Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Pasveer brult als leeuw in Athene: ‘Ik moet de jongens wakker houden’

Remko Pasveer knaagt buiten de poort van het Olympisch Stadion Spyridon Louis een sinaasappeltje weg. Zijn ploeg heeft net met 1-0 van Panathinaikos FC gewonnen. De doelman hield zijn doel schoon. Hij oogt tevreden als we hem wat vragen kunnen stellen.

09 augustus 2024 - 12:00
PASVEER 1200
Pasveer hield zijn doel schoon tegen Panathinaikos. © Pro Shots

“Het is een mooi resultaat, maar we hadden er misschien eentje meer moeten maken,” zegt de ervaren sluitpost in gesprek met wat vaste Ajaxvolgers, waaronder Ajax Life. “We begonnen goed aan de wedstrijd. Tijdens het laatste deel van de eerste helft hadden we het wat lastig. Na rust kwamen we niet echt in de problemen, al was het wel wat rommeliger. We hebben gevochten als leeuwen. Er stond een echt team op het veld.”

Wat gedurende de wedstrijd heel erg opviel, was de dwingende coaching van Pasveer. Hij was voor ons op de perstribune regelmatig goed hoorbaar, waarbij hij boven het Griekse publiek uitkwam. Hij schreeuwde de longen uit zijn lijf. Zijn trainer noemde dat na afloop fundumenteel. Pasveer bereikt spelers in de laatste linie die Farioli vanaf de zijlijn niet altijd zelf kan bereiken.

“Dit is mijn taak. Ik moet de jongens wakker houden en op hun plek zetten. Zorgen dat we de problemen voor zijn, zodat de tegenstander niet gevaarlijk kan worden. Als je niet goed staat, moet je soms zomaar ineens tachtig meter terug. Als je wel goed staat, kun je hoog de bal veroveren en zelf gevaarlijk worden. Ik vind dat als keeper een heel belangrijke taak, zeker in de as. Jordan Henderson heeft dat op zijn manier ook in het midden. Ik doe meer de achterste linie als slot op de deur.”

“Een stapje naar links of een stapje naar rechts kan een enorm verschil maken,” vervolgt Pasveer zijn uitleg. “Soms is het een kwestie van een centrale verdediger vijf meter naar voren sturen, waardoor de keuze makkelijke wordt om de bal vooruit aan te vallen, in plaats van dat hij in de achteruit moet. Het herkennen van die momenten kan heel belangrijk zijn, net als het zorgen dat ik geen gekke reddingen hoef te maken.”

Pasveer kraakte vorig seizoen nog kritische noten over het ontbreken van een echt topsportklimaat bij Ajax. Hij ziet op dat vlak een totaal andere wind waaien in Amsterdam. “De energie en de ideeën die deze technische staf brengt, is belangrijk. Deze trainers laten niks toe. Je moet klaar zijn. Alles moet daarvoor wijken. Ze zijn aan alle kanten met ons bezig. We trainen ook veel meer op spelhervattingen, aanvallend en verdedigend. Daar worden wedstrijden op beslist.”

Aanbevolen
Farioli spreekt over leergierige Sutalo, intelligente Baas en leider Pasveer

“Ze zitten er bovenop tijdens trainingen,” vervolgt Pasveer. “Er mogen geen rouwmomenten meer zijn, waarbij de koppies gaan hangen. Dat zag je vorig seizoen vaak wel. Nu is het gelijk bam, bam, bam als we de bal verliezen. Meteen vol erop. De organisatie staat nu ook beter. Daar wordt flink op gehamerd door heel duidelijk te communiceren wat ze van ons verlangen. We kijken veel beelden. Het gaat soms om kleine details, maar die kunnen heel belangrijk zijn, zodat je verdedigend goed staat.”

Dat laatste noemt Pasveer van groot belang. Hij wil vooral minder tegengoals dan de karrenvracht die Ajax er vorig seizoen om de oren kreeg. Dat Ajax in Athene de nul hield, noemt hij een boost voor het zelfvertrouwen. “Scoren doen we toch vaak wel. Die kwaliteit hebben we voorin. Het is nu vooral zaak de boel achterin dicht te houden.”

We vragen Pasveer ook naar de ontwikkeling van Youri Baas. Verrast het de keeper ook hoe de verdediger zich manifesteert? “Zeker, maar hij heeft veel kwaliteiten. Zijn eerste aanname is vaak goed en zijn inspeelpass ook. Het is een slimme jongen. Ik kan hem en Jorrel Hato heel goed sturen. Ze luisteren goed. Dat maakt het voor mij ook makkelijk. Ik hoef maar wat te roepen en het wordt meteen opgepakt.”

Die communicatie en onderlinge coaching is van groot belang. Pasveer kan zich dan ook goed voorstellen dat het voor Farioli een belangrijke reden is geweest voor hem te kiezen en niet voor Diant Ramaj. “Ik sprak daar vooraf overigens niet over met de trainer. Het was gewoon: jij speelt. Ik train ook altijd om te spelen. Ik heb nooit anders gedaan. Ik dwong het in de voorbereiding af, denk ik.”

Volgens Pasveer reist Ajax met zelfvertrouwen terug naar Amsterdam. Daar wacht zondag alweer het thuisduel met sc Heerenveen. “Dat wordt echt een totaal andere wedstrijd. Dan begin je gewoon weer op nul. Vrijdag bespreken we het duel in Athene en dan bereiden we ons voor op zondag. De wedstrijden volgen elkaar nu supersnel op. Dat is lekker, maar we moeten ook knallen.”

Dan komt de persman van Ajax om de hoek kijken om te checken of alle vragen wel zo’n beetje zijn gesteld. Iedereen zit immers al in de stationair draaiende bus naar het hotel. Ze nemen Pasveer ook graag mee. Dat vinden we logisch, dus laten we hem gaan.

Aanbevolen
Berghuis blij dat hij eindelijk weer belangrijk is voor Ajax

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >