Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Penaltyheld Pasveer zette Gorter in als geheim wapen

Remko Pasveer groeide donderdag uit tot dé penaltyheld van Ajax. In een even zenuwslopende als krankzinnige strafschoppenreeks bracht hij vijfmaal (!) redding. De ervaren goalie kreeg daarbij hulp van reservedoelman Jay Gorter.

Door Jordy Haak
16 augustus 2024 - 08:21
Pasveer Ajapan 1200
Pasveer kon wel een zuurstoftank gebruiken! © Pro Shots

“Dat het zo’n gekkenhuis zou worden, had ik niet verwacht,” glimlachte Pasveer op de persconferentie na afloop, die pas na middernacht begon. Door een 1-0-nederlaag tegen Panathinaikos FC moest de beslissing vallen vanaf de stip. Daar waren maar liefst 34 penalty’s voor nodig. Pasveer bracht vijfmaal redding. Een ongekend knappe prestatie. We zagen de doelman echter niet in de weer met een bidon met aanwijzingen.

“Dat wilde ik niet. Ik heb liever iemand die aan de zijkant staat en aangeeft welke speler eraan komt. Daarom heb ik veel contact gehad met Jay Gorter. Hij weet vaak de hoeken die een speler kiest. Daar heeft hij goede tactieken over. Wanneer we geen informatie hadden, hield ik het bij mezelf. Dan is het vooral een mind game en probeerde ik te ontdekken of de strafschoppennemer vaak naar een bepaalde hoek keek.”

Dat maakt nieuwsgierig hoe de communicatie tussen Pasveer en Gorter verliep. Laatstgenoemde stond immers op een flinke afstand. “Maar met mijn ogen is niks mis,” knipoogde Pasveer. “We hebben daar onze tekenen voor, maar daar ga ik verder niks over zeggen. Dat spreken we van tevoren af en is een volgende keer wellicht weer anders.”

Tot vijfmaal toe zette Pasveer zijn ploeg op matchpoint, maar viermaal verzuimden zijn ploeggenoten het karwei af te maken. Dat moet op een gegeven moment toch tot frustratie hebben geleid bij de doelman die zo excelleerde.

Aanbevolen
Farioli: ‘Toen Gaaei bal pakte, zei ik tegen mezelf: jij verdient het’

“Het is wel belangrijk rustig te blijven. Je moet er als keeper eigenlijk vanuit gaan dat je ploeg mist en al bezig zijn met de volgende strafschop. Dat is natuurlijk niet wat je hoopt. Je wil dat je ploeggenoten scoren en dat je wint, maar ik denk dat het belangrijk is je focus te houden op datgene wat nog gaat komen. Dus niet afwachten, want dan is de teleurstelling groter. Dit was een bizarre reeks, maar uiteindelijk ben ik extra blij.”

De spanning was bij Pasveer misschien wel het grootst toen hij zelf moest aanleggen vanaf elf meter. Francesco Farioli stelde na afloop ook dat hij er meer vertrouwen in had dat zijn keeper ballen zou tegenhouden, dan dat hij zelf zou scoren. “We hebben op de training penalty’s geoefend. Ik heb er toen één gemist, omdat ik iets te hard wilde schieten,” verklaarde Pasveer.

“Dus ik snap zijn gedachten, maar als je rustig blijft, komt het goed,” vervolgt de doelman. “Al zou het heel lullig zijn als ik zelf had gemist. Dan stop je een aantal strafschoppen en ben je alsnog de schlemiel. Dat ging natuurlijk wel door mijn hoofd.”

Voorafgaand aan de wedstrijd zag Pasveer dat in de Johan Cruijff Arena een foto was opgehangen van Kristian Hlynsson. Hij scoorde afgelopen weekeinde tegen sc Heerenveen. De keeper vroeg al grappend of drie clean sheets ook niet voldoende waren om een plekje aan de muur te krijgen. Hij kreeg toen als antwoord dat je daar als keeper soms iets meer voor moet doen. “Maar de trainer heeft al toegezegd dat mijn foto er nu wel komt te hangen,” klonk het lachend.

Ondanks zijn heldenrol, was Pasveer bovenal blij dat Ajax door de gewonnen strafschoppenreeks verzekerd is van Europees voetbal. “We hadden het duel natuurlijk in negentig minuten moeten afmaken, maar Europees voetbal veiligstellen, was mijn enige focus. Dit is een belangrijk resultaat voor het teamproces. Ik ben bijvoorbeeld heel blij dat Anton Gaaei de winnende maakte. Die jongen heeft vorig jaar een moeilijke tijd gehad. Als je dan zo achter de bal gaat staan, met alle druk… Chapeau.”

Aanbevolen
Of we Pasveer na heldenrol op wallpaper zetten? Natuurlijk!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >