Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van den Boomen na spitsengoal: ‘Blijkbaar kan ik koppen!’

Het duurde zo’n 85 minuten, maar in de slotfase kon Ajax alsnog opgelucht ademhalen. Branco van den Boomen maakte tegen FK Vojvodina de oh zo belangrijke 1-0 met het hoofd. De middenvelder wist van zichzelf niet dat hij die kwaliteit in zich had.

25 juli 2024 - 23:33
Boomenajavoj800
Van den Boomen weet nog niet of hij blijft. © Pro Shots

Was dit een typische Brancogoal? Van den Boomen moet na afloop lachen om de suggestie. “Niet echt, haha! Het was wel een typische spitsengoal. Op die positie heb ik wel eens gespeeld trouwens, al is dat heel lang geleden. Het was een mooi doelpunt.” 

Van den Boomen wist van zichzelf niet dat hij die kwaliteit in zich had. “We trainden afgelopen week toevallig op patronen, waarbij we de ruimte moesten induiken en met het hoofd moesten afwerken. Toen scoorde ik ook. Dave Vos vroeg gelijk: ‘Kan jij koppen?’ Ik wist het zelf ook niet. Ik ben geen kopspecialist, maar kan er blijkbaar wel een balletje inkoppen.”

Het was een belangrijke treffer. Vooral na rust had Ajax het moeilijk tegen Vojvodina. “We hadden het de eerste tien minuten lastig met drukzetten, maar daarna kregen we de betere kansen. Het is jammer dat-ie dan niet valt. In de tweede helft zakken we weg. Zij werden vaster aan de bal. Met Mika Godts en Steven Berghuis kregen we nieuwe energie.” 

Van den Boomen zoekt in de perskamer van de Johan Cruijff Arena naar antwoorden voor de terugval na rust. “Misschien moeten we beter aanvoelen wanneer we druk moeten zetten. Dat heeft ook met jeugdigheid te maken. Dat zit nog altijd in onze ploeg. Ik vond het ook warm. Ik snap niet dat het dak dicht was terwijl het regende. Dat is toch juist lekker? Voor de sfeer was het wel leuker. Je hoort supporters beter.” 

Aanbevolen
Farioli: ‘Energie van supporters belangrijker dan mijn coaching’

Onderaan de streep vond de middenvelder het een verdiende overwinning. “Als we met 0-0 naar Servië moeten, wordt het al helemaal lastig. Nu moeten ze meer komen, dus ontstaat er meer ruimte voor ons. Maar het is zeker nog niet gespeeld. Ik vond het een prima ploeg, die in eigen huis waarschijnlijk nog sterker is.”

Van den Boomen is onder Francesco Farioli vooralsnog geen basispeler. Hoe kijkt hij zelf naar zijn rol in dit team? “Een sleutelrol heb ik niet, want dan ben je basisspeler. De trainer vindt wel dat ik een goede jongen in de selectie ben, zowel op het veld als daarbuiten. Vooral in de laatste dertig meter en tegen het einde van de wedstrijd kan ik een cruciale voetballer zijn. Een goede selectiespeler dus. Zullen we het daar op houden?”

Hij zegt het met een glimlach, maar de vraag wordt natuurlijk niet voor niets gesteld. Van den Boomen – die in verband wordt gebracht met een terugkeer naar Frankrijk – kan echter prima leven met die rol. “Als we mee willen doen in de topdrie, hebben we goede jongens op de bank nodig die iets extra’s kunnen brengen.”

“Het is een rol die me prima ligt,” vervolgt de middenvelder. “Van daaruit kan ik altijd uitgroeien naar meer. Ik heb vertrouwen in mezelf. Als ik zo blijf invallen en de druk erop houd, kan ik mezelf de basis in knokken,” aldus Van den Boomen, die nog niet met Alex Kroes sprak.

Hij heeft in ieder geval niet het gevoel dat hij door Ajax richting de uitgang wordt gedrukt. “Wel weet ik dat er spelers moeten worden verkocht. In Frankrijk heb ik een goede naam, dus ik snap dat jullie die kant op gaan. Of ik blijf? Als ik dat nu zeg, kan het over twee weken weer anders zijn. Ik houd het een het beetje in het midden. Dat is het beste.”

Aanbevolen
JC Arena kleurt wit-rood-wit in fotoverslag Vojvodina-thuis

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >