe dan ook een heerlijke en nostalgische dag.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >