Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Baas: ‘Ik ben nog nooit zo fit geweest’

Youri Baas kwam tijdens het gewonnen oefenduel met Al-Wasl FC (2-1) zelfverzekerd en rustig over. De 21-jarige verdediger speelde in het hart van de defensie, een voor hem ongebruikelijk positie. In de slotfase van de wedstrijd kreeg hij ook nog de aanvoerdersband om zijn arm geschoven.

Door Jordy Haak
18 juli 2024 - 22:23
Baas Aanvoerder 1200
Baas droeg in de slotfase de aanvoerdersband. © Pro Shots

“De band ligt nu binnen, maar het was wel lekker ‘m te mogen dragen. Dat was voor mij voor het eerst in de A-selectie,” vertelt de Ajacied met een gulle lach op zijn gezicht. Langs het veld van TEC Tiel, waar het oefenpotje werd afgewerkt, staat hij de aanwezige schrijvende media te woord, waaronder Ajax Life.

Baas keerde deze zomer terug na een verhuurperiode bij NEC. Waar hij in Nijmegen vooral speelminuten kreeg als linksback en als linksbuiten, stond hij tegen Al-Wasl als centrale verdediger opgesteld. Uit de gesprekken met Francesco Farioli bleek dat de Italiaanse trainer dat een geschikte alternatieve positie voor Baas vindt.

“Zoals je ziet, hebben we veel linksbacks in de selectie,” vertelt de hij. “Ik heb op de eerste dag direct met de trainer gezeten. Hij zei: ‘Het is ook een optie met jou centraal te spelen.’ Daar heb ik veel op getraind. Nu heb ik er dus ook gespeeld.”

“In de jeugd heb ik wel vaker in het hart van de defensie gestaan, maar dat is alweer een tijd geleden. Bij Jong Ajax is het eigenlijk niet meer voorgekomen. Het voelt wel comfortabel,” vervolgt Baas, die een solide partij op de mat legde. “Als we inzakken, spelen we met een vijfmansverdediging. Dan krijg ik best vaak de bal. Ik denk dat daar mijn kwaliteiten liggen.”

Aanbevolen
Ajax boekt zuinige oefenzege op Al-Wasl en dit valt op

Baas geeft aan zich op twee posities te focussen. Hij kan ook nog steeds als linksback uit de voeten. Tegen de zevenvoudig kampioen van de Verenigde Arabische Emiraten zagen we Baas regelmatig indribbelen. Hij voetbalt met zelfvertrouwen en voelt dat zelf ook zo.

“Dat wil de trainer ook graag zien. De voorbereiding gaat tot nu toe goed. Ik denk dat ik nog nooit zo fit ben geweest. We trainen vanaf de eerste dag superhard. De staf zit er bovenop. Het is belangrijk in deze periode zo hard te trainen. Ik denk dat we daar de komende maanden profijt van hebben. Dan ben je superfit en begin je met een voorsprong aan de competitie.”

Over de werkwijze van Farioli is Baas dan ook goed te spreken. “Hij wil dat iedereen connected is, dat we klein spelen en versnellen als er een vrije man is. Als de tegenstander aan de bal is, verlangt de trainer lef. Je komt dan vaker een-op-een te staan, maar als we het goed doen, is het eigenlijk niet echt een-op-een. Als er druk is op de bal, is er namelijk genoeg tijd om te kantelen.”

“We hebben veel meetings. Ook op trainingen legt Farioli het spel met enige regelmaat stil,” vervolgt Baas zijn uitleg. “Op het trainingsveld is daardoor heel duidelijk wat we gaan doen en wat er van iedereen wordt verwacht. De coaching langs de lijn werkt ook goed voor mij. Nu krijg ik alles nog mee, maar misschien is dat straks in een stadion met vijftigduizend man anders.”

Hoewel Baas goed in zijn vel zit en geniet van de voorbereiding, kan hij nog niets zinnigs over zijn toekomst zeggen. Is hij na de transferperiode nog Ajacied? “Dat weet ik niet. Ik ben nu hier en heb het gevoel dat ik beter word. Dat is het belangrijkste. Dan zien we later verder wel hoe het gaat lopen.”

Aanbevolen
TV-tip: zo volg je Ajax live in oefenduel met Olympiakos

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >