Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Farioli weerlegt kritiek op opstelling: ‘Ik start altijd met de beste elf’

Francesco Farioli kan weinig met de kritiek dat hij zijn belangrijkste spelers niet aan de aftrap laat verschijnen. Op de persconferentie in aanloop naar de return tegen Panathinaikos FC stelt de Italiaanse trainer altijd met zijn sterkste elf te beginnen.

14 augustus 2024 - 16:15
Farioli Opstelling 1200
Farioli heeft een fitte groep tot zijn beschikking. © Pro Shots

“Of ik daar wel zeker van ben? Ja, ieder duel kies ik voor de sterkte elf voor die wedstrijd,” herhaalt hij overtuigend zijn zojuist gegeven antwoord. De persconferentie lijkt verder te gaan met de volgende vraagsteller, maar Farioli laat het er niet bij zitten. “Wat is voor jou het sterkste team? Wat maakt de ene ploeg beter dan de ander?” countert hij.

De oefenmeester wordt voorgehouden dat een speler als Brian Brobbey in de afgelopen twee duels niet aan de aftrap verscheen, terwijl Steven Bergwijn niet eens bij de wedstrijdselectie zat. Spelers die normaliter het verschil moeten maken in het huidige Ajax.

“Maar dan mis je een deel van het plaatje,” vervolgt Farioli. “Je moet ook kijken naar de conditie van spelers. Hoe ver zijn ze in hun proces? We nemen geen risico’s met het oog op blessures. Soms is het lastig het totale overzicht te hebben. Ik zeg niet dat ik altijd gelijk heb, maar er zijn veel factoren waarmee je rekening moet houden. Kijk naar Steven Berghuis. Hij heeft tijd nodig gehad er klaar voor te zijn. Dat geldt ook voor anderen.”

Aanbevolen
Berghuis: ‘Voel me elke dag, week en wedstrijd sterker worden’

Of hij in de loop van het seizoen naar een vaste basisploeg gaat toewerken, kan Farioli nu nog niet zeggen. Bij OGC Nice deed hij dat eerder wel, terwijl hij in Turkije vaker met spelers rouleerde. Niet iedere speler en elke groep is hetzelfde. Het hangt dus helemaal van de situatie af.

In de return tegen Panathinaikos kan Farioli in ieder geval beschikken over een fitte selectie. Alleen Christian Rasmussen traint nog apart van de groep. Bergwijn is weer van de partij. De aanvoerdersband gaat om de arm van Jordan Henderson. “Al heb ik een groep van vijf of zes spelers die allemaal de band zouden kunnen dragen. Zij moeten er met elkaar voor zorgen dat de ploeg op het juiste pad blijft,” voegt Farioli daaraan toe.

De trainer verklapte voorafgaand aan de wedstrijd tegen sc Heerenveen dat hij zelfs naar jeugdwedstrijden van Feyenoord keek. Op die manier hoopte hij een beter beeld van de trainer Robin van Persie te krijgen. Wij van Ajax Life waren benieuwd of de Italiaan altijd zo intensief met zijn vak bezig is.

“Ik ben dankbaar dat ik een goede technische staf heb, die mij helpt met de workload,” is het antwoord van de trainer. “We duiken wekelijks diep in de analyses. Zowel van ons eigen spel als dat van de tegenstander. Van Panathinaikos hebben we dit seizoen maar een paar wedstrijden kunnen bekijken, maar ik heb me bijvoorbeeld ook verdiept in de duels van trainer Diego Alonso bij Sevilla.”

Aanbevolen
Farioli’s elf: kies je voor de elf uit Athene of pas je wijzigingen toe?

“Soms kun je dan ergens extra de aandacht op vestigen,” vervolgt hij. “Sommige informatie is nuttig, terwijl je aan andere zaken minder hebt. Maar we proberen overal bovenop te zitten.”

Farioli is tevreden over de stappen die zijn ploeg zet. Hij herhaalt nog maar eens dat mentaliteit, inzet, het teamgevoel en toewijding de belangrijkste eigenschappen zijn die hij wil terugzien. “Daar ben ik het meest tevreden over. De energie die de spelers erin stoppen, helpt ons door te gaan. Dat is niet genoeg, maar wel een basis om op te bouwen.”

De trainer weet tegelijkertijd heel goed dat er nog veel moet worden verbeterd. Zowel defensief als offensief. “We hebben nu drie keer de nul gehouden, maar ook in de verdediging zijn er voldoende situaties die we kunnen voorkomen. Net zoals we in de aanval efficiënter moeten worden. Er is ruimte voor verbetering op meerdere gebieden, maar we zitten in een proces.”

“Eerst wacht nu Panathinaikos,” vervolgt Farioli. “We kennen hun kwaliteiten en willen door in de Europa League. Daarom heb ik benadrukt dat we weer op 0-0 starten. Ik wil het verlangen zien om de wedstrijd te winnen.”

Aanbevolen
TV-tip: mis niks van beslissende clash tussen Ajax en Panathinaikos

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >