Nieuws

Kaplan redt punt voor Jong Ajax en Konadu blij met debuut

Jong Ajax opende seizoen 2024/2025 maandag met een 2-2-gelijkspel tegen Jong PSV. De Amsterdamse talenten kwamen dankzij een eigen treffer van de Eindhovenaren en een late kopgoal van Ahmetcan Kaplan tot twee keer toe terug van een achterstand.

13 augustus 2024 - 07:35
Kaplan 1200
Kaplan speelde de hele wedstrijd. © Pro Shots

Kaplan kopte de 2-2 ver in blessuretijd tegen de touwen. Een fijne opsteker voor de verdediger, die vooraf met Francesco Farioli sprak over spelen bij Jong Ajax. Kaplan moet fit worden. De twee kwamen overeen dat hij meer had aan negentig minuten gas geven met Jong Ajax, dan een invalbeurtje tegen sc Heerenveen (1-0).

Alle vier de treffers vielen overigens pas na rust, al had Jong Ajax via Julian Rijkhoff – spelend op het middenveld – al na twee minuten kunnen scoren op aangeven van Don-Angelo Konadu. Rijkhoff werkte de bal in kansrijke positie net over het doel. Met Konadu is meteen die andere Ajaxspits genoemd. De achttienjarige maakte zijn debuut in het betaald voetbal.

De tiener speelde goed, maar miste na de pauze tot zijn eigen afgrijzen een penalty. Hij verscheen na afloop voor de camera bij ESPN. “Het was een slordige wedstrijd. Ik ben blij dat ik mijn debuut kon maken en ook dat we in elk geval een punt pakten.”

Aanbevolen
Welke Ajacieden troffen Panathinaikos thuis in 1996 en 2016?

Konadu zegt veel van zichzelf te verwachten de komende periode. “Ik had een paar keer kunnen scoren. Voor mij is het een kwestie van ritme opbouwen. Ik heb nu negentig minuten in de benen. De rest komt vanzelf. Honderd procent,” klonk het tamelijk volwassen uit zijn mond.

“Ik ben een sterke spits, eentje die kan uitzakken op de tienpositie. Ook eentje die ballen kan geven en dodelijk is in de zestien,” vervolgde hij op verzoek. “Ik wilde vorig seizoen al heel graag debuteren voor Jong Ajax, maar dat lukte niet door fysieke klachten. Nu ben ik helemaal fit.”

De jongeling baalde wel enorm van zijn gemiste penalty. Toch schoot hij de bal niet slecht in. Doelman Joël Drommel zat er simpelweg goed bij. “Complimenten voor de keeper, hoor. Rijkhoff zei dat ik de strafschop mocht nemen, omdat ik ze normaal gesproken altijd binnenschiet.”

De ploeg van Jong Ajaxtrainer Frank Peereboom kwam na rust op achterstand in Eindhoven. Kaplan toucheerde een voorzet van PSV’er Isaac Babadi, waarna de vrijstaande Ricardo Pepi raak prikte: 1-0.

De Ajacieden slaagden er na de gemiste penalty van Konadu alsnog in de gelijkmaker te forceren. Emmanuel van de Blaak tikte de bal na een misverstand in de Eindhovense defensie achter zijn eigen doelman: 1-1.

Het venijn zat ‘m in de staart op De Herdgang. De laatste twee treffers vielen in de slotfase. Jong PSV kwam daarin voor de tweede keer op voorsprong. Couhaib Driouech benutte zijn strafschop wel. De wedstrijd leek gespeeld, maar Kaplan redde in ver in blessuretijd alsnog een punt voor Jong Ajax dankzij een rake kopbal.