Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Slavia Praag - Ajax

We tellen af richting de Europa League-ontmoeting met Slavia Praag. Om je optimaal voor te bereiden op deze spannende wedstrijd, hebben we een aantal dingen op een rijtje gezet die goed zijn om mee te nemen richting de aftrap.

03 oktober 2024 - 09:56
Driedingenslaaja800
Hopelijk valt er in Praag wat te juichen. © Pro Shots

Ook Slavia Praag wisselt door
Het was zo’n beetje het meest besproken onderwerp de afgelopen week: het roulatiesysteem bij Ajax. Francesco Farioli is echter niet de enige trainer die wisselt met zijn opstelling. Ook Slavia Praagcoach Jindrich Trpisovsky kampt met vermoeidheid in zijn selectie. Daarom wijzigt hij zijn ploeg op enkele plaatsen voor het duel met de Ajacieden.

Slavia Praag hoopt uiteraard hoge ogen te gooien in het Europa Leaguetoernooi, maar zondag staat ook de stadsderby tegen grote broer Sparta Praag op het programma. “Er gaan wijzigingen plaatsvinden, maar niet overdreven veel. We spelen donderdag en zondag. Sommige spelers hebben al een flinke reeks wedstrijden achter de rug. Dat begint zichtbaar te worden.”

Dat betekent niet dat Trpisovsky de ontmoeting met Ajax als ondergeschikt ziet. “We offeren de ene wedstrijd niet op voor de andere, want we willen altijd het beste resultaat halen. Tegen Ajax is het stadion uitverkocht. Ik weet zeker dat het een geweldige wedstrijd wordt. We gaan starten met spelers van wie we honderd procent zeker zijn dat ze de verantwoordelijkheid aankunnen.”

De trainer geeft één basisspeler al prijs. Dat is tevens geen onbekende. Oud-Feyenoorder Ondrej Lingr gaat starten tegen Ajax. “Als ik trouw moet blijven aan onze traditie en een naam moet onthullen van de basiself, dan is dat Ondrej. Zeker gezien zijn geweldige statistieken tegen Ajax.”

Aanbevolen
TV-tip: zo mis je niks van Europese clash met Slavia Praag!

Ajax waakzaam voor standaardsituaties
Ajax trainde woensdag nog in Amsterdam, voordat de selectie koers zette richting Tsjechië. Op De Toekomst bereidde Farioli zijn ploeg optimaal voor op het treffen met Slavia Praag. Daarbij werd de Ajacieden nog maar eens benadrukt dat de Tsjechische opponent regelmatig succesvol is uit spelhervatting.

“Dat weten we. We hebben er woensdagochtend een halfuur op getraind. Dat moet goed komen,” vertelde Branco van den Boomen met een glimlach op zijn gezicht. Farioli omschreef het duel met Slavia Praag als een clash tussen twee speelstijlen. Van den Boomen legt op verzoek uit wat voor wedstrijd hij verwacht.

“Zij brengen meer power en intensiteit. Ze veroveren vaak de tweede bal. We moeten kijken of we daarin mee kunnen. Ik hoop dat we aan voetballen toekomen en onze spitsen kunnen bereiken,” aldus de middenvelder, die weet dat Jordan Henderson, Kian Fitz-Jim, Bertrand Traoré en Wout Weghorst allen geblesseerd afhaakten.

Aanbevolen
Farioli’s elf: hoe geef jij Europese topstart goed vervolg in Praag?

Farioli deelt beelden van tegenstander én sfeer
Het is geen geheim dat Fariol zijn ploeg op de breedst mogelijke manier probeert voor te bereiden op wedstrijden. De Italiaanse trainer laat niets aan het toeval over. Dat de tegenstander volledig onder de loep wordt genomen is logisch, maar in aanloop naar de uitwedstrijd tegen Slavia Praag werd ook de speellocatie meegenomen in het verhaal.

Kenneth Taylor vertelde aan Ajax TV dat de selectie niet alleen beelden van Slavia Praag kreeg voorgeschoteld, maar ook van de atmosfeer in de Fortuna Arena. Je kunt maar beter weten wat je te wachten staat. Als we de woorden van Farioli zelf mogen geloven, is dat een heet avondje.

Van den Boomen bevestigde dat op de persbabbel. “Het kolkt hier in het stadion, maar dat is ook wat je wil als voetballer. Op de beelden die we hebben gezien, zag het er in ieder geval goed uit, haha!”

De 1024 naar Tsjechië afgereisde Ajacieden nemen plaats in het uitverkochte uitvak, dat zich in de hoek van het stadion bevindt. In een soort puntvorm loopt het vanaf de cornervlag omhoog. Wij moesten direct denken aan het uitvak van sc Heerenveen.

Van den Boomen was onder de indruk van de sfeer op de tribunes bij Besiktas Jk-thuis en hoopt dat de Amsterdamse aanhang er in Tsjechië opnieuw zo luidruchtig achter gaat staan. Dan belooft het een extra heet avondje te worden.

Slavia Praag en Ajax trappen donderdag om 18.45 uur af in de Fortuna Arena. Het duel staat onder leiding van de Letse arbiter Andris Treimanis.

Aanbevolen
Brobbey eet Berghuis op in Praag

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >