Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Farioli: ‘Energie van supporters belangrijker dan mijn coaching’

Francesco Farioli genoot van zijn eerste wedstrijd als hoofdcoach in de Johan Cruijff Arena. De 1-0-overwinning op FK Vojvodina was weliswaar nipt, maar de Italiaan was bijzonder te spreken over de energie die zowel de spelers als supporters in de wedstrijd staken.

Door Jordy Haak
26 juli 2024 - 08:07
Farioli Ajavoj 1200
Farioli genoot van de sfeer. © Pro Shots

Wanneer Farioli het woord krijgt om zijn analyse over de wedstrijd te geven, wil hij eerst van de gelegenheid gebruik maken om zich tot supporters te richten. “De sfeer was namelijk fantastisch. Grote dank aan de fans. Ze hebben ons echt geholpen tot het einde van de wedstrijd. Dat merkte je met name op momenten dat we strijdvaardig de duels aangingen. Die interactie maakte me blij.”

Net als in de voorbereiding stond Farioli zijn ploeg constant fanatiek te coachen, maar in een uitverkocht stadion kostte het hem heel wat meer moeite zijn spelers te bereiken. “Meermaals konden spelers mij niet verstaan, maar dat mag van mij veel vaker voorkomen. De energie die supporters ons gaven, is veel belangrijker.”

Na zijn gemeende dankwoord, liet de coach zich uit over de wedstrijd. “In het begin maakten we wat technische foutjes. Daarna brak een fase aan waarin we tot de rust volledige controle over de wedstrijd hadden. We creëerden veel kansen, maar scoorden helaas niet. In de tweede helft zag je er wat vermoeidheid in sluipen. We hadden geluk dat de paal ons redde bij een grote kans voor Vojvodina, maar uiteindelijk is het resultaat terecht. We verdienden de overwinning.”

Farioli is blij met het resultaat, maar weet ook dat er nog veel te doen is. “Met name het drukzetten kon beter. We waren een aantal keer te laat. Daar worstelden we een beetje mee. Vojvodina had de organisatie goed staan. Daar hadden we op het middenveld moeite mee. Vooral de eerste twintig minuten na rust waren lastig.”

Aanbevolen
Van den Boomen na spitsengoal: ‘Blijkbaar kan ik koppen!’

De oh zo belangrijke overwinning kwam er uiteindelijk alsnog. Vlak voor tijd knikte Branco van den Boomen de bal binnen uit een voorzet van Mika Godts. “Dat Branco het doelpunt maakte, verbaast me niet. Als je het hebt over spelers met persoonlijkheid, kwaliteit en ervaring, dan is hij zo iemand. Als iemand het verdiende om te scoren, dan is hij het wel. Branco heeft ontzettend hard gewerkt in de voorbereiding. Ik ben heel blij voor hem.”

Dat Van den Boomen als invaller het verschil maakte, bevestigt de eerdere woorden van Farioli dat de groep het met z’n allen moet doen. “Ik maak geen onderscheid tussen basisspelers en invallers. Je hebt ook spelers nodig die de wedstrijd afmaken. Iedereen die erin kwam. heeft een bijdrage geleverd om ons een extra boost te geven. Niet alleen Branco, maar ook Godts, Steven Berghuis, Julian Rijkhoff en Jaydon Banel.”

Brian Brobbey en Steven Bergwijn genieten nog van hun vakantie, maar waren donderdag al wel in de Johan Cruijff Arena om hun ploeggenoten te steunen. Natuurlijk had Farioli zijn selectie het liefst compleet gehad, maar hij benadrukt dat dit niet realistisch is. Spelers hebben ook vakantie nodig, om daarna weer fit en fris van start te gaan. De twee EK-gangers van het Nederlands elftal sluiten maandag aan.

De trainer focust zich volledig op de spelers die hij op dit moment tot zijn beschikking heeft. Daarover is hij meer dan te spreken. “Deze jongens maken mijn leven heel makkelijk. Voor mij is het de makkelijkste voorbereiding tot nu toe. Instructies die ik over breng, komen direct aan. Natuurlijk moeten we nog heel veel verbeteren, maar als het gaat om bereidheid, kan ik niet meer vragen.”

Zowel de meer ervaren spelers als de jonge talenten zijn gretig volgens de trainer. “Maar ook de jongens waar transfergeruchten omheen zijn. Branco is daarvan een uitstekend voorbeeld. In de afgelopen weken werd hij in de kranten gelinkt aan verschillende buitenlandse clubs en nu beslist hij de wedstrijd. De spelers hebben alles gegeven. In Servië wordt het opnieuw een lastige wedstrijd, maar ik kijk er alweer naar uit.”

Aanbevolen
JC Arena kleurt wit-rood-wit in fotoverslag Vojvodina-thuis

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >