Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Berghuis schiet Ajax naar nipte zege op Panathinaikos en dit valt op

Ajax begint volgende week met een nipte 1-0-voorsprong aan de return tegen Panathinaikos FC. In Griekenland nam de startende Steven Berghuis het enige doelpunt van de wedstrijd voor zijn rekening. Dit viel zoal op.

Door Jordy Haak
08 augustus 2024 - 21:58
Berghuis Scoort 1200
Berghuis is blij met z'n treffer. © Pro Shots

Basisplaats Berghuis
Francesco Farioli voerde in Athene weinig wijzigingen door in zijn basisopstelling. Alleen de afwezige Christian Rasmussen werd vervangen door Berghuis. Hij verscheen voor het eerst sinds lange tijd weer eens aan de aftrap.

“We komen in een periode terecht waarin we veel duels spelen. Ik heb nu de beslissing gemaakt om met bijna dezelfde namen te starten als in Servië,” verklaarde Farioli.

Brian Brobbey maakte voor het eerst weer deel uit van de wedstrijdselectie, maar begon logischerwijs op de bank. “Hij kan in actie komen, maar als het niet nodig is, kunnen we zijn rentree ook uitstellen,” liet Farioli weten.

Sterke start in Griekse hitte
Wie goed oplette, zag Ajax aardig van start gaan in Olympisch Stadion Spyridon Louis. Toch kostte dat de nodige moeite, want er zat weinig contrast tussen het groen-witte thuisshirt van Panathinaikos en het blauw gevlekte uitshirt van Ajax. Niet ideaal, maar desondanks zagen we de Amsterdammers in de eerste drie minuten al twee kansen krijgen.

De beste mogelijkheid was voor Chuba Akpom. De spits stuitte echter op doelman Bartlomiej Dragowski. Het tempo kwam daarna iets lager te liggen, maar dat was ook niet zo vreemd met de tropische temperaturen in Griekenland. Op het moment van de aftrap lag het kwik nog rond de 29 graden. Beduidend lager dan de 37 graden waar commentator Sierd de Vos op televisie herhaaldelijk over sprak, maar nog altijd was het flink zweten.

Uitvak uit z’n plato!
Dan is het fijn als je loon naar werken krijgt. Ajax slaagde daar binnen het halfuur in. Eerst zag Berghuis een schotpoging gekeerd worden door doelman Dragowski, om enkele minuten later uit soortgelijke positie wel de trekker over te halen. Een prachtige teamgoal! Na een voorzet van Devyne Rensch en terugleggen van Kian Fitz-Jim, was het Berghuis die de bal met links hard in de korte hoek vuurde.

Het uitvak – gevuld met 476 supporters uit Amsterdam – ging lekker uit z’n plato. De reislustige Ajacieden lieten zich sowieso goed horen in de Griekse hoofdstad. Vanaf de tribune zagen ze hoe Ajax zich met een voorsprong naar de rust voetbalde, al ging dat soms nog met vallen en opstaan.

Zo was Anastasios Bakasetas heel dicht bij de gelijkmaker. Farioli had er vooraf al voor gewaarschuwd. De Italiaanse trainer kent Bakasetas nog van hun gezamenlijke tijd bij Alanyaspor. “Baka heeft een geweldige linkervoet. En een goede rechter trouwens,” aldus de oefenmeester, die de aanvaller op slag van rust snoeihard op de lat zag poeieren. Of beter gezegd, op de kruising. Daar kwamen Remko Pasveer en zijn kompanen goed weg.

Beperkte rol voor finishers
Farioli spreekt al sinds de voorbereiding over starters en finishers. In Griekenland vielen Mika Godts en Anton Gaaei onder die laatste categorie. Zij vervingen al snel na rust Carlos Forbs en Berghuis, wat inhield dat Gaaei als rechtsbuiten ging spelen. Brobbey en Bertrand Traoré bleven op dat moment nog op de bank.

Ajax zag ondertussen een goal van de thuisploeg worden afgekeurd wegens buitenspel, maar was daarmee wel gewaarschuwd. Temeer omdat Panathinaikos er ook daarna nog een aantal keer gevaarlijk uit kwam. De Amsterdammers verslapten. Het deed Farioli besluiten om Branco van den Boomen en Traoré in te brengen. Toch was het met name Pasveer die zich onderscheidde na rust. De doelman verrichte meerdere belangrijke reddingen en vuurde zijn ploeg al schreeuwend aan.

De laatste tien minuutjes mocht toch ook Brobbey zich nog laten zien. In die korte periode kon hij echter geen serieuze rol van betekenis meer spelen. Ajax stond vooral tegen te houden en creëerde zelf nagenoeg niets meer.

Volgende week donderdag wacht de return in Amsterdam. Als Ajax de klus daar afmaakt, stoten de Amsterdammers door naar de play-offs voor de Europa League. Een eerste stapje is in ieder geval gezet.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >