Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Brobbey eet Berghuis op in Praag

We lopen zeiknat door Praag. Het regent pijpenstelen in de Tsjechische hoofdstad, waar Ajax donderdag speelt tegen SK Slavia Praag. We doen een rondje centrum om plaatjes te schieten voor een fotoverslag op deze site. Dan zien we Steven Bergwijn staan…

02 oktober 2024 - 15:05
Blog 1200
We draaien Bergwijn, sorry, de nek om. © SV Ajax

Het is goed opletten waar je loopt. De natgeregende kasseien in de smalle zijstraatjes van Praag zijn spekglad. We blijven stilstaan bij een van de vele souvenirwinkeltjes. De etalage staat vol houten matroesjkapoppetjes. Zien we Ajax er ook tussen staan? Oh jazeker!

We pakken ‘m op en kijken op de achterkant. Het is Bergwijn. We draaien z’n nek om en zijn hoofd komt los met een luid piepend geluid. Daar verschijnt Brian Brobbey! En Brobbey heeft Steven Berghuis weer opgegeten. In Berghuis zit Kenneth Taylor. Het kleinste mannetje is een mini-versie van Josip Sutalo. “Sutalo, kleine speler,” grapt mijn collega Jordy.

Allemaal Ajaxpoppetjes, al mogen we het van Albert uit B&B Vol Liefde vast geen poppetjes noemen. De winkeleigenaar vertelt dat zijn matroesjkapoppetjes allemaal met de hand zijn geschilderd. Dat verklaart de prijs, want hij rekent er zo’n dertig euro voor. Of er nog iets aan die prijs kan worden gedaan, vragen we niet. Het is inmiddels gestopt met regenen.

Aanbevolen
Groeten uit Praag!

Nieuw zijn deze Ajaxpoppetjes overigens niet. Als we foto’s plaatsen op onze sociale media, krijgen we veel plaatjes retour van onze volgers. Zij kochten eerder in Praag al matroesjkapoppetjes van onze club, maar dan uit andere seizoenen. Dus ook met andere spelers, zoals Dusan Tadic, Donny van de Beek en Hakim Ziyech. Maar ook van nog eerder: Wesley Sneijder, Jaap Stam en Zdenek Grygera. Die laatste is niet zo verrassend. Hij speelde drie jaar bij Sparta Praag.

Als we neerstrijken op Old Town Square, zitten we op een terras aan de voet van het Astronomisch uurwerk van Praag. Dat is een grote toeristische trekpleister. Om het uur staat er een grote groep verwachtingsvolle mensen met mobieltjes in de aanslag om het spektakel te aanschouwen. Dan luidt de klok. Twee luikjes openen. Wat poppen draaien langs de openingen en daarna is het al snel klaar. Was dit het hoogtepunt…? Het kijken naar de collectieve teleurstelling bij de toeschouwers, is veel leuker dan de attractie zelf.

We spotten ook Gabby’s Pub. Daar kunnen de 1024 Ajacieden donderdag omwisselen. En ook een biertje drinken, want het is een schitterende kroeg. Supporters met heimwee kunnen de pub ernaast bezoeken. The Dutch Pub ziet er ook serieus tof uit.

Dan komt ook bij ons door dat Kian Fitz-Jim, Jordan Henderson, Bertrand Traoré en Wout Weghorst niet afreizen naar Tsjechië. Het wordt dus interessant om te zien hoe Francesco Farioli de matroesjkapoppetjes neerzet in de Fortuna Arena.

De conclusie? Praag is de stad van poppetjes. Of mogen we dat niet meer zeggen, Albert?

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >