Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Hoofdrolspelers: Europees debuut De Ligt en captain Tete tegen Panathinaikos

Ajax kruist donderdag de degens met Panathinaikos FC. De twee troffen elkaar vaker in Amsterdam. Zo ook in seizoen 2016/2017. Een piepjonge Matthijs de Ligt debuteert Europees voor Ajax en de scorende Kenny Tete eindigt het duel met de aanvoerdersband.

12 augustus 2024 - 16:47
Tete 1200
Tete krijgt de aanvoerdersband van Schöne. © AFC Ajax

2016: carrière De Ligt raakt in stroomversnelling
Het is 24 november 2016 als Ajax en Panathinaikos elkaar ontmoeten in de groepsfase van de Europa League. Ajax is al zeker van Europese overwintering, maar kan nog wel de eerste plek in de poule veiligstellen. Trainer Peter Bosz stuurt toch een jonge ploeg het veld in.

Een van de spelers is de zeventienjarige De Ligt. In die dagen raakt al bijna niemand uitgepraat over de verdediger. Eerder dat seizoen debuteerde hij voor Ajax in het KNVB-bekerduel met Willem II. Hij maakte indruk met volwassen spel en een kopgoal.

Tegen Panathinaikos schrijft hij zijn eerste Europese hoofdstuk in zijn jongensboek. Het kind van de club staat centraal naast de vijftien jaar oudere Heiko Westermann. De carrière van De Ligt raakt deze dagen in een ongekende stroomversnelling. Vijf maanden eerder werd hij nog bekroond tot Talent van de Toekomst. Wat goed is, komt snel.

Aanbevolen
Welke Ajacieden troffen Panathinaikos thuis in 1996 en 2016?

2016: Tete uitzinnig van vreugde
Net als bij zijn officiële debuut houden De Ligt en zijn collega-Ajacieden de nul. Ajax wint met 2-0. Aanvoerder Lasse Schöne opent het bal. Kenny Tete – een ander jeugdproduct – verdubbelt de score kort na rust. Hij is uitzinnig van vreugde. Logisch, want het is zijn allereerste treffer voor Ajax ooit. Zijn avond wordt echter nog mooier. Als Schöne wordt gewisseld, krijgt Tete de aanvoerdersband om zijn bovenarm gerold.

Over eigen jeugd gesproken: Donny van de Beek – hij vervangt Davy Klaassen – wordt dit duel uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd, terwijl ook zijn maatje Abdelhak Nouri de negentig minuten volmaakt. Voor hem is het eveneens een Europees debuut. Supporters genieten met volle teugen van het gemak waar ‘Jong Ajax’ de Grieken mee opzijzet.

Vanuit de jeugdopleiding is de aanwas sowieso prettig deze dagen. Ook Frenkie de Jong, Vaclav Cerny en Pelle Clement maken die avond Europese minuten.

Wat lijkt het allemaal alweer lang geleden.

Aanbevolen
Corteo voorafgaand aan Ajax - Panathinaikos!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >