Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Heracles - Ajax

De interlandbreak is voorbij. Ajax maakt zich op voor een nieuw blok aan wedstrijden. In de komende 21 dagen staan liefst zeven duels op het programma. Heracles-uit is zondag de eerstvolgende opponent. We beschouwen voor!

19 oktober 2024 - 13:00
Drie Dingen 1200
Brobbey scoorde vorig seizoen tweemaal in Almelo. © Pro Shots

Eindelijk voetballen op echt gras!
Ajax won vorig seizoen nog op kunstgras van Heracles. Het werd destijds 4-2 in het voordeel van onze club. Jordan Henderson had net getekend voor Ajax en zat op de tribune. Brian Brobbey maakte twee fijne doelpunten. Iets waar hij deze dagen trouwens onwijs naar op zoek is. Die zoektocht kan hij zondag voortzetten. Dit maal niet op de Almelose kunstsprieten, maar sinds jaren weer op bijna volledig natuurgras. 

Heracles nam in mei 2024 afscheid van de kunststof ondergrond, na er liefst 21 jaar op te hebben gespeeld. Helemaal vrijwillig was de keuze overigens niet. Vanaf seizoen 2025/2026 worden honderd procent kunstgrasmatten immers niet meer toegelaten op het hoogste niveau. Natuurgras is dan verplicht voor clubs die in de eredivisie willen spelen. Daar stemde een meerderheid in de zomer van 2023 voor. Daar ging een langdurige lobby aan vooraf.

Hybride grasmatten mogen overigens wel. Sterker nog, die ligt er ook in de Johan Cruijff Arena. Een hybride veld sportveld bestaat doorgaans uit 93 procent echt gras en zo’n zeven procent uit kunstgrasvezels, die zorgen voor een betere stabiliteit. Helemaal kunstgrasvrij is de eredivisie dus niet. Twaalf clubs in de eredivisie hebben een hybride mat, de overige zes voetballen op honderd procent natuurgras.

Aanbevolen
Welke Ajacieden scoorden op bezoek bij Heracles sinds 2010?

Van de Looi vreest Ajax niet
Er is goed en slecht nieuws uit de ziekenboeg van Ajax. Het slechte nieuws is dat Steven Berghuis, Sivert Mannsverk en Kristian Hlynsson niet in actie kunnen komen in Almelo. Gelukkig keren er ook spelers terug. Wout Weghorst en Jordan Henderson zijn volledig inzetbaar. Francesco Farioli verwacht Kian Fitz-Jim er ook weer bij te hebben.

Ook bij de tegenstander loopt de lappenmand leeg. Heraclestrainer Erwin van de Looi kan weer beschikken over Kelvin Leerdam, Justin Hoogma, Jan Zamburek en Jizz Hornkamp. Diego van Oostrom, Sem Scheperman en Stein Bultman sluiten eerdaags weer volledig bij de selectie aan. Sava Cestic en Nikolai Laursen zijn langdurig geblesseerd. 

Van de Looi kijkt overigens vol vertrouwen uit naar het duel van zondag. “Ajax is het Ajax van enkele jaren geleden niet meer. Het is een ploeg die niet alles wint in de Nederlandse competitie. We hebben een kans zondag,” zo stelt hij tegenover AAVISIE. “We hebben het plan klaarliggen om Ajax te laten zien wie de baas is in Almelo.”

Aanbevolen
Hoofdrolspelers: strepen in Almelo en Ajax’ tweeduizendste

Klaassen kan Blind evenaren
Mocht Davy Klaassen minuten krijgen in Almelo, dan speelt hij zijn 226ste eredivisiewedstrijd voor Ajax. Als dit gebeurt, komt hij op gelijke hoogte met zijn maatje Daley Blind als speler met de meeste eredivisieduels voor onze club in deze eeuw. 

Een aardige mijlpaal, toch? In het eerstvolgende thuisduel met Willem II kan Klaassen zelfs helemaal in zijn eentje aan kop komen. Zijn competitiedebuut voor Ajax maakte de Ajacied in Nijmegen op bezoek bij NEC. Dat was op zondag 27 november 2011. Hij kwam na 81 minuten binnen de lijnen voor Nicolas Lodeiro. Nog geen minuut later maakte Klaassen zijn eerste Ajaxtreffer.

Als je alle overige competities meerekent, staat Klaassen in aanloop naar Heracles-uit al op 325 officiële wedstrijden voor Ajax 1. In die wedstrijden vond hij 95 keer het net. Sinds zijn tweede terugkeer in de Johan Cruijff Arena kwam hij viermaal in actie in de eredivisie en scoorde hij tweemaal.

Heracles en Ajax trappen zondag om 14.30 uur af in het Asito Stadion. De wedstrijd staat onder leiding van Edwin van de Graaf, terwijl Clay Ruperti de VAR van dienst is.

Aanbevolen
Farioli’s elf: met welk strijdplan hervat jij eredivisie bij Heracles?

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >