Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Farioli: ‘Toen Gaaei bal pakte, zei ik tegen mezelf: jij verdient het’

Toen Francesco Farioli na afloop van Panathinaikos FC-thuis in de perskamer van de Johan Cruijff Arena verscheen, sloeg de klok al bijna twaalf uur. Na zo’n krankzinnige avond had het weinig zin een uitgebreide analyse over de wedstrijd te geven. Het ging logischerwijs vooral over de penaltyserie.

16 augustus 2024 - 00:48
Farioliajapan800
Wat een heerlijke plaat! © Pro Shots

Er waren liefst 34 pingels nodig om tot een beslissing te komen. Het was ongekend en zelden vertoond. Farioli plakte dan ook het etiket ‘crazy’ op de avond. “We stonden vier keer op matchpoint. Op een gegeven moment wist je echt niet meer hoe het zou eindigen.”

Zoals we van de trainer weten, laat hij niets aan het toeval over. Het verbaasde ons dan ook niet dat Farioli zijn ploeg in aanloop naar de return op penalty’s liet trainen. “Dat is in dit scenario logisch, al is het onmogelijk alle factoren na te bootsen. Je kan het proberen, maar het komt niet eens dichtbij de realiteit. Het is meer een mentaal spel.”

De staf bepaalde de volgorde van de lijst met strafschoppennemers op basis van het verleden. “We hebben beelden bekeken. Over Mika Godts hadden we bijvoorbeeld een goed gevoel, omdat hij raak schoot in de KNVB-bekerfinale tegen PSV. Op basis daarvan kozen we de eerste vijf nemers, plus Jordan Henderson. Daarna was het aan de spelers.”

Aanbevolen
Penaltyheld Pasveer zette Gorter in als geheim wapen

Een opvallend moment tijdens de penaltyserie, was de volgorde in de tweede reeks. Anton Gaaei kwam plots eerder aan de beurt. Wat ging aan die beslissing vooraf? “Dat was niet voorbereid. We vroegen aan de scheidsrechter of we de volgorde mochten aanpassen. Dat kon. Toen hebben we dat doorgegeven aan de spelers.”

Dat uitgerekend Gaaei de beslissende pingel raak schoot, deed Farioli goed. “Ik geloof erin dat als je een goed persoon bent en je keihard werkt, je op een bepaald moment iets terug krijgt. Toen hij de bal pakte, zei ik tegen mezelf: jij verdient het. Vorig seizoen was heel pijnlijk voor hem, maar zijn vertrouwen groeit. Ik ben heel, heel, heel blij voor hem.” 

Natuurlijk kon Farioli ook niet om de andere hoofdpersoon heen: Remko Pasveer. De doelman stopte liefst vijf strafschoppen. Hij hield zijn ploeg telkens op de been als het doek voor Ajax leek te vallen. De trainer gaf na afloop van de wedstrijd een mooi inkijkje in een gesprek dat hij met de veertigjarige goalie had. 

Het viel Pasveer na sc Heerenveen-thuis (1-0) namelijk op dat er van doelpuntenmaker Kristian Hlynsson een foto was opgehangen in de Johan Cruijff Arena. De doelman vond dat hij dit na drie clean sheets ook wel verdiende. “Ik zei tegen hem dat je als keeper soms meer moet doen om zoiets te krijgen, maar hij verdient het nu zeker.”

Onderaan de streep is het belangrijkste dat Ajax zeker is van Europees voetbal en doorgaat naar de play-offs van de Europa League. “Voor het vertrouwen is dit heel belangrijk, maar ook financieel maak het een verschil. Het is inmiddels na middennacht. Eigenlijk moeten we de euforie alweer vergeten. Het is tijd ons voor te bereiden op NAC-uit.”

Aanbevolen
Gaaei vroeg Henderson beslissende strafschop te mogen nemen

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >