Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Farioli spreekt over leergierige Sutalo, intelligente Baas en leider Pasveer

Ajax sleepte tegen Panathinaikos FC de 1-0-zege uit het vuur. Niet zo lang geleden hadden we dit potje nooit over de streep getrokken. Precies dat is iets waar Francesco Farioli veel aandacht aan besteedt. Ook gaat de trainer in op vragen over Josip Sutalo, Youri Baas en Remko Pasveer.

09 augustus 2024 - 07:56
Fariolipanaja800
Farioli zag de juiste vechtlust op het veld. © Pro Shots

Voordat de nabeschouwende persbabbel in het Olympisch Stadion Spyridon Louis van start ging, wilde Farioli graag nog wat kwijt. “Ik wil Louis van Gaal feliciteren met zijn verjaardag. Deze overwinning is een klein cadeautje voor hem. Ik sprak vorige week voor het eerst met hem. Hij keek ook naar een training. Hij gaf wat advies. Wat dat was, blijft tussen ons. Hij gaf in ieder geval veel energie.” 

Dan terug naar de wedstrijd, waarin Ajax bij vlagen best aardig speelde. Na rust zakte de boel in, maar lukte het de Ajacieden wel de voorsprong vast te houden. Dat was vorig seizoen anders, toen onze ploeg steevast de deksel op de neus kreeg. Farioli besteedt veel aandacht aan het mentale aspect.

“Ik zag een goede spirit en vechtlust. Dat was vorig seizoen een van de zwaktes van het team, dat ze hun koppies lieten hangen bij een tegenslag. Deze keer gaven ze alles. Ze hebben geleden. Je wil altijd dat voetbal er mooi en verzorgd uitziet, maar soms moet je compenseren met iets anders.”

“Het is belangrijk voor het vertrouwen dat we een wedstrijd zoals deze winnen en geen goals tegenkrijgen,” vervolgt de trainer. “De tactische reden van een tegendoelpunt is één, maar de bereidheid is twee. Het gaat om de wil van een aanvaller om mee te verdedigen of van een middenvelder om een schot te blokken.” 

Aanbevolen
Berghuis blij dat hij eindelijk weer belangrijk is voor Ajax

Tijdens het uitduel met Panathinaikos sprongen meerdere spelers in het oog. Eén daarvan was Sutalo. De verdediger speelt duidelijk met meer zelfvertrouwen, maar maakt soms toch ook gekke fouten. Het gaat met vallen en opstaan, zeg maar. Farioli is in ieder geval tevreden over de ontwikkeling van de Kroaat. 

“Ik zie Sutalo elke wedstrijd groeien. Vanaf het moment dat hij terugkeerde, werkte hij keihard. Binnen, maar ook buiten het veld. Hij heeft veel individuele meetings met mijn assistenten en staat altijd open voor feedback. Ik ben positief over zijn ontwikkeling,” zo vertelt Farioli, die ook de vraag krijgt of hij Sutalo wil behouden. “Natuurlijk!

Baas vormde de andere helft van het centrale duo. Hij maakte een sterke indruk, zoals hij dat eigenlijk al vanaf de voorbereiding doet. De verdediger straalt rust uit, zo vindt ook Farioli. “Youri is een hele intelligente speler. Hij weet drie seconden van tevoren al hoe hij zich moet positioneren. Hij toont lef, met en zonder bal.”

“We vragen nieuwe dingen van hem, maar daar voelt hij zich juist comfortabel bij,” zo gaat de trainer verder. “In het begin was hij een van de spelers die misschien zou vertrekken, maar hij heeft hard gewerkt, het vertrouwen van iedereen gewonnen en krijgt loon naar werken. Hetzelfde geldt voor Kian Fitz-Jim.”

Tot slot komt de rol van Remko Pasveer aan bod. Zijn coaching was in het stadion overduidelijk te horen. Een soort eenmans heksenketel. Voor Farioli is de doelman een belangrijke schakel in het team. “Hij was belangrijk in de opbouw, hielp ons door moeilijke momenten en maakte goede reddingen. Zijn coaching is fundamenteel. Vanaf de zijlijn kan ik dingen roepen, maar het is lastig iedereen te bereiken. Remko, maar ook Steven Berghuis en Jordan Henderson hebben de leiderschap om het geheel bij elkaar te houden.”

Aanbevolen
Berghuis schiet Ajax naar nipte zege op Panathinaikos en dit valt op

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >