Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Hoofd competitie KNVB: ‘Reële optie dat we met kerstdagen moeten voetballen’

De supercomputers in een Catalaans laboratorium hadden achttien uur nodig om het meest ideale speelschema voor het eredivisieseizoen 2024/2025 te realiseren. Timo Reessink, hoofd competitie bij de KNVB, legt uit waardoor de totstandkoming steeds complexer wordt en gaat in op voetballen met Kerst.

10 augustus 2024 - 14:57
Voetballenkerst800
Gaan we dit vaker in het stadion zien? © De Brouwer

Reessink moet rekening houden met veel facetten: openbare orde, veiligheid, sportieve elementen, commerciële belangen én de wensen van supporters, aangekaart door gesprekspartner Supporterscollectief Nederland. Ook burgemeesters, politie, clubs en ESPN mogen hun zegje doen, alvorens het eerste conceptschema is rondgemaild. 

Dit seizoen kwam de uitdaging vooral uit de hoek van de Uefa. “De uitbreiding van het Europese voetbal had grote impact op de mogelijkheden en wensen van eenieder. Onderaan de streep kost deze opzet ons vier extra midweekse speelronden, waarop je geen KNVB-beker- of inhaalduel kunt plannen.” 

Al die aspecten worden in Barcelona ingevoerd in een stuk of twintig computers door het bedrijf Barcelogic. Reessink: “Het duurde achttien uur voordat het schema voor dit seizoen er uitrolde. Ik heb me laten vertellen dat het vergelijkbaar is met het aansturen van de Hoogovens of planning van een openbaar vervoersysteem.” 

De Catalaanse computer fabriceert ook buitenlandse competitieschema’s, maar die van Nederland blijkt het meest uitdagend. “We hebben als klein landje de meeste voorwaarden. Dat is bijzonder, maar ergens ook logisch vanwege alle kleine onderlinge afstanden tussen de clubs. In veel landen is de openbare orde en het wel of niet kunnen spelen op landelijk niveau geregeld, in Nederland is dat lokaal.”

Aftraptijden zijn altijd onderwerp van discussie. Zoals gezegd is er contact tussen de KNVB en Supporterscollectief Nederland. Zeker richting realisatie van het conceptspeelschema. “We
weten van elkaar wat ergens aan ten grondslag ligt. Zaken die altijd worden ingebracht: kijk naar de uitsupporters en naar aanvangstijden van midweekse wedstrijden.” 

Aanbevolen
Ajax Life 1: sterk fundament

Ook in Zeist weten ze dat de zondagavondwedstrijd niet populair is bij de stadionbezoekers. “Ik denk dat elke supporter zegt: zondagmiddag 14.30 uur of zaterdagavond 20.00 uur. Dat zien we in de landen om ons heen ook. Alleen in Duitsland zijn ze wat traditioneler. En of je doordeweeks om 21.00 uur Europees speelt of in het KNVB-bekertoernooi, maakt ook verschil.”

De discussie over de volle speelkalender keert jaarlijks terug. Datzelfde geldt voor voetballen tijdens kerst en rondom oud en nieuw. Zeventig procent van de clubs wil dit liever niet. “Het onderwerp keert noodgedwongen terug en heeft impact op de politiecapaciteit en wedstrijdorganisatie. Veel clubs twijfelen of het commercieel succesvol is en trainers zien liever dat hun spelers in deze periode hun hoofd leegmaken.” 

Als Supportersvereniging Ajax zijn we voor publieksvriendelijke speeltijden en -data, wat betekent dat voetballen in de kerstvakantie voor ons in principe geen optie is. Directeur-bestuurder Fabian Nagtzaam: “Omdat we in Nederland, anders dan in andere landen, de traditie kennen van twee kerstdagen en we die het liefst met familie en vrienden willen doorbrengen. Blijkens ook uit eind 2008, toen er voor het laatst wel met Kerst is gevoetbald en de stadions niet vol zaten.” 

“Het is niet wenselijk voor supporters, maar ook niet voor spelers, trainers en alle mensen die werkzaam zijn bij de BVO’s,” vervolgt Nagtzaam. “En dan heb ik het nog niet eens over de politie-inzet. Uiteraard zijn er ook supporters die wel willen dat er met Kerst wordt gevoetbald, maar de overgrote meerderheid is hier geen voorstander van.” 

Toch houdt Reessink de deur op een kier richting het seizoen 2025/2026, eindigend met het WK in de Verenigde Staten, Canada en Mexico. “De keerzijde van het niet spelen tijdens de kerstvakantie, is dat je meer midweekse speelronden krijgt, je eerder in augustus begint óf je de competitie in januari eerder hervat. Dat zien veel supporters ook niet graag. Er is een reële mogelijkheid dat we met de kerstdagen moeten voetballen, zodat we genoeg ruimte houden om de competitie goed te organiseren.”

Het volledige interview met Reessink vind je in de nieuwste editie van ons magazine Ajax Life. Het blad ook ontvangen en profiteren van meer voordelen? Sluit je dan aan bij Supportersvereniging Ajax!

Aanbevolen
Gretige Godts wil doorbreken bij Ajax: ‘Dit moet mijn jaar worden’

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >